Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Vosztok és Voszhod

MEGFEJTÉS: Mikor készült a kép?

MEGFEJTÉS: Mikor készült a kép?A páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét. Itt a válasz az első kérdésre és a szerencsés nyertes neve.

MEGFEJTÉS: Orvos a fedélzeten

MEGFEJTÉS: Orvos a fedélzetenMár az űrrepülés hajnalán, 1964-ben eljutott az első orvos a világűrbe. Az ő neve volt Az űrorvostan alapjai című könyv példányaiért folyó játékunk utolsó fordulójában a megfejtés.

A szovjet 3K

A szovjet 3KDőreség lenne azt hinni, hogy a szovjet rakéta- és űrkutatás minden részletéről fellebbent már a fátyol, holott már háromnegyed évszázad telt el az első lépések óta.

Rendhagyó nekrológ

Rendhagyó nekrológA napi sajtó már beszámolt róla: október 11-én elhunyt Alekszej Leonov (85), az első ember, aki űrsétát hajtott végre.

MEGFEJTÉS: Űrhajós állatok

MEGFEJTÉS: Űrhajós állatokFolytatódott űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ a harmadik kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.

50 éve repült Tyereskova

50 éve repült TyereskovaA világ első női űrhajósa 3 napon át 48-szor kerülte meg a Földet. Ma, 76 évesen szívesen elindulna a Marsra.

Vosztok-1, egy korszakalkotó repülés

Vosztok-1, egy korszakalkotó repülésA jövő valóra vált – avagy ezt írtuk volna, ha létezik Űrvilág akkoriban.

Vosztok űrkapszula eladó

Vosztok űrkapszula eladóMielőtt 50 éve Jurij Gagarin megkerülte volna a Földet, az űrhajójával azonos eszközzel ember nélküli főpróbát tartottak. Az ezt végrehajtó a Vosztok kapszulára licitálhatnak április 12-én a Sotheby's aukciós ház vevői.

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (2. rész)

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (2. rész)Valentyina Tyereskova 1963. június 16-án indult a Vosztok-6-tal, két nappal a Vosztok-5 után.

A világ legfiatalabb űrhajósa: 45 éve repült a Vosztok-2

A világ legfiatalabb űrhajósa: 45 éve repült a Vosztok-2Gagarin, Shepard, Grissom. Az űrben járt emberek dobogósai. Vagy lehet, hogy Gagarin, Tyitov és Glenn, a Föld körüli pályára állt – „igazi” – űrhajósok állhatnak a képzeletbeli dobogón? Akkoriban ez fontos kérdés volt.

REJTVÉNY: Mikor készült a kép?

REJTVÉNY: Mikor készült a kép?A páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét, és jutalmat is felajánlott. Kezdődjön a sorozat!

Még egyszer a szovjet 3K-ról

Még egyszer a szovjet 3K-rólSchuminszky Nándornak feltűnt valami érdekes az egyik korábbi cikkünket illusztráló fényképen.

Ketten a „három K”-ból

Ketten a „három K”-bólGagarin repülésének 60. évfordulója alkalmából két előadás is elhangzott az ENSZ ülésszakon, az egyikben a szovjet űrkutatás hőskorának két legendás alakjára emlékeztek.

Az űr a végső határ

Az űr a végső határEz a mottója a népszerű Star Trek sorozatnak, de arra a kérdésre már nehezebb választ találni, hogy hol kezdődik?

108 perc

108 percEnnyi idő alatt repülte körbe Jurij Gagarin a Földet. Pontosan ugyanennyi ideig tart az életéről készült film, amelyet mától láthatnak néhány moziban.

First Orbit

First OrbitMár több mint 2,6 millióan nézték meg az első űrhajós első (és egyetlen) Föld körüli pályájának emléket állító videót.

Szovjet ember az űrben!

Szovjet ember az űrben!Nagyszerű hírt tolmácsolhat lapunk a TASZSZ szovjet hírügynökség közlése alapján: 1961. április 12-én Jurij Gagarin, a Szovjetunió hős űrhajósa feljutott a világűrbe.

Az elsők, akik túlélték az űrrepülést: 50 éve startolt a Szputnyik-5

Az elsők, akik túlélték az űrrepülést: 50 éve startolt a Szputnyik-5Fél évszázada az ember űrbe juttatása volt az érdeklődés középpontjában. Ehhez azonban jónéhány állatot áldoztak fel a tudósok. 50 éve startolt az első olyan űrhajó, amelynek utasai szerencsésebbek voltak elődeiknél: Bjelka és Sztrelka kutya voltak az első űrutazók, „akik” haza is tértek.

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (1. rész)

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (1. rész)Valentyina Tyereskova neve Gagariné mellett talán a legismertebb, lévén, hogy ő is egy történelmi elsőség részese volt: ő lehetett az első világűrbe eljutott nő.

Ember az űrben! 45 éve repült Jurij Gagarin (2. rész)

Ember az űrben! 45 éve repült Jurij Gagarin (2. rész)A világ első űrhajósa mindenféle baj nélkül Föld körüli pályára állt. A TASZSZ ekkor jelentette be a világnak is a hírt: „A Szovjetunió felbocsátotta a világ első embert szállító űrhajóját…”
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024