Vosztok és Voszhod

Még egyszer a szovjet 3K-ról

Még egyszer a szovjet 3K-rólSchuminszky Nándornak feltűnt valami érdekes az egyik korábbi cikkünket illusztráló fényképen.

Ketten a „három K”-ból

Ketten a „három K”-bólGagarin repülésének 60. évfordulója alkalmából két előadás is elhangzott az ENSZ ülésszakon, az egyikben a szovjet űrkutatás hőskorának két legendás alakjára emlékeztek.

Az űr a végső határ

Az űr a végső határEz a mottója a népszerű Star Trek sorozatnak, de arra a kérdésre már nehezebb választ találni, hogy hol kezdődik?

108 perc

108 percEnnyi idő alatt repülte körbe Jurij Gagarin a Földet. Pontosan ugyanennyi ideig tart az életéről készült film, amelyet mától láthatnak néhány moziban.

First Orbit

First OrbitMár több mint 2,6 millióan nézték meg az első űrhajós első (és egyetlen) Föld körüli pályájának emléket állító videót.

Szovjet ember az űrben!

Szovjet ember az űrben!Nagyszerű hírt tolmácsolhat lapunk a TASZSZ szovjet hírügynökség közlése alapján: 1961. április 12-én Jurij Gagarin, a Szovjetunió hős űrhajósa feljutott a világűrbe.

Az elsők, akik túlélték az űrrepülést: 50 éve startolt a Szputnyik-5

Az elsők, akik túlélték az űrrepülést: 50 éve startolt a Szputnyik-5Fél évszázada az ember űrbe juttatása volt az érdeklődés középpontjában. Ehhez azonban jónéhány állatot áldoztak fel a tudósok. 50 éve startolt az első olyan űrhajó, amelynek utasai szerencsésebbek voltak elődeiknél: Bjelka és Sztrelka kutya voltak az első űrutazók, „akik” haza is tértek.

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (1. rész)

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (1. rész)Valentyina Tyereskova neve Gagariné mellett talán a legismertebb, lévén, hogy ő is egy történelmi elsőség részese volt: ő lehetett az első világűrbe eljutott nő.

Ember az űrben! 45 éve repült Jurij Gagarin (2. rész)

Ember az űrben! 45 éve repült Jurij Gagarin (2. rész)A világ első űrhajósa mindenféle baj nélkül Föld körüli pályára állt. A TASZSZ ekkor jelentette be a világnak is a hírt: „A Szovjetunió felbocsátotta a világ első embert szállító űrhajóját…”

„Mezítláb” az űrben: 40 éve történt az első űrséta

„Mezítláb” az űrben: 40 éve történt az első űrsétaA szovjetek a 60-as évtized első felében taroltak az űrben. Szinte már természetes volt, hogy az űrverseny újabb „versenyszámát” is ők nyerjék meg. A világ ámuló szemei előtt 1965. március 18-án újabb világraszóló eredmény született. Az ember valóban kilépvén az űrbe, először tett űrsétát. A majdnem tragikus végkifejletről akkor nem tudhattunk...

A szovjet 3K

A szovjet 3KDőreség lenne azt hinni, hogy a szovjet rakéta- és űrkutatás minden részletéről fellebbent már a fátyol, holott már háromnegyed évszázad telt el az első lépések óta.

Rendhagyó nekrológ

Rendhagyó nekrológA napi sajtó már beszámolt róla: október 11-én elhunyt Alekszej Leonov (85), az első ember, aki űrsétát hajtott végre.

MEGFEJTÉS: Űrhajós állatok

MEGFEJTÉS: Űrhajós állatokFolytatódott űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ a harmadik kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.

50 éve repült Tyereskova

50 éve repült TyereskovaA világ első női űrhajósa 3 napon át 48-szor kerülte meg a Földet. Ma, 76 évesen szívesen elindulna a Marsra.

Vosztok-1, egy korszakalkotó repülés

Vosztok-1, egy korszakalkotó repülésA jövő valóra vált – avagy ezt írtuk volna, ha létezik Űrvilág akkoriban.

Vosztok űrkapszula eladó

Vosztok űrkapszula eladóMielőtt 50 éve Jurij Gagarin megkerülte volna a Földet, az űrhajójával azonos eszközzel ember nélküli főpróbát tartottak. Az ezt végrehajtó a Vosztok kapszulára licitálhatnak április 12-én a Sotheby's aukciós ház vevői.

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (2. rész)

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (2. rész)Valentyina Tyereskova 1963. június 16-án indult a Vosztok-6-tal, két nappal a Vosztok-5 után.

A világ legfiatalabb űrhajósa: 45 éve repült a Vosztok-2

A világ legfiatalabb űrhajósa: 45 éve repült a Vosztok-2Gagarin, Shepard, Grissom. Az űrben járt emberek dobogósai. Vagy lehet, hogy Gagarin, Tyitov és Glenn, a Föld körüli pályára állt – „igazi” – űrhajósok állhatnak a képzeletbeli dobogón? Akkoriban ez fontos kérdés volt.

Ember az űrben! 45 éve repült Jurij Gagarin (1. rész)

Ember az űrben! 45 éve repült Jurij Gagarin (1. rész)45 éve más világot éltünk. Ha másért nem, hát azért, mert akkor a hír – miszerint egy ember repül a világűrben – szenzáció-bombaként robbant világszerte. Jurij Alekszejevics Gagarin egyszer kerülte meg a Földet akkor.

VOSZHOD-1: 40 évvel az első többszemélyes űrhajó után

VOSZHOD-1: 40 évvel az első többszemélyes űrhajó utánNapjainkban már nem jelent hírt, ha felszáll egy űrhajó, sőt az sem, ha egyszerre 10 ember dolgozik a világűrben. Negyven évvel ezelőtt minden start szenzáció volt, köztük pedig a Voszhod-1 különleges szenzációnak számított: először indult több ember az űrbe a fedélzetén.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022