Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Curiosity

Alkalmatlan marsjárók

Alkalmatlan marsjárókA jelenleg a Marson dolgozó robotok talán nem is alkalmasak az egykori élet nyomainak kimutatására, vélik egy új tanulmány szerzői.

A marsi élet jelei?

A marsi élet jelei?Az egykori marsi életre utaló kémiai jeleket találtak. Ám a megfigyelésre más magyarázat is lehetséges.

Marsi metán: újabb ötlet

Marsi metán: újabb ötletTúl sok, vagy túl kevés? Csekély mértékű szivárgás adhat magyarázatot a marsi metán nemlétezésének, vagy létezésének és eredetének régóta vitatott kérdésére.

A Curiosity is látja a marsi porvihart

A Curiosity is látja a marsi porvihartMíg a napelemes Opportunity kénytelen volt leállni, a Curiosity számára nem jelenthet nagy gondot a globálissá váló porvihar.

Kiszáradt sár nyomai a Marson

Kiszáradt sár nyomai a Marson2017 elején jelentették be a kutatók a marsi Gale-kráterrel kapcsolatban, hogy olyan felszínformákat találtak, amik kiszáradt sár általi repedésekre utalnak.

Felhőlesen a Marson

Felhőlesen a MarsonAz öt éve a Marson dolgozó amerikai Curiosity rover eddigi legjobb felhőképeit küldte haza.

Még két év a Gale-kráterben

Még két év a Gale-kráterbenÚjabb két évig folytathatja a Mars vizsgálatát a Curiosity. Október 1-jén kezdetét vette a küldetés második kiterjesztése.

Oxigéntartalmú ásvány a Marson

Oxigéntartalmú ásvány a MarsonA Curiosity mangán-oxidot talált a marsi kőzetben. Eszerint a Mars légköre egykor az eddig feltételezettnél több oxigént tartalmazhatott.

Mars-kavicsok eredetét árulja el a róluk készült fénykép

Mars-kavicsok eredetét árulja el a róluk készült fényképMagyar kutatók részvételével igazolták, hogy a Curiosity által fényképezett kavicsok a Marson folyóvízben keletkeztek.

Legyen Ön is Mars-kutató!

Legyen Ön is Mars-kutató!Az utóbbi években főként a leszállóegységeknek jutott a marsi felfedezések rivaldafényéből, pedig a teljes felszínre vonatkozó ismeretek többségét a keringőegységek gyűjtik a vörös bolygóról.

Talán nem a „megfelelő” életnyomokat keressük a Marson

Talán nem a „megfelelő” életnyomokat keressük a MarsonA korábbi feltételezésekkel ellentétben úgy tűnik, hogy mégsem kellett légköri oxigén a Marson talált mangán-oxid ásványok létrejöttéhez.

Egyik rejtély a másik után

Egyik rejtély a másik utánMég meg sem oldódott a marsi metán rejtélye, máris itt az újabb talány: a Curiosity mérései szerint az oxigén furcsán viselkedik a Mars légkörében.

Marsi metán: új cáfolat

Marsi metán: új cáfolatAz ExoMars TGO mérései cáfolták a metán jelenlétét, illetve mennyiségére nagyon alacsony felső határt adtak meg. Talán pont kerül a két évtizedes vita végére? Vagy nem.

Szerves vegyületek és metán a Marson

Szerves vegyületek és metán a MarsonTöbbféle szerves anyag a felszínen, metán a levegőben – ezt találta a Curiosity a Marson.

Túl az első 2000 marsi napon

Túl az első 2000 marsi naponMár ennyi ideje dolgozik a NASA Curiosity marsjárója a vörös bolygó felszínén.

A Mars ásványösszetétele

A Mars ásványösszetételeA Curiosity ásványtani vizsgálatai a Gale-kráterben a Mars múltjáról árulkodnak. Az évmilliók során az ásványok savanyúsága előbb nőtt, később csökkent.

A NASA 2020-as marsjárója

A NASA 2020-as marsjárójaZöld utat kapott a 2020-as marsjáró fejlesztése a NASA-nál. A Curiosity jelentősen továbbfejlesztett utóda 2020 augusztusában indulhat.

Egykori krátertó nyomai a Marson

Egykori krátertó nyomai a MarsonA Curiosity vizsgálatai alapján újra megállapították, hogy a marsi Gale-kráter mélyén valaha egy tó vize hullámzott.

Megoldódhat a marsi metán rejtélye

Megoldódhat a marsi metán rejtélyeRégóta folynak az arra vonatkozó mérések, van-e metán a Mars légkörében. Az eredmények és értelmezésük egymásnak ellentmondó. Talán a Curiosity mérései még idén pontot tehetnek a vita végére.

Szerves anyagok a Marson

Szerves anyagok a MarsonA Curiosity időlegesen magas metánkoncentrációt mért a légkörben, és széntartalmú vegyületeket „fúrt ki” egy kőzetmintából.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024