Japán a világűrben Cikkek: 121 - 140

Internet az égből

Internet az égbőlA Japán Űrügynökség (JAXA) februárban felbocsátandó Kizuna nevű kísérleti műholdjával szélessávú internetkapcsolatot biztosít majd ázsiai felhasználóinak.

Pályára állt a Hold körül a Kaguya

Pályára állt a Hold körül a KaguyaHúsz napig tartó utazás után a japán űrszonda megérkezett a Holdhoz.

Kaguya: indítás szeptemberben

Kaguya: indítás szeptemberbenA japán holdszonda startjának új kijelölt időpontja szeptember 13.

Égtérkép infravörösben

Égtérkép infravörösbenA japán Akari csillagászati műhold még dolgozik, de lassan kifogy a detektorokat hűtő folyékony hélium. Közzétették az égbolt több mint 90%-áról készített infravörös képet.

A Földről részleges, az űrből teljes

A Földről részleges, az űrből teljesEz a megállapítás a március 19-én bekövetkezett napfogyatkozásra volt igaz, amit a japán Hinode napkutató műhold felvételén mutatunk be.

Mi lesz Japán 3. holdszondájával?

Mi lesz Japán 3. holdszondájával?Miközben a japán űrkutatók a SELENE holdszonda indítására készülnek, komoly veszélybe került a következő küldetés, a Lunar-A megvalósítása.

A Holdhoz vagy a Marsra?

A Holdhoz vagy a Marsra?A következő hetekben még van lehetőség arra, hogy aki akarja, 2007-ben a nevét egy japán szondával a Hold körüli pályára, és/vagy egy amerikaival a Mars felszínére küldje.

A Hinode már a Napot figyeli

A Hinode már a Napot figyeliA szeptemberi start előtt SOLAR-B-ként ismert japán mesterséges hold jó úton halad tudományos programjának megkezdése felé.

Három új űreszköz Ariane-5-tel

Három új űreszköz Ariane-5-telAz európai hordozórakéta menetrendszerű startja során egy távközlési és egy műsorszóró mesterséges hold, valamint egy japán technológiai kísérlet indult.

Az Akari jól működik

Az Akari jól működikNyilvánosságra hozták az Akari (felbocsátás előtti nevén ASTRO-F) japán infravörös csillagászati mesterséges hold első képeit.

Földkelte, földnyugta

Földkelte, földnyugtaA Hold körül keringő japán Kaguya űrszonda most nyilvánosságra hozott nagyfelbontású képei a híres Apollo-felvételek hangulatát idézik.

A cél: a Hold

A cél: a HoldElindult japán régen várt új holdszondája, a Kaguya. Az esemény egyben a nemzetközi holdkutatás reneszánszának nyitánya.

Misztikus árnyak az Antarktiszon

Misztikus árnyak az AntarktiszonA japán Daichi műhold felvételén az idén 50 éves Syowa kutatóállomás környékét láthatjuk, kísértetiesen hosszú árnyékokkal.

A japán holdszonda új neve Kaguya

A japán holdszonda új neve KaguyaAz eddig SELENE néven ismert, augusztusban indítandó japán űreszköz új nevét egy nyilvános pályázatra beérkezett javaslatok közül választották ki.

Kémholdak Japánból

Kémholdak JapánbólEgy radaros és egy optikai felderítő műholdat állítottak pályára a szigetországból, H-2A rakétával.

Űr-origami

Űr-origamiMi sül ki abból, ha a papírhajtogatás művészetét összeházasítják az űrtechnológiával? Japán specialitás!

A Kiku-8 a Föld körül

A Kiku-8 a Föld körülSikeresen startolt és napelemeit is kinyitotta a legújabb japán űrkísérlet keretében felbocsátott műhold.

Új antenna-technológia

Új antenna-technológiaAz Ariane hordozórakéta legutóbbi indításakor a japán űrügynökség sikerrel próbált ki egy olyan antennát, amelyhez hasonlót nemsokára nagyobb méretben alkalmazhatnak majd.

Úton az új japán napfizikai műhold

Úton az új japán napfizikai műholdA SOLAR-B japán idő szerint szeptember 23-án reggel (nálunk még 22-én este) indult, majd sikeresen Föld körüli pályára állt. Új neve Hinode.

Újabb infravörös „csillagász” Föld körüli pályán

Újabb infravörös „csillagász” Föld körüli pályánSikeresen startolt Japán első infravörös csillagászati mesterséges holdja, az ASTRO-F.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 182 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022