Emberes Mars-utazás?

Nukleáris termikus meghajtás

Nukleáris termikus meghajtásA NASA három cégcsoportot választott ki, hogy a nukleáris termikus meghajtásra vonatkozó koncepciós tanulmányokat készítsenek.

Nukleáris meghajtás

Nukleáris meghajtásEgy tanulmány szerint a NASA-nak fokoznia kellene erőfeszítéseit ezen a területen, ha el akar jutni emberekkel a Marsra.

Bolygóvédelmi lazítás

Bolygóvédelmi lazításJúlius elején a NASA új bolygóvédelmi irányelveket adott ki. A Holdnál lazítanak a szabályokon, a Marsnál nem, bár egyesek ezt szeretnék.

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (3. rész)

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (3. rész)Vonaljegy retúr helyett?

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (1. rész)

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (1. rész)Az első komoly tervet Wernher von Braun Das Marsprojekt címen publikálta 1952-ben.

Új amerikai űrhajósok

Új amerikai űrhajósokÉv elején végzett az előző osztály 13 űrhajósa, márciusban már várják az újabb pályázók jelentkezését, akik az ISS-re, a Holdra vagy a Marsra utazhatnak.

Emberekkel a Marsra? (4. rész)

Emberekkel a Marsra? (4. rész)Betegségek és zárt környezet: ezekkel a kihívásokkal is szembe kell nézniük a Marsa utazó űrhajósoknak.

Emberekkel a Marsra? (2. rész)

Emberekkel a Marsra? (2. rész)Érdekes kutatások folynak arról, hogy a súlytalanságnak milyen hatása van hosszabb távon a testünkre, illetve akár a növények, állatok fejlődésére.

Űrorvoslás-történeti pillanat

Űrorvoslás-történeti pillanatVénás trombózis az űrállomáson, avagy tényleg működik a távorvoslás?

Marsutazás kérdőjelekkel

Marsutazás kérdőjelekkelEgy független tanulmány megállapítása szerint a NASA-nak esélye sincs arra, hogy 2033-ban embereket indítson a Mars felé. Legjobb esetben a 30-as évek végén.

Sugárveszély

SugárveszélyAz USA Nemzeti Akadémiáinak egyik bizottsága támogatja a NASA javaslatát, miszerint módosítani kellene az űrhajósokat érő sugárzás megengedett határértékeit.

A célkeresztben a Hold és a Mars

A célkeresztben a Hold és a MarsA NASA több mint 370 millió dollárért 14 céggel szerződik különféle technológiafejlesztési programokra.

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (4. rész)

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (4. rész)A kozmoszban folyamatosan utazó és végső soron állandóan lakó emberek számának növekedése valószínűleg a Marssal kezdődik el.

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (2. rész)

Utazás a Marsra: álom vagy realitás? (2. rész)Mi a helyzet visszafelé?

Emberekkel a Marsra? (6. rész)

Emberekkel a Marsra? (6. rész)A Mars-utazás egyik nagy kihívása az űrhajósok egészsége szempontjából is a Földtől való hatalmas távolság.

Emberekkel a Marsra? (5. rész)

Emberekkel a Marsra? (5. rész)A Mars-utazás kihívásai közül most a kozmikus sugárzás hatásairól ejtünk szót.

Emberekkel a Marsra? (3. rész)

Emberekkel a Marsra? (3. rész)Milyen kihívásokkal kell szembenézni, ha a Marsra szeretnénk utazni? Sorozatunkban most az izolációval foglalkozunk.

Emberekkel a Marsra? (1. rész)

Emberekkel a Marsra? (1. rész)Milyen egészségügyi kihívásokkal kell szembenézni, ha a Marsra szeretnénk utazni?

Sokasodó Mars-kérdőjelek

Sokasodó Mars-kérdőjelekA NASA felgyorsítja a marsi talajminta megszerzését célzó erőfeszítéseit, ám a kutatók aggódnak, mert ez háttérbe szoríthatja a Mars helyszíni kutatását.

Trump, Hold, Mars

Trump, Hold, MarsAz amerikai elnök pénteken Twitter-üzenetben kritizálta a NASA-t – azért, amit ő rendelt el az űrügynökségnek...
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020