Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Szojuz és a Progressz Cikkek: 21 - 37

A Shuttle-Mir program (4. rész): Az Atlantis modult visz a Mirhez

A Shuttle-Mir program (4. rész): Az Atlantis modult visz a MirhezAz amerikai űrrepülőgépeket egy űrállomás kiszolgálására, építőelemeinek Föld körüli pályára juttatására fejlesztették ki. Tervezői annak idején azonban aligha gondolták, hogy az első űrállomásmodul, amit pályára állítanak vele, orosz készítésű lesz, és orosz űrállomáshoz fog csatlakozni.

A Shuttle-Mir program (2. rész): 10 méterre a Mirtől

A Shuttle-Mir program (2. rész): 10 méterre a Mirtől1994 februárjában a Discovery és hattagú legénysége önálló repülést hajtott végre. A fedélzeten helyet kapott az első orosz űrhajós, aki amerikai űrrepülőgépen indult a világűrbe. A második hasonló repülésen a Discovery űrrandevút hajtott végre a Mir űrállomással.

Utánpótlás érkezett az ISS-re

Utánpótlás érkezett az ISS-reA terveknek megfelelően ma, közép-európai idő szerint 13:15-kor a Progressz M1-10 simán dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson.

Egy fantasztikus start képei

Egy fantasztikus start képei20:40. Bemutatjuk az ESA TV felvételeit a Mars Express és Beagle-2 Mars-szondák indításáról

Mars Express és Beagle-2: még 120 perc!

Mars Express és Beagle-2: még 120 perc!17:45. Már csak két óra van hátra a Mars Express és a Beagle-2 bajkonuri startjából. Rövid cikkünkben az utolsó néhány nap legemlékezetesebb pillanatainak fotóit közöljük.

Egy kitűnő küldetés érdekes vége

Egy kitűnő küldetés érdekes végeMint arról korábban beszámoltunk, a Szojuz TMA-1 űrhajó vasárnap hajnalban közel 450 kilométerrel a tervezett célpontja mellett landolt a kazah sztyeppén. Az űrhajó ugyanis letért az irányított pályáról, és ballisztikus pályán szállt le. A hiba okai jelenleg még ismeretlenek.

Visszatérésre készül a Szojuz

Visszatérésre készül a SzojuzA tervek szerint vasárnap kora reggel (GMT szerint nem sokkal hajnali 2 óra után) landol az ISS hatodik alaplegénységét (Expedition 6) hazaszállító Szojuz TMA-1 űrhajó. Jó alkalom ez arra, hogy megismerkedjünk egy tipikus Szojuz űrhajó visszatérési menetrendjével.

Úton a Szojuz

Úton a SzojuzA Szojuz TMA-2 űrhajót ma reggel sikeresen elindították Bajkonurból. Fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás hetedik alaplegénysége tartózkodik.

Utánpótlás indult az Űrállomásra

Utánpótlás indult az Űrállomásra15:52. Sikeresen pályára állt az automatikus teherszállító Progressz űrhajó. Két napon belül utánpótlás érkezik a Nemzetközi Űrállomásra.

A Shuttle-Mir program (3. rész): A második nemzetközi összekapcsolódás

A Shuttle-Mir program (3. rész): A második nemzetközi összekapcsolódásKét orosz kozmonauta amerikai űrrepülőgépen tett látogatása után 1995-ben elérkezett az idő, hogy egy amerikai űrhajós is vendégeskedjen orosz űreszközön. Majd, szinte napra pontosan 20 évvel a történelmi (és politikai) jelentőségű Szojuz-Apollo program végrehajtása után, 1995 júniusában ismét összekapcsolódott egy orosz és egy amerikai űrjármű a Föld körüli pályán. A résztvevők ezúttal a Mir és az Atlantis voltak.

5 éve történt: A Shuttle-Mir program vége (1. rész)

5 éve történt: A Shuttle-Mir program vége (1. rész)1998. június 12-én a Discovery űrrepülőgép visszatért az STS-91 jelű űrrepüléséről. Ezzel az eseménnyel fejeződött be az előkészületekkel együtt 4 és fél évig tartó Shuttle-Mir program, ami hivatalosan a Nemzetközi Űrállomás építési munkálatainak első (előkészítő) része volt. Új sorozatunkban ezt a nagy figyelemmel kísért nemzetközi programot mutatjuk be.

Utánpótlás indult az űrállomásra

Utánpótlás indult az űrállomásraVasárnap egy orosz Progressz teherszállító indult a Nemzetközi Űrállomásra. Fedélzetén többek között üzemanyagot, vizet, élelmiszert és postát szállít.

3, 2, 1, Start!

3, 2, 1, Start!20:15. GYORSHÍR: Az előzetes terveknek megfelelően elindult az Öreg Kontinens első Mars-szonda együttese!

Valószínűleg szoftverhiba okozta a téves leszállást

Valószínűleg szoftverhiba okozta a téves leszállástA szakemberek azt gyanítják, hogy szoftverhiba miatt tért le az eredetileg kijelölt leszállópályáról vasárnap a Szojuz TMA-1 űrhajó. A "tévedés" miatt a Nemzetközi Űrállomás hatodik alaplegénysége 450 kilométerre az őket váró alakulatoktól szállt le.

A Szojuz földet ért

A Szojuz földet értVasárnap hajnalban az előre megadott időben földet ért Kazahsztánban a Szojuz TMA-1 űrhajó, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás hatodik alaplegénységével. A Szojuz negyedik generációjának első példánya jól vizsgázott, bár a visszatérés nem volt teljesen zökkenőmentes.

Megérkezett…

Megérkezett……a Nemzetközi Űrállomásra Ed Lu és Jurij Malencsenko. Az űrállomás hetedik alaplegénységének tagjai a szombaton felbocsátott Szojuz TMA-2 űrhajóval érkeztek a komplexumhoz.

Dokkolt a Progressz teherűrhajó

Dokkolt a Progressz teherűrhajó22:26. Ma, közép-európai idő szerint 15:47-kor a Progressz M-47 személyzet nélküli teherűrhajó hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz.
Oldalak: 1 2
Összesen 37 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024