Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Space Shuttle program

Az első afroamerikai „majdnem-űrhajós”

Az első afroamerikai „majdnem-űrhajós”Aki sosem repült – mostanáig. Avagy kicsoda Ed Dwight, aki 90 évesen talán eljuthat a világűr „határára”?

Méltó a nevéhez

Méltó a nevéhezBár csak a színét illetően, ami a világűrből is jól látszik. Az ott található légibázis okán időnként az űrhírekben is szerepel a terület.

A Falcon-9 megtette...

A Falcon-9 megtette......azt, amit annak idején az űrrepülőgépektől reméltek, több szempontból is túlteljesítve a Shuttle-korszakot.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (3. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (3. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Az eseményeket felidéző sorozatunkban most végzetes leszállásról lesz szó.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (1. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (1. rész)2003. február 1-jén az STS–107 egy rutinrepülésről volt hazatérőben, amikor először a CNN, majd a világ összes híradása megtelt egy vérfagyasztó képsorral.

Űrvarrónők

ŰrvarrónőkNélkülük nem léphettek volna emberek a Holdra. A BBC összeállítása bemutatja, kik és hogyan készítették az ILC Dover vállalatnál az Apollo-űrhajósok szkafandereit.

Elment az utolsó Eredeti Hetes

Elment az utolsó Eredeti HetesEgy ikon ismét itt hagyott bennünket. 2016. december 8-án, 95 éves korában elhunyt John Glenn, a Friendship-7 űrhajósa, az Eredeti Hetek utolsó tagja.

Zöld-hegy a zöld szigeten

Zöld-hegy a zöld szigetenA XIX. században még kopár vulkáni táj volt, az űrfelvételen már erdőktől zöldell a hegy. Emberi segítséggel bár, de a növényzet meghódította a kis szigetet.

Aki aludni szeretne, ne menjen űrhajósnak!

Aki aludni szeretne, ne menjen űrhajósnak!Az űrhajósok alvását vizsgáló átfogó tanulmány szerint a megfigyelt „alanyok” jellemzően alváshiányban szenvednek, amire a gyógyszerek sem igazán jelentenek jó megoldást.

Neil Armstrong, a baleseti kivizsgáló

Neil Armstrong, a baleseti kivizsgálóVadászpilóta, berepülőpilóta, űrhajós, mérnök, tanár, híresség – Armstrong számos módon kivette a részét a repülés és az űrhajózás ügyének előremozdításából. Az már kevésbé van benne a köztudatban, hogy az Apollo-13 és az STS-51-L balesetének kivizsgálásában is részt vett.

Újabb legenda távozott

Újabb legenda távozottOktóber 31-én, 87 éves korában elhunyt Thomas Kenneth Mattingly II. Az űrhajózás iránt kevéssé érdeklődők a nevét leginkább az Apollo-13 filmből ismerhetik.

A SpaceX második kaliforniai indítóállása

A SpaceX második kaliforniai indítóállásaElon Musk cége hamarosan használatba veheti a Vandenberg támaszpont nevezetes 6-os starthelyét is. Az 1960-as évekig visszanyúló történet dióhéjban.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (4. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (4. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Mire jutottak a balesetet követő vizsgálatok?

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (2. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (2. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Folytatjuk a történet felidézését.

A Challenger darabja az óceán fenekén

A Challenger darabja az óceán fenekénA History Channel forgatócsoportja második világháborús repülőgéproncsokat keresett, a szerencsétlenül járt űrrepülőgép darabját találta.

John Young (1930–2018)

John Young (1930–2018)Kevesebb mint a felére apadt a „Holdat jártak klubja”, meghalt John Young, a „vidéki srác”.

John Glenn (1921–2016)

John Glenn (1921–2016)Eltávozott az első amerikai, aki a világűrben megkerülte a Földet. Az első amerikai űrhajóscsapat, az „eredeti hetek” utolsó képviselője volt.

A Shuttle leszállópálya új tulajdonosa

A Shuttle leszállópálya új tulajdonosa2015. június 22-én a NASA átadja Florida államnak a Kennedy Űrközpontban (KSC) lévő űrrepülőgép-leszállóhely kezelési jogát.

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éve

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éveA tavaly végleg lezárt amerikai Space Shuttle program idei utóélete, látványos képekben.

Virtuális séta a Kennedy Űrközpontban

Virtuális séta a Kennedy ŰrközpontbanA Google Street View segítségével bebarangolhatjuk a NASA talán leghíresebb, idén 50 éves űrközpontját. Virtuálisan „körbejárhatunk” két már nyugdíjazott űrrepülőgépet is.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024