Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az Ariane rakéták

Az Ariane-6 bemutatkozása

Az Ariane-6 bemutatkozásaAz új európai rakéta régóta várt munkába állásától a kontinens hordozórakéta-válságának enyhülését remélik. Fontos magyar vonatkozású műhold is volt a hasznos teherben.

Európai mozaik – 2024. március

Európai mozaik – 2024. márciusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Mi várható 2024-ben? (2. rész)

Mi várható 2024-ben? (2. rész)Új év, új műholdak – akár ezerszámra – és újonnan bemutatkozó hordozórakéták. Mire számíthatunk az előttünk álló évben?

Ariane-6: fontos főpróbán túl

Ariane-6: fontos főpróbán túlAz új európai nehézrakéta prototípusával sikeres statikus tesztet végeztek Kourou-ban.

Európai mozaik – 2023. augusztus (1. rész)

Európai mozaik – 2023. augusztus (1. rész)Sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2023. május

Európai mozaik – 2023. májusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai rakétával két ázsiai műhold

Európai rakétával két ázsiai műholdAz Ariane-5 ECA rakéta VA257-es startján a MEASAT-3D malajziai és a GSAT-24 indiai GEO távközlési holdak voltak az utasok.

Európai mozaik – 2022. február

Európai mozaik – 2022. februárHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

JWST: december 18-án indulhat

JWST: december 18-án indulhatMegvan a James Webb-űrtávcső kijelölt startdátuma. Minden idők legnagyobb és legdrágább űrcsillagászati eszköze egy Ariane-5 rakétával indul Francia Guyanából.

Még tovább késhet a JWST

Még tovább késhet a JWSTAz Ariane–5 aprónak tűnő műszaki problémája miatt akár további hónapokkal is elhalaszthatják a James Webb-űrtávcső startját.

Európai mozaik – 2024. május

Európai mozaik – 2024. májusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2024. február (1. rész)

Európai mozaik – 2024. február (1. rész)Sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2023. november (2. rész)

Európai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező sorozatunkban az ESA, illetve az európai űrtevékenység olyan híreit találják, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2023. október (2. rész)

Európai mozaik – 2023. október (2. rész)E havi európai kitekintésünk záró részében kizárólag rakétaügyekről lesz szó.

Hordozórakéta-válság Európában

Hordozórakéta-válság EurópábanAriane–5 (és Szojuz) már nincs, Ariane–6 még nincs, egyedül a legkisebb európai hordozórakéta, a Vega tartja a frontot. Annak is csak a régebbi változata.

Magyar startupot választott az ESA a tesztrepüléshez

Magyar startupot választott az ESA a tesztrepüléshezKülönleges vendégek érkeztek nagyszombaton az UPRA.space csapatához.

Project Kuiper: akár 83 start

Project Kuiper: akár 83 startVan, aki esetleg eddig is soknak gondolta a műholdseregek létszámát? Az igazán nagy számok még csak ezután jönnek...

Európai mozaik – 2021. szeptember

Európai mozaik – 2021. szeptemberHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2021. május (1. rész)

Európai mozaik – 2021. május (1. rész)Havi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2020. október (1. rész)

Európai mozaik – 2020. október (1. rész)Kétrészes sorozatunkban az ESA, illetve az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024