Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése

Pillantás a felhők belsejébe

Pillantás a felhők belsejébeMég egy hónap sem telt az európai–japán EarthCARE földmegfigyelő műhold indítása óta, de már érkeznek az első érdekes eredmények.

A második PREFIRE

A második PREFIREAhogy május végén, úgy most is egy Electron rakéta vitte az űrbe a NASA műholdpárosának egyik tagját.

Úton az EarthCARE

Úton az EarthCAREAz európai és japán együttműködésben épült, a felhőzetet, a légköri aeroszolokat és a sugárzási viszonyokat kutató műhold egy Falcon-9 rakétával indult.

Teljesítette a küldetését

Teljesítette a küldetésétA NASA befejezettnek nyilvánította a 2006-ban indított CloudSat küldetését, a műhold 18 éven át figyelte az időjárást és az éghajlatot.

USSF-62

USSF-62Egy Falcon-9 rakétával indult alacsony Föld körüli pályára egy amerikai katonai meteorológiai műhold.

Ritka trópusi vihar

Ritka trópusi viharA trópusi viharok ritka vendégek az Atlanti-óceán déli területein, ezért különleges az, amelyet a NASA Aqua műholdja februárban Brazília partjai előtt örökített meg.

Pályán az új indiai meteorológiai hold

Pályán az új indiai meteorológiai holdAz INSAT-3DS az indiai geostacionárius műholdak immár harmadik generációja. „Természetesen” saját rakétával indult.

Téli köd

Téli ködA téli hónapokban a melegebb éghajlatú területeken is viszonylag gyakran kedveznek a meteorológiai feltételek a köd kialakulásának.

Egy a tengerről, kettő a szárazföldről

Egy a tengerről, kettő a szárazföldrőlHárom nap, három újabb kínai műholdindítás: december végén sincs megállás, sőt!

Powell-tó: egy kis feltöltődés

Powell-tó: egy kis feltöltődésAz Egyesült Államok második legnagyobb víztározója a 2023 eleji rekord alacsony vízállása után mostanra kicsit feltöltődött, de a hosszú távú szárazságnak nincs vége.

GOES-U

GOES-UEgy sorozat vége: elindult az amerikai geostacionárius meteorológiai műholdak GOES-R-rel kezdődött szériájának utolsó darabja, a GOES-U.

Két kínai start, hat műhold

Két kínai start, hat műholdCsütörtökön és pénteken 12 órán belül először egy pakisztáni távközlési műhold, majd öt kisebb kínai űreszköz állt Föld körüli pályákra Kínából.

Az első PREFIRE

Az első PREFIREA NASA CubeSat kategóriájú műholdjainak párosa a sarkvidéki klíma megfigyelésére készült. Az első most indult egy Electron rakétával, a második heteken belül követheti.

Felhőüregek

FelhőüregekFurcsa alakú képződményeket figyeltek meg a Mexikói-öböl fölött a felhőkben. A ritka jelenség magyarázata kevésbé különleges, mint a látványuk.

A hét két startja

A hét két startjaMárcius 21-én az Egyesült Államokból és Kínából is végrehajtottak egy-egy űrindítást.

Orosz időjárási és iráni felderítő műhold indult

Orosz időjárási és iráni felderítő műhold indultA Metyeor-M2 sorozat négyes sorszámú darabja mellett 18 apró potyautas műholdat is magával vitt a Vosztocsnijból indított Szojuz rakéta. Az egyiket Iránból.

ERS-2: hamarosan visszatér

ERS-2: hamarosan visszatérAz 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold várhatóan február második felében belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Volt is, lesz is ilyen

Volt is, lesz is ilyenKína idei első űrindításával folytatták a meteorológiai célú Tienmu-1 műholdrendszer ütemes bővítését.

Négy Tienmu indítása négy képben

Négy Tienmu indítása négy képbenA meteorológiai célú kereskedelmi kisműholdas rendszer újabb négy tagja egy Kuajcsou-1A rakétával indult.

A második Arktyika-M

A második Arktyika-MA Roszkoszmosz idénre tervezett utolsó műholdindítása során egy az Északi-sarkvidéket figyelő, elsősorban meteorológiai célú műholdat állított magas, elnyúlt pályára.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024