Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Szojuz és a Progressz Cikkek: 1 - 20

Vlagyimir Satalov (1927–2021)

Vlagyimir Satalov (1927–2021)93 éves korában tegnap elhunyt az 1927. december 8-án született űrhajós. Kamaszként részt vett a Nagy Honvédő Háborúban és háromszor járt a világűrben.

REJTVÉNY: Tartalék

REJTVÉNY: TartalékAz űrkutatást előre vivő versenyben győzelmek és kudarcok is voltak. Ez utóbbiak néha áldozatokat is követeltek. Egy ilyen esettel kapcsolatban tesszük fel harmadik rejtvénykérdésünket az Ekren Kiadó ajándékkönyvéért.

Úton a Ciolkovszkij

Úton a CiolkovszkijElindult a Nemzetközi Űrállomásra a Konsztantyin Ciolkovszkij teherűrhajó. A különös névadással az űrkutatás és rakétatechnika 150 éve, 1857. szeptember 5-én (gregorián naptár szerint 17-én) született atyjának állítanak emléket.

Utánpótlás érkezett az űrállomásra

Utánpótlás érkezett az űrállomásraMa (szombaton) a délutáni órákban sikeresen dokkolt a Progressz M-54 automatikus teherszállító űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz.

25 éve történt:
Magyar a világűrben
(befejező rész)

25 éve történt: <br>Magyar a világűrben <br>(befejező rész)A szovjet-magyar űrrepülés hatodik napján, azaz június 2-án az űrhajósok megkezdték felkészülésüket a hazatérésre, majd másnap - elég keményen - landoltak Dzseszkazgantól 140 km-re.

25 éve történt:
Ismerje meg Berci egyik űrhajóját!
(1. rész)

25 éve történt: <br>Ismerje meg Berci egyik űrhajóját! <br>(1. rész)1980. június 3-án szállt le a Kubászovot és Farkast hazahozó Szojuz-35 űrhajó. A csak hazatéréshez használt űrhajó ma a Közlekedési Múzeumban látható - így virtuálisan - akár be is mászhatunk...

Utánpótlás tart az űrállomás felé

Utánpótlás tart az űrállomás feléHétfőn indult Kazahsztánból az az orosz Progressz teherűrhajó, amely javításokhoz szükséges eszközöket, élelmiszert, vizet és rakéta-hajtóanyagot szállít a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az utánpótlás a tervek szerint szerdán érkezik az ISS-hez.

Úton a Progressz, úton a Pille!

Úton a Progressz, úton a Pille!Közép-európai idő szerint maj hajnalban, 3:47:59-kor útnak indították a 12. ISS-Progresszt. Fél tonnányi rakományában a legújabb Pille is helyet kapott.

A Shuttle-Mir program (7. rész): Az Endeavour és a Discovery is csatlakozik

A Shuttle-Mir program (7. rész): Az Endeavour és a Discovery is csatlakozikA program az eredeti tervekhez képest további két repüléssel bővült. Michael Foale-t David Wolf, őt pedig Andy Thomas váltotta a Mir fedélzetén. Az utolsó Shuttle-Mir összekapcsolódásnak pedig résztvevője lett a szovjet-orosz űrhajózás egyik nagy alakja, Valerij Rjumin is.

A Shuttle-Mir program (5. rész): Világrekord, amerikai rekord

A Shuttle-Mir program (5. rész): Világrekord, amerikai rekordA harmadik Shuttle-Mir dokkoláshoz a NASA ismét az Atlantist indította, 1996 márciusában. Az űrrepülőgép Shannon Lucid amerikai űrhajósnőt vitte fél éves, rekord időtartamú űrutazásra.

MEGFEJTÉS: Tartalék

MEGFEJTÉS: Tartalék1967-ben a Szojuz-1 űrhajó tragikusan végződött próbaútján elhunyt Komarov űrhajós tartaléka Gagarin volt, aki azonban már nem érte meg a Szojuz programjának második startját.

Kikötött a Ciolkovszkij

Kikötött a CiolkovszkijMegérkezett a Progressz M-61 teherűrhajó (vagy másképp: a Ciolkovszkij) a Nemzetközi Űrállomásra. A szokásos ellátmány mellett tartalék számítógépeket is szállított.

Dokkolt a Szojuz

Dokkolt a SzojuzMa hajnalban (05.27 GMT) sikeresen összekapcsolódott a Szojuz TMA-7 űrhajó a Nemzetközi Űrállomással. Ezzel az ISS-re érkezett a 12. hosszútávú legénység, valamint a 3. űrturista.

Bajkonur – a következő ötven év

Bajkonur – a következő ötven évAz orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács június 8-án ratifikálta a kazahsztáni Bajkonur Kozmodrom következő fél évszázadra történő „bérleti megállapodását”.

25 éve történt:
Ismerje meg Berci egyik űrhajóját!
(2. - befejező - rész)

25 éve történt:<br>Ismerje meg Berci egyik űrhajóját! <br>(2. - befejező - rész)Farkas Bertalanék visszatérésre használt űrhajója ma a Közlekedési Múzeumban látható. Javasoljuk, hogy - cikkünkkel a kezükben - látogassák meg! (Persze, ha a cikket bemagolják, akár el is kápráztathatják Családjukat, vagy Barátaikat...)

Újabb magyar eszközök az űrállomáson

Újabb magyar eszközök az űrállomásonMint arról korábban beszámoltunk, a legújabb Progressz teherűrhajó március 2-án rendben dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson. A felszállított rakomány között van a budapesti KFKI-AEKI Sugárvédelmi Kutatócsoportja által tervezett és épített néhány kísérleti eszköz is.

Leszállt a Szojuz TMA-2

Leszállt a Szojuz TMA-2Ma hajnalban, helyi idő szerint 8:40-kor a kazahsztáni Arkalik város mellett leszállt a Szojuz TMA-2 visszatérő egysége, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás 7. alaplegénységével, és a látogató Pedro Duque spanyol űrhajóssal.

Az ISS nyolcadik legénysége

Az ISS nyolcadik legénységeA NASA hivatalosan is bejelentette a Nemzetközi Űrállomás nyolcadik legénységének összetételét. Az új személyzet - hasonlóan a jelenleg fent lévő hetedik csapathoz - kéttagú lesz. Velük együtt európai űrhajós is érkezik az ISS-re, aki azonban hazatér a jelenleg fent tartózkodó duóval.

A Shuttle-Mir program (6. rész): Hosszú idejű repülések, tűz, ütközés

A Shuttle-Mir program (6. rész): Hosszú idejű repülések, tűz, ütközésA NASA és az RKA eredetileg hét Shuttle-Mir összekapcsolódást, és öt hosszú idejű amerikai űrrepülést tervezett végrehajtani a program keretében. Sorozatunk mostani részében szót ejtünk a harmadik, negyedik, és ötödik amerikai Mir-lakóról, valamint bemutatjuk, milyen problémákat kellett elhárítani a legénységeknek 1997-ben.

A Shuttle-Mir program (4. rész): Az Atlantis modult visz a Mirhez

A Shuttle-Mir program (4. rész): Az Atlantis modult visz a MirhezAz amerikai űrrepülőgépeket egy űrállomás kiszolgálására, építőelemeinek Föld körüli pályára juttatására fejlesztették ki. Tervezői annak idején azonban aligha gondolták, hogy az első űrállomásmodul, amit pályára állítanak vele, orosz készítésű lesz, és orosz űrállomáshoz fog csatlakozni.
Oldalak: 1 2
Összesen 36 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024