Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Katasztrófák ellen

Fenntarthatósági stratégia

Fenntarthatósági stratégiaEgy „csaknem ütközés” az űrtevékenység fenntarthatóságának áttekintésére késztette a NASA-t.

Magáncégek is felkeresnék az Apophist

Magáncégek is felkeresnék az ApophistA Blue Origin és egy újonnan alakult magáncég egyaránt azt fontolgatja, hogy űrszondát küldenének az Apophis kisbolygóhoz.

Pályán az új indiai meteorológiai hold

Pályán az új indiai meteorológiai holdAz INSAT-3DS az indiai geostacionárius műholdak immár harmadik generációja. „Természetesen” saját rakétával indult.

NEOWISE: hamarosan itt a vége

NEOWISE: hamarosan itt a végeÚjraindulásának tíz éves jubileumát „ünnepli” most a NASA infravörös kisbolygó-felfedező küldetése, amelyből azonban már nincs túl sok hátra.

Felszínváltozás a marokkói földrengés nyomán

Felszínváltozás a marokkói földrengés nyománAz Atlasz-hegységben szeptember 8-án kipattant földrengés utáni felszínváltozást Sentinel-1 műholdas radarmérések alapján, interefométeres eljárással térképezték fel.

Termikus infravörös földmegfigyelés

Termikus infravörös földmegfigyelésEgy korábbi felmérés szerint a termikus infravörös tartomány a földmegfigyelés stagnáló területe volt. Most a helyzet változik.

Ludi Tance-4-01

Ludi Tance-4-01Kínai radaros földmegfigyelő műhold indult, a világon elsőként geoszinkron pályára.

Rodoszi erdőtüzek

Rodoszi erdőtüzekKözel húszezer embert kellett kimenekíteni a görög szigeten tomboló erdőtüzek elől.

Föld-védelmi stratégiák

Föld-védelmi stratégiákA NASA DART küldetésének sikere nyomán sincs helye az elkényelmesedésnek, a fenyegető veszélyt még nem hárítottuk el.

Még két TROPICS

Még két TROPICSA hónap elején egy Electron rakétával indult két hurrikánkutató nanoműhold, most egy hasonló start után be is fejeződik a NASA rendszerének kiépítése.

Süllyedő városok

Süllyedő városokKína több nagyvárosa is jelentős mértékben süllyed, ami sok tízmillió ember életét sodorja veszélybe.

Ketten egy Electronnal

Ketten egy ElectronnalA Rocket Lab rakétája egy koreai földmegfigyelő műholdat és a NASA új generációs kísérleti napvitorlását vitte magával.

Izlandi tűzhányók

Izlandi tűzhányókIzland Európa legerősebb vulkanizmust mutató területe, portálunkon azonban egy évtizede nem írtunk ottani kitörésekről. Most pótoljuk a hiányt.

Az aktivizálódó gyermek

Az aktivizálódó gyermekAz újkori történelem egyik legpusztítóbb vulkánkitörése nyomán, néhány évtized pihenő után született az Anak Krakatau, azaz a Krakatau gyermeke vulkáni sziget.

Európai mozaik – 2023. augusztus (2. rész)

Európai mozaik – 2023. augusztus (2. rész)Sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Kaofen-12-04

Kaofen-12-04Új radaros földmegfigyelő műhold indult vasárnap (vagy hétfőn, az időzónától függően) Kínából.

Kínai radaros műhold indult

Kínai radaros műhold indultA Huancsing-2F egy sorozat legújabb tagja, egy Hosszú Menetelés-2C rakétával indították Tajjüanból.

Tűzelőrejelzés műholddal

Tűzelőrejelzés műholddalAz ESA SMOS földmegfigyelő műholdjának adatai alapján jobban előre lehet jelezni, hol várhatók erdő- és bozóttüzek.

Gátszakadás előtt és után

Gátszakadás előtt és utánA kahovkai tározó gátja és az elöntött területek Ukrajnában, nagy felbontású műholdképeken.

Árvíz Olaszországban

Árvíz OlaszországbanA heves esőzések május elején pusztító villámárvizet okoztak Olaszország Emilia-Romagna tartományában.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024