Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Szojuz és a Progressz

Eltemették Zudov szovjet űrhajóst

Eltemették Zudov szovjet űrhajóstA szovjet–orosz űrhajózás történetében megesett egyetlen – nem szándékos – vízre szállás még életben lévő űrhajósa június 12-én, 82 éves korában hunyt el.

MEGFEJTÉS: Tartalék

MEGFEJTÉS: Tartalék1967-ben a Szojuz-1 űrhajó tragikusan végződött próbaútján elhunyt Komarov űrhajós tartaléka Gagarin volt, aki azonban már nem érte meg a Szojuz programjának második startját.

Kikötött a Ciolkovszkij

Kikötött a CiolkovszkijMegérkezett a Progressz M-61 teherűrhajó (vagy másképp: a Ciolkovszkij) a Nemzetközi Űrállomásra. A szokásos ellátmány mellett tartalék számítógépeket is szállított.

Dokkolt a Szojuz

Dokkolt a SzojuzMa hajnalban (05.27 GMT) sikeresen összekapcsolódott a Szojuz TMA-7 űrhajó a Nemzetközi Űrállomással. Ezzel az ISS-re érkezett a 12. hosszútávú legénység, valamint a 3. űrturista.

Bajkonur – a következő ötven év

Bajkonur – a következő ötven évAz orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács június 8-án ratifikálta a kazahsztáni Bajkonur Kozmodrom következő fél évszázadra történő „bérleti megállapodását”.

25 éve történt:
Ismerje meg Berci egyik űrhajóját!
(2. - befejező - rész)

25 éve történt:<br>Ismerje meg Berci egyik űrhajóját! <br>(2. - befejező - rész)Farkas Bertalanék visszatérésre használt űrhajója ma a Közlekedési Múzeumban látható. Javasoljuk, hogy - cikkünkkel a kezükben - látogassák meg! (Persze, ha a cikket bemagolják, akár el is kápráztathatják Családjukat, vagy Barátaikat...)

Újabb magyar eszközök az űrállomáson

Újabb magyar eszközök az űrállomásonMint arról korábban beszámoltunk, a legújabb Progressz teherűrhajó március 2-án rendben dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson. A felszállított rakomány között van a budapesti KFKI-AEKI Sugárvédelmi Kutatócsoportja által tervezett és épített néhány kísérleti eszköz is.

Leszállt a Szojuz TMA-2

Leszállt a Szojuz TMA-2Ma hajnalban, helyi idő szerint 8:40-kor a kazahsztáni Arkalik város mellett leszállt a Szojuz TMA-2 visszatérő egysége, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás 7. alaplegénységével, és a látogató Pedro Duque spanyol űrhajóssal.

Az ISS nyolcadik legénysége

Az ISS nyolcadik legénységeA NASA hivatalosan is bejelentette a Nemzetközi Űrállomás nyolcadik legénységének összetételét. Az új személyzet - hasonlóan a jelenleg fent lévő hetedik csapathoz - kéttagú lesz. Velük együtt európai űrhajós is érkezik az ISS-re, aki azonban hazatér a jelenleg fent tartózkodó duóval.

A Shuttle-Mir program (6. rész): Hosszú idejű repülések, tűz, ütközés

A Shuttle-Mir program (6. rész): Hosszú idejű repülések, tűz, ütközésA NASA és az RKA eredetileg hét Shuttle-Mir összekapcsolódást, és öt hosszú idejű amerikai űrrepülést tervezett végrehajtani a program keretében. Sorozatunk mostani részében szót ejtünk a harmadik, negyedik, és ötödik amerikai Mir-lakóról, valamint bemutatjuk, milyen problémákat kellett elhárítani a legénységeknek 1997-ben.

Vlagyimir Satalov (1927–2021)

Vlagyimir Satalov (1927–2021)93 éves korában tegnap elhunyt az 1927. december 8-án született űrhajós. Kamaszként részt vett a Nagy Honvédő Háborúban és háromszor járt a világűrben.

REJTVÉNY: Tartalék

REJTVÉNY: TartalékAz űrkutatást előre vivő versenyben győzelmek és kudarcok is voltak. Ez utóbbiak néha áldozatokat is követeltek. Egy ilyen esettel kapcsolatban tesszük fel harmadik rejtvénykérdésünket az Ekren Kiadó ajándékkönyvéért.

Úton a Ciolkovszkij

Úton a CiolkovszkijElindult a Nemzetközi Űrállomásra a Konsztantyin Ciolkovszkij teherűrhajó. A különös névadással az űrkutatás és rakétatechnika 150 éve, 1857. szeptember 5-én (gregorián naptár szerint 17-én) született atyjának állítanak emléket.

Utánpótlás érkezett az űrállomásra

Utánpótlás érkezett az űrállomásraMa (szombaton) a délutáni órákban sikeresen dokkolt a Progressz M-54 automatikus teherszállító űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz.

25 éve történt:
Magyar a világűrben
(befejező rész)

25 éve történt: <br>Magyar a világűrben <br>(befejező rész)A szovjet-magyar űrrepülés hatodik napján, azaz június 2-án az űrhajósok megkezdték felkészülésüket a hazatérésre, majd másnap - elég keményen - landoltak Dzseszkazgantól 140 km-re.

25 éve történt:
Ismerje meg Berci egyik űrhajóját!
(1. rész)

25 éve történt: <br>Ismerje meg Berci egyik űrhajóját! <br>(1. rész)1980. június 3-án szállt le a Kubászovot és Farkast hazahozó Szojuz-35 űrhajó. A csak hazatéréshez használt űrhajó ma a Közlekedési Múzeumban látható - így virtuálisan - akár be is mászhatunk...

Utánpótlás tart az űrállomás felé

Utánpótlás tart az űrállomás feléHétfőn indult Kazahsztánból az az orosz Progressz teherűrhajó, amely javításokhoz szükséges eszközöket, élelmiszert, vizet és rakéta-hajtóanyagot szállít a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az utánpótlás a tervek szerint szerdán érkezik az ISS-hez.

Úton a Progressz, úton a Pille!

Úton a Progressz, úton a Pille!Közép-európai idő szerint maj hajnalban, 3:47:59-kor útnak indították a 12. ISS-Progresszt. Fél tonnányi rakományában a legújabb Pille is helyet kapott.

A Shuttle-Mir program (7. rész): Az Endeavour és a Discovery is csatlakozik

A Shuttle-Mir program (7. rész): Az Endeavour és a Discovery is csatlakozikA program az eredeti tervekhez képest további két repüléssel bővült. Michael Foale-t David Wolf, őt pedig Andy Thomas váltotta a Mir fedélzetén. Az utolsó Shuttle-Mir összekapcsolódásnak pedig résztvevője lett a szovjet-orosz űrhajózás egyik nagy alakja, Valerij Rjumin is.

A Shuttle-Mir program (5. rész): Világrekord, amerikai rekord

A Shuttle-Mir program (5. rész): Világrekord, amerikai rekordA harmadik Shuttle-Mir dokkoláshoz a NASA ismét az Atlantist indította, 1996 márciusában. Az űrrepülőgép Shannon Lucid amerikai űrhajósnőt vitte fél éves, rekord időtartamú űrutazásra.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024