Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)Havi összefoglalónk befejező részében rövid, vegyes híreket olvashatnak az ázsiai és csendes-óceáni térségből.

Egy 53 napos kaland kezdete

Egy 53 napos kaland kezdeteA terv szerint ennyi időbe telik, amíg a kínai Csang'e-6 űrszonda visszatér a Hold túlsó oldaláról gyűjtött, mintegy 2 kg-nyi anyagmintával.

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)Havi régiós összefoglalónkat kínai hírekkel folytatjuk, majd egy thaiföldivel zárjuk.

Félresikerült meglepetés

Félresikerült meglepetésKínából szerdán két, a jelek szerint a Hold körüli pályára szánt kis kísérleti űreszközt indítottak, de a rakéta végfokozata nem végezte el rendesen a dolgát.

Ázsiai mozaik – 2024. február (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. február (2. rész)Havi összefoglalónk második részében ausztrál, kazah–orosz és kínai híreket találnak, de zárásképp olvashatnak a regionális startvárakozásokról is.

Burgonyanemesítés űrbéli segítséggel

Burgonyanemesítés űrbéli segítséggelKínai kutatók 66 és félezer, az űrből nemrég visszatért burgonyamaggal kezdtek termesztési kísérletekbe.

Mi várható 2024-ben? (1. rész)

Mi várható 2024-ben? (1. rész)Űrhajósok a Hold körül, magánutak a Nemzetközi Űrállomásra – egyebek mellett ez vár ránk az előttünk álló évben az emberes űrrepülések terén.

Harmadik útjára indult a kínai űrrepülő

Harmadik útjára indult a kínai űrrepülőMiközben a nem kevésbé titkos amerikai X-37B újabb startja napok óta húzódik Floridában, a hasonló kínai automata mini-űrrepülőt felbocsátották Csiucsüanból.

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Ázsiai mozaik – 2024. április (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza.

Sencsou-18

Sencsou-18A kínai űrállomásra tartó legújabb űrhajó háromfős fiatal személyzettel a fedélzetén startolt Csiucsüanból.

Úton a Hold felé a második Csüecsiao

Úton a Hold felé a második CsüecsiaoKínából elindult a legújabb kommunikációs relészonda, amellyel az ázsiai ország közeljövőbeli nagyszabású holdi űrszondás kutatóprogramját szolgálják majd ki.

MEGFEJTÉS: A kínai rakétatechnika atyja

MEGFEJTÉS: A kínai rakétatechnika atyjaKi volt a kínai rakétatechnika atyja és milyen magyar vonatkozása van szakmai pályafutásának? Itt A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk harmadik kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyja

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyjaÖtfordulós rejtvénysorozatunk harmadik kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

Tiencsou-7

Tiencsou-7Vencsangból teherszállító űrhajót indítottak a kínai űrállomás felé.

Ázsiai mozaik – 2023. december (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. december (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük kínai hírekkel!

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásról

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásrólEzentúl nem kell fantáziarajzokra hagyatkoznunk a Tienkung űrállomás illusztrálásához: a nemrég visszatért Sencsou-16 űrhajósai fotóztak!

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk első részében űrhajósokról és űrhajókról volt szó. Ezúttal kínai–orosz műholdas ügyekről, illetve holdkutatásról lesz szó.

Új rádiótávcsövek épülnek Kínában

Új rádiótávcsövek épülnek KínábanA helyszínek az ország északkeleti és délnyugati részén vannak, a cél a rádiócsillagászati kutatások mellett a kínai holdprogram és a Naprendszer távolabbi vidékei kutatására induló űrszondák támogatása.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024