Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űreszközök a Marsnál 1960-2000

Miért mindig a Mars?

Miért mindig a Mars?Az augusztus 6-án a Marsra szálló Curiosity az eddigi legfejlettebb űrszonda, amelyet a bolygóra küldünk. De távolról sem az első.

Vikingek a Marson: 30 éve landolt a Viking-1
(2. rész)

Vikingek a Marson: 30 éve landolt a Viking-1 <br>(2. rész)A Viking-1 a Chryse-síkság délnyugati részén szállt le, ami kissé eltért az eredetileg tervezett céltól.

Először a Marson: 35 éve startolt a Marsz-3 (2. rész)

Először a Marson: 35 éve startolt a Marsz-3 (2. rész)A szovjetek 1971-ben három szondát indítottak a Mars felé. Elsőként az előörsként előreküldött adatgyűjtő szonda indult a trojkából, május 5-én...

Mégsincs meg a Mars Polar Lander...

Mégsincs meg a Mars Polar Lander...Korábban mi is hírül adtuk, hogy nagyfelbontású marsfelvételeken megtalálni vélték a szerencsétlenül járt amerikai Mars Polar Lander nyomát. Most kiderült, hogy a szonda mégsincs meg!

Az USA és Oroszország közösen a Marsra (2. rész) – Egy meg nem valósult együttműködés

Az USA és Oroszország közösen a Marsra (2. rész) – Egy meg nem valósult együttműködésA Mars Observer 1992-es elvesztését követően a Mars-program igencsak lelassult. Az egymilliárdos költséggel épített Observer elvesztése súlyos kudarcot jelentett az amerikai űrhivatal számára.

A Mars meghódítása (5. rész): A pech-széria folytatódik...

A Mars meghódítása (5. rész): A pech-széria folytatódik...1991 decemberében Mihail Gorbacsov szovjet elnök lemondásával megszűnt a Szovjetunió. A jogutód Oroszország elnöke, Borisz Jelcin volt. Sem ő, sem az USA akkori elnöke, Bill Clinton nem volt az űrszondák feltétlen híve. Leginkább persze azért, mert nem is volt rá pénz.

A Mars meghódítása (3. rész): 1969 és 1971 – kilenc űrszonda!!!

A Mars meghódítása (3. rész): 1969 és 1971 – kilenc űrszonda!!!1969 és 1971 rendkívüli évek voltak a Mars-kutatásban. Miközben az amerikaiak leszálltak a Holdra, a szovjeteknek még fontosabbá vált a presztízs növelése, így a szovjetek az eddigieknél is sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a Mars-kutatásra.

A Mars meghódítása (1. rész): Nagy elődeink

A Mars meghódítása (1. rész): Nagy elődeinkA Vörös Bolygó kutatásában igen aktív évnek ígérkezik a 2004-es. Három szonda a felszínről, három pedig bolygó körüli pályáról vizsgálja a vörös bolygót. Ennek apropóján most – háttéranyagnak szánt - cikksorozatban tekintjük át, milyen lépéseket tett eddig az emberiség a Mars meghódításáért.

Hét éve hallgatott el a Mars Polar Lander

Hét éve hallgatott el a Mars Polar LanderHét éve, 1999. december 3-án érte el a Marsot a Mars Polar Lander amerikai űrszonda a vele utazó Scott és Amundsen penetrátorokkal.

Vikingek a Marson: 30 éve landolt a Viking-1
(1. rész)

Vikingek a Marson: 30 éve landolt a Viking-1 <br>(1. rész)Spirit, Opportunity, Pathfinder, Mars Express, Mars Odyssey…Napjaink hatalmas űrszonda-armadája eltörpül egy 30 évvel ezelőtti program mellett. Minden idők legnagyobb marskutató programja, a Viking volt először valóban sikeres.

Először a Marson: 35 éve startolt a Marsz-3 (1. rész)

Először a Marson: 35 éve startolt a Marsz-3 (1. rész)Húsz másodpercig tartott a siker egykor. A világ első sikeres marsi leszállását produkáló szonda 35 éve startolt, hogy félévi repülés után még fél percig se működjön. De a leszállás sikere mégis megilleti.

Marscsatornák márpedig nincsenek: 40 éve repült a Mariner 4

Marscsatornák márpedig nincsenek: 40 éve repült a Mariner 4Manapság a Mars az amerikai Spirit és Opportunity, valamint az európai Mars Express szondák munkája révén a bolygókutatás homlokterében áll. Furcsa, de 40 évvel ezelőtt még sokan azt gondolták, hogy a földiéhez hasonló Élet létezhet rajta. A bizonyítékért először a Mariner-4-et küldték tervezői.

A Mars meghódítása (6. rész): Két siker, négy kudarc

A Mars meghódítása (6. rész): Két siker, négy kudarc1989-ben George Bush amerikai elnök a következő szavakat mondta: „Meggyőződésem, hogy az Apollo-11 holdraszállásának 50. évfordulóján az amerikai zászlónak ott kell lobognia a Marson is.” Ezzel meghirdette az emberes Mars-programot.

A Mars meghódítása (4. rész): A szovjetek kiszállnak a Mars-versenyből

A Mars meghódítása (4. rész): A szovjetek kiszállnak a Mars-versenyből1973: a szovjetek mintha minden lapjukat erre az évre tették volna fel. Négy űrszondát indítottak a Mars felé. S mind a négy rendben el is indult…

A Mars meghódítása (2. rész): Az első űrszondák

A Mars meghódítása (2. rész): Az első űrszondákBár a közvélemény érdeklődött a Mars iránt, az első űrszondák indításának (a hatvanas évek elején) leginkább politikai okai voltak, - mint a legtöbb űrszondának az űrverseny idején.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024