A Szojuz és a Progressz Cikkek: 21 - 36

A Shuttle-Mir program (3. rész): A második nemzetközi összekapcsolódás

A Shuttle-Mir program (3. rész): A második nemzetközi összekapcsolódásKét orosz kozmonauta amerikai űrrepülőgépen tett látogatása után 1995-ben elérkezett az idő, hogy egy amerikai űrhajós is vendégeskedjen orosz űreszközön. Majd, szinte napra pontosan 20 évvel a történelmi (és politikai) jelentőségű Szojuz-Apollo program végrehajtása után, 1995 júniusában ismét összekapcsolódott egy orosz és egy amerikai űrjármű a Föld körüli pályán. A résztvevők ezúttal a Mir és az Atlantis voltak.

5 éve történt: A Shuttle-Mir program vége (1. rész)

5 éve történt: A Shuttle-Mir program vége (1. rész)1998. június 12-én a Discovery űrrepülőgép visszatért az STS-91 jelű űrrepüléséről. Ezzel az eseménnyel fejeződött be az előkészületekkel együtt 4 és fél évig tartó Shuttle-Mir program, ami hivatalosan a Nemzetközi Űrállomás építési munkálatainak első (előkészítő) része volt. Új sorozatunkban ezt a nagy figyelemmel kísért nemzetközi programot mutatjuk be.

Utánpótlás indult az űrállomásra

Utánpótlás indult az űrállomásraVasárnap egy orosz Progressz teherszállító indult a Nemzetközi Űrállomásra. Fedélzetén többek között üzemanyagot, vizet, élelmiszert és postát szállít.

3, 2, 1, Start!

3, 2, 1, Start!20:15. GYORSHÍR: Az előzetes terveknek megfelelően elindult az Öreg Kontinens első Mars-szonda együttese!

Valószínűleg szoftverhiba okozta a téves leszállást

Valószínűleg szoftverhiba okozta a téves leszállástA szakemberek azt gyanítják, hogy szoftverhiba miatt tért le az eredetileg kijelölt leszállópályáról vasárnap a Szojuz TMA-1 űrhajó. A "tévedés" miatt a Nemzetközi Űrállomás hatodik alaplegénysége 450 kilométerre az őket váró alakulatoktól szállt le.

A Szojuz földetért

A Szojuz földetértVasárnap hajnalban az előre megadott időben földet ért Kazahsztánban a Szojuz TMA-1 űrhajó, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás hatodik alaplegénységével. A Szojuz negyedik generációjának első példánya jól vizsgázott, bár a visszatérés nem volt teljesen zökkenőmentes.

Megérkezett…

Megérkezett……a Nemzetközi Űrállomásra Ed Lu és Jurij Malencsenko. Az űrállomás hetedik alaplegénységének tagjai a szombaton felbocsátott Szojuz TMA-2 űrhajóval érkeztek a komplexumhoz.

Dokkolt a Progressz teherűrhajó

Dokkolt a Progressz teherűrhajó22:26. Ma, közép-európai idő szerint 15:47-kor a Progressz M-47 személyzet nélküli teherűrhajó hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A Shuttle-Mir program (2. rész): 10 méterre a Mirtől

A Shuttle-Mir program (2. rész): 10 méterre a Mirtől1994 februárjában a Discovery és hattagú legénysége önálló repülést hajtott végre. A fedélzeten helyet kapott az első orosz űrhajós, aki amerikai űrrepülőgépen indult a világűrbe. A második hasonló repülésen a Discovery űrrandevút hajtott végre a Mir űrállomással.

Utánpótlás érkezett az ISS-re

Utánpótlás érkezett az ISS-reA terveknek megfelelően ma, közép-európai idő szerint 13:15-kor a Progressz M1-10 simán dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson.

Egy fantasztikus start képei

Egy fantasztikus start képei20:40. Bemutatjuk az ESA TV felvételeit a Mars Express és Beagle-2 Mars-szondák indításáról

Mars Express és Beagle-2: még 120 perc!

Mars Express és Beagle-2: még 120 perc!17:45. Már csak két óra van hátra a Mars Express és a Beagle-2 bajkonuri startjából. Rövid cikkünkben az utolsó néhány nap legemlékezetesebb pillanatainak fotóit közöljük.

Egy kitűnő küldetés érdekes vége

Egy kitűnő küldetés érdekes végeMint arról korábban beszámoltunk, a Szojuz TMA-1 űrhajó vasárnap hajnalban közel 450 kilométerrel a tervezett célpontja mellett landolt a kazah sztyeppén. Az űrhajó ugyanis letért az irányított pályáról, és ballisztikus pályán szállt le. A hiba okai jelenleg még ismeretlenek.

Visszatérésre készül a Szojuz

Visszatérésre készül a SzojuzA tervek szerint vasárnap kora reggel (GMT szerint nem sokkal hajnali 2 óra után) landol az ISS hatodik alaplegénységét (Expedition 6) hazaszállító Szojuz TMA-1 űrhajó. Jó alkalom ez arra, hogy megismerkedjünk egy tipikus Szojuz űrhajó visszatérési menetrendjével.

Úton a Szojuz

Úton a SzojuzA Szojuz TMA-2 űrhajót ma reggel sikeresen elindították Bajkonurból. Fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás hetedik alaplegénysége tartózkodik.

Utánpótlás indult az Űrállomásra

Utánpótlás indult az Űrállomásra15:52. Sikeresen pályára állt az automatikus teherszállító Progressz űrhajó. Két napon belül utánpótlás érkezik a Nemzetközi Űrállomásra.
Oldalak: 1 2
Összesen 36 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022