Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrrepülőgép

A mozgatható indítóállványok története (3. rész)

A mozgatható indítóállványok története (3. rész)A 70-es évek második felében az egykor a Saturn-V rakétákhoz legyártott összeszerelési és szállítási infrastruktúrát teljes mértékben átépítették az 1972 óta fejlesztés alatt álló űrrepülőgép-flotta számára.

Discovery visszatérés:
Sima leszállás Kaliforniában

Discovery visszatérés:<br> Sima leszállás KaliforniábanA tegnapi halasztás után ma, küldetésének 14. napján, hét űrhajóssal a fedélzetén sikeresen vissztért a Földre a Discovery amerikai űrrepülőgép.

Leszálláshoz készülődik a Discovery

Leszálláshoz készülődik a DiscoveryA NASA vezetői az űrrepülőgépen további javítást nem hajtottak végre. A Discovery kalandos utazása végén a tervek szerint hétfő (ma) délelőtt tér vissza a Földre.

Discovery: példátlan javítás a világűrben

Discovery: példátlan javítás a világűrbenA NASA új döntése értelmében a harmadik űrsétán fontos külső javításra kerül sor a Discoveryn. Ehhez hasonló műveletet eddig még nem végeztek a világűrben.

Sikeres dokkolás!
A Discovery az űrállomásnál

Sikeres dokkolás!<br>A Discovery az űrállomásnálTöbb mint 1000 nap telt el azóta, hogy utoljára járt amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásnál. Ma délutántól a Discovery nyolc napot tölt az ISS-hez kapcsolódva. Nézze meg fotóinkat a dokkolásról!

Space Shuttle: Ismét földre kényszerítve

Space Shuttle: Ismét földre kényszerítveMint arról korábban beszámoltunk, a Discovery felszállásakor ismét törmelékek hulltak alá, amelyek most szerencsésen elkerülték az űrrepülőgépet. A Space Shuttle jövője azonban bizonytalanná vált...

STS-114 / Discovery:
Keringési pályán!

STS-114 / Discovery: <br>Keringési pályán!Kedd, 16.57: A Discovery három perccel ezelőtt elérte az előzetes keringési pályát. Mintegy húsz perc múlva a manőverező hajtóművek begyújtsával ezt megemelik a végső pályamagasságra.

STS-114 Discovery: Leghamarabb vasárnap, de ez igen valószínűtlen

STS-114 Discovery: Leghamarabb vasárnap, de ez igen valószínűtlenAz STS-114-es repülést irányító csapat vezetője bejelentette, hogy a Discovery leghamarabb vasárnap indulhat útnak. Hivatalos bejelentés pénteken várható.

Az űrrepülőgépek módosításai
(3., befejező rész): Kamerák

Az űrrepülőgépek módosításai <br>(3., befejező rész): KamerákSorozatunk harmadik részében olyan újdonságokat mutatunk be, amelyek nem csak az űrrepülőgépeken kaptak helyet, de legalább olyan fontosak, mint az eddig bemutatott módosítások.

Az űrrepülőgépek módosításai (2. rész):
Érzékelők minden mennyiségben

Az űrrepülőgépek módosításai (2. rész): <br>Érzékelők minden mennyiségbenA szerda estétől remélhetően újból üzemelő űrrepülőgépeken az elmúlt két évben több módosítást eszközöltek. A módosításokat bemutató sorozat második részében az orbiterre került új érzékelőket és a pótrobotkart mutatjuk be.

A mozgatható indítóállványok története (1. rész)

A mozgatható indítóállványok története (1. rész)Sokak számára teljesen ismeretlen a története azoknak a mozgatható indítóállványoknak, amelyek nélkül sem az Apollo, sem a Skylab, sem az Apollo-Szojuz tesztprogram, de még a Space Shuttle program repülései sem jöhettek volna létre.

Discovery visszatérés:
...csak kedden

Discovery visszatérés: <br>...csak keddenHétfő, 11.16: LeRoy Cain repülési igazgató meghozta a régen várt döntést. Eszerint a floridai időjárás miatt a Discovery még egy napot tölt a világűrben, és kedden próbálja meg a leszállást. Több leszállási opció is létezik, ezek közül az elsőt kihasználva a landolási idő 11:08 (közép-európai idő szerint).

Fotók a mai kárelhárító űrséta előtt

Fotók a mai kárelhárító űrséta előttTekintsék meg fotóinkat a Discovery két űrhajósának mára tervezett, a sérült tömítések javítására szolgáló űrsétájához. Képeink a sérüléseket és az ad-hoc "kifejlesztett" célszerszámokat mutatják.

Shuttle-flotta: Érvek csatája

Shuttle-flotta: Érvek csatájaValóságos érvháború alakult ki az amerikai űrrepülőgépek jövőjét illetően a különféle érdekcsoportok között azóta, hogy a NASA bejelentette, egyelőre nem enged újabb űrrepülőgép-indításokat. Eközben az Atlantist továbbra is készenlétben tartják egy esetleges mentőmisszióra.

Felvételek a hajtóanyagtartály sérüléséről

Felvételek a hajtóanyagtartály sérülésérőlTekintsék meg a NASA által publikált felvételeket a Discovery hajtóanyagtartályának (ET) sérüléséről.

A Discovery a keringési pályán
- dokkolás csütörtökön

A Discovery a keringési pályán<br>- dokkolás csütörtökönMiután a Discovery rendben kijutott a világűrbe, megkezdődött a start során készült felvételek elsődleges elemzése. Ezekből kiderült, hogy a rendszer madárral ütközött, elvesztett két kisebb csempedarabot és leszakadt róla egy jelentősebb elem.

STS-114 Discovery: bizonytalan az indulás időpontja

STS-114 Discovery: bizonytalan az indulás időpontjaA NASA minden olyan központjából, amelyik kapcsolatban van az űrrepülőgép-programmal, a Kennedy űrközpontba sereglettek a mérnökök, hogy megpróbálják kitalálni a megoldást a szerdai visszaszámlálás idején jelentkezett szenzor-problémára.

STS-114 Discovery: elhalasztva...

STS-114 Discovery: elhalasztva...Az STS-114 jelű űrrepülőgépút indítása műszaki hiba miatt elmaradt. Leghamarabb szombaton indulhat útjára a Discovery.

A Kennedy Űrközpont kész az indításra

A Kennedy Űrközpont kész az indításra2005. július 12-én, helyi idő szerint este minden készen állt a Kennedy Űrközpontben a Discovery indítására. Ha az időjárás is kedvező lesz, az űrrepülőgépek ma este újra szolgálatba állhatnak.

Az űrrepülőgépek módosításai (1. rész):
A külső tartály és környezete

Az űrrepülőgépek módosításai (1. rész): <br>A külső tartály és környezeteVárhatóan szerdán (magyar idő szerint az esti órákban) útjára indulhat az első űrrepülőgép a Columbia katasztrófája óta. Az elmúlt két évben a NASA nem volt tétlen: több ponton módosította az űrrepülőgépeket. Most induló sorozatunk első részében bemuatatjuk a külső üzemanyagtartály és egy rögzítőelem módosításait.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024