Időjárás és előrejelzése

Pályán az új indiai meteorológiai hold

Pályán az új indiai meteorológiai holdAz INSAT-3DS az indiai geostacionárius műholdak immár harmadik generációja. „Természetesen” saját rakétával indult.

Téli köd

Téli ködA téli hónapokban a melegebb éghajlatú területeken is viszonylag gyakran kedveznek a meteorológiai feltételek a köd kialakulásának.

Egy a tengerről, kettő a szárazföldről

Egy a tengerről, kettő a szárazföldrőlHárom nap, három újabb kínai műholdindítás: december végén sincs megállás, sőt!

Powell-tó: egy kis feltöltődés

Powell-tó: egy kis feltöltődésAz Egyesült Államok második legnagyobb víztározója a 2023 eleji rekord alacsony vízállása után mostanra kicsit feltöltődött, de a hosszú távú szárazságnak nincs vége.

Finnországig jutó szaharai por

Finnországig jutó szaharai porA HUN-REN CSFK kutatójának vezetésével Finnország légkörébe eljutó sivatagi porviharos eseményeket azonosítottak egy nemzetközi együttműködés keretében.

Szél és jégeső

Szél és jégesőA súlyos pusztítást okozó viharok nyaranta gyakori vendégek az Egyesült Államok középnyugati területének nagy síkságán.

Fengjün-3F: kínai meteorológiai műhold indult

Fengjün-3F: kínai meteorológiai műhold indultEz az ázsiai ország poláris meteorológiai műholdjai második generációs sorozatának hatos számú, de hetedikként felbocsátott tagja.

Négy Tienmu-1

Négy Tienmu-1Egy Kuajcsou-1A rakétával állt pályára a meteorológiai célú kínai műholdrendszer négy újabb példánya.

Tengeri hőhullám

Tengeri hőhullámJúnius közepén 5 Celsius-foknál is többel haladta meg a sokévi átlagot a tengervíz hőmérséklete Anglia és Írország partjainál.

Árvíz Olaszországban

Árvíz OlaszországbanA heves esőzések május elején pusztító villámárvizet okoztak Olaszország Emilia-Romagna tartományában.

ERS-2: hamarosan visszatér

ERS-2: hamarosan visszatérAz 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold várhatóan február második felében belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Volt is, lesz is ilyen

Volt is, lesz is ilyenKína idei első űrindításával folytatták a meteorológiai célú Tienmu-1 műholdrendszer ütemes bővítését.

Négy Tienmu indítása négy képben

Négy Tienmu indítása négy képbenA meteorológiai célú kereskedelmi kisműholdas rendszer újabb négy tagja egy Kuajcsou-1A rakétával indult.

A második Arktyika-M

A második Arktyika-MA Roszkoszmosz idénre tervezett utolsó műholdindítása során egy az Északi-sarkvidéket figyelő, elsősorban meteorológiai célú műholdat állított magas, elnyúlt pályára.

Por a kiszáradt mocsárból

Por a kiszáradt mocsárbólIrán, Afganisztán és Pakisztán nagy területeit lepte el szeptember közepén az egészségre is ártalmas finom por.

Zöldülő sivatag Ausztráliában

Zöldülő sivatag AusztráliábanAusztráliában minden idők egyik legnedvesebb esős évszaka nagy területeken zöldítette ki a sivatagos tájat.

Az Aeolus emlékére

Az Aeolus emlékéreA nemrég sikeresen a légkörbe vezettet európai műhold nem csak adataiban, de zenében (!) is tovább él.

El Niño visszatér

El Niño visszatérAz óceáni–légköri éghajlati jelenség a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén a szokásosnál melegebb tengerfelszíni hőmérsékletet és magasabb tengerszintet okoz.

Még két TROPICS

Még két TROPICSA hónap elején egy Electron rakétával indult két hurrikánkutató nanoműhold, most egy hasonló start után be is fejeződik a NASA rendszerének kiépítése.

Az új műhold első képe

Az új műhold első képeTavaly december közepén bocsátották fel, nemrég nyilvánosságra hozták az első képét: jól működik a harmadik generációs európai Meteosat időjárási műholdak első képviselője.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024