Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Holdraszállás 40

Kongresszusi Arany Medál Amerika pionír űrhajósainak

Kongresszusi Arany Medál Amerika pionír űrhajósainakAz amerikai űrhajózás legendás hősei, John Glenn, Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins 2011. november 16-án ünnepélyes keretek között vették át az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb kitüntetését, a Kongresszusi Arany Medált.

A totális kudarc (2. rész)

A totális kudarc (2. rész)Hiába született meg a vakmerő elképzelés, a hordozórakéta üzemképtelensége miatt soha nem érhetett el a gyakorlati megmérettetésig a megvalósíthatósága. Minden erőfeszítés ellenére a Szovjetunió nem volt képes emberes holdprogram lebonyolítására.

Kihunyt „Holdtűz”

Kihunyt „Holdtűz”Az ünnepi könyvkínálat egyik gyöngyszemének ígérkezett Norman Mailer: Moonfire – Az Apollo-11 hősies útja című impozáns műve. Ám sajnos meg is maradt az ígéret állapotban. Mailer csalódást okozott.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrklub az Erzsébetligeti Színházban

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrklub az Erzsébetligeti SzínházbanOktóber 27-én indul az Űrklub a Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színházban. Az első és a második alkalommal is a téma a Hold.

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (4. rész)

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (4. rész)A Zonddal repülni készülődő szovjet „holdűrhajósok” még egy, az amerikaiakat megelőző kísérletet tettek: kérték, hogy egy közülük választott párost az 1968. decemberi indítási ablakban küldjék a Holdhoz.

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (2. rész)

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (2. rész)Mind a szovjet, mind az amerikai szakértők a holdraszállás előkészítését a hordozórakéták és az űrhajók fejlesztésével párhuzamosan a Hold felszín közeli részleteinek megismerésével végezték.

8 év 59 nap (tő)mondatokban

8 év 59 nap (tő)mondatokbanAz Apollo-11 leszállásával egy nyúlfarknyi korszak is lezárult, amely 1961. május 25-től tartott ma délig.

Csak akarni kell és sikerülni fog

Csak akarni kell és sikerülni fogA nevezetes események mindig üzennek számunkra. A holdraszállás is. A nevezetes események üzenete nem mindig pozitív. Ám ilyen kristálytisztán pozitív üzenete talán egyetlen eseménynek sem volt a történelem során.

Ember a Holdon – új könyv

Ember a Holdon – új könyv A holdralépés 40. évfordulója alkalmából egy különleges, a Hold felszínére emlékeztető, kerek formájú könyvet jelentetett meg a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Murray Books.

Gondolatok az első holdraszállás 40. évfordulóján

Gondolatok az első holdraszállás 40. évfordulójánMintha tegnap lett volna. Szinte hihetetlen, hogy már 40 éve történt. Sok millió ember szeme láttára lépett a Föld első küldötte egy idegen égitest felszínére.

A totális kudarc (3. rész)

A totális kudarc (3. rész)Miket tekinthetünk a szovjet emberes holdprogram bukása legfőbb okainak?

A totális kudarc (1. rész)

A totális kudarc (1. rész)A huszadik században az Amerikai Egyesült Államok mellett egy másik nemzet, az egykori Szovjetunió is kísérletet tett arra, hogy embert küldjön a Holdra. Ameddig azonban az amerikaiak sikeresen zárták a maguk holdprogramját, a szovjet változat totális kudarcba torkollt.

Perdöntő fotók a Holdról

Perdöntő fotók a HoldrólMint korábban is hírt adtunk róla, a Lunar Reconnaissance Orbiter a Holdat tanulmányozza és minden korábbinál korszerűbb technológiája révén minden korábbinál részletesebb eredmények várhatók tőle. Most például „holdi lábnyomokat” rögzített.

Az Apollo-12 leszállóhelye – ma

Az Apollo-12 leszállóhelye – maA Hold körüli pályán keringő amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter lefényképezte az Apollo-12 leszállóhelyét is.

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (3. rész)

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (3. rész)Az 1967-es amerikai és szovjet űrhajós-tragédiák legalább egy évvel visszavetették a két ország űrhajófejlesztését, amelyben ismét automatikus repítések és a szovjet oldalon távirányítású összekapcsolási kísérletek következtek.

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (1. rész)

Az amerikai-szovjet holdexpedíciós verseny (1. rész)Négyrészes sorozatunk elején a holdexpedíciós előkísérletekről, a holdűrhajókról ejtünk szót.

Welcome home, Apollo-11!

Welcome home, Apollo-11!Az Apollo-11 csobbant. A holdutazást ezennel sikeresnek nyilváníthatjuk. Nagyon sikeresnek. Nagyon-nagyon sikeresnek.

Köszönjük mindenkinek!

Köszönjük mindenkinek!A hazafelé tartó űrhajósoknak már inkább a Földön jár az eszük, mint a Holdon, hamarosan itthon is lesznek.

A szovjet holdi meglepetés elmaradt

A szovjet holdi meglepetés elmaradtA hatvanas évek végét Moszkvában töltöttem, illetve aspirantúrán dolgoztam a Szovjet Tudományos Akadémia Asztroszovjet nevű csillagászati kutatóintézetében – kezdi visszaemlékezését Horváth András.

Irány a Föld!

Irány a Föld!Az Apollo-11 elvégezte az összes dolgát a Holdon és a Holdnál, a holdutazók elindultak haza.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024