Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Japán és az űrállomás

Energikus elektronok szupernóva-maradványokból

Energikus elektronok szupernóva-maradványokbólA legnagyobb energiájú kozmikus sugárzás részecskéi a Tejútrendszeren belülről érkezhetnek.

Japán űrhajósjelöltek

Japán űrhajósjelöltekTizennégy év után tartottak ismét űrhajós-válogatást Japánban, a két kiválasztott jelölt (egyike) az Artemis program keretében repülhet.

Crew-5: négyen elindultak

Crew-5: négyen elindultakKét amerikai, egy-egy japán és orosz űrhajós tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a SpaceX Crew Dragon űrhajójával.

Ázsiai mozaik – 2021. november (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2021. november (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országainak űrtevékenységével kapcsolatos információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Hazatért a Crew-1 négy utasa

Hazatért a Crew-1 négy utasaFlorida partjai közelében a tengerre érkezett a Crew Dragon űrhajó kabinja, az űrhajósok öt és fél hónap után a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) tértek vissza.

Ázsiai mozaik – 2021. március (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2021. március (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Crew-1

Crew-1Megkezdődött a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első szolgálatszerű útja. Három amerikai és egy japán űrhajós tart a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Viszlát, HTV!

Viszlát, HTV!Elvált a Nemzetközi Űrállomástól (ISS) a japán teherűrhajó – nem csak a HTV-9, de ez a típus is végleg búcsúzik.

HTV kilencedszer és utoljára

HTV kilencedszer és utoljáraA japán HTV teherűrhajó egy H-2B hordozórakétával indult, a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) tart.

HTV-8

HTV-8Újabb japán teherűrhajó tart megpakolva a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Ázsiai mozaik – 2023. március (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. március (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térségről találnak olyan híreket, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Crew-5: négyen újra a Földön

Crew-5: négyen újra a FöldönVisszatért 157 napos küldetéséről a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Crew Dragon űrhajó két amerikai, valamint egy-egy japán és orosz utasa.

Ázsiai mozaik – 2022. február (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. február (2. rész)Havi sorozatunk második részében egy-egy indiai, japán, kínai és koreai hírt olvashatnak.

Ázsiai mozaik – 2021. május (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2021. május (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Úton a Crew-2

Úton a Crew-2Négy utassal a fedélzetén elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé az amerikai SpaceX vállalat Crew Dragon űrhajója.

Óriás űrszemét

Óriás űrszemétAz ISS-ről szabadon engedtek egy 2,6 tonnás, használt akkumulátorcsomagot. A szemét leghamarabb két év múlva zuhanhat le – természetesen irányítatlanul.

Ázsiai mozaik – 2020. augusztus (1. rész)

Ázsiai mozaik –  2020. augusztus (1. rész)Cikkünkben az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Október 23.

Október 23.Ennél hamarabb nem startol következő, immár menetrend szerinti első útjára a Crew Dragon.

HTV-8: távozóban

HTV-8: távozóbanTegnap eltávolodott a Nemzetközi Űrállomástól (ISS), és a Csendes-óceán fölött a sűrű légkörbe lépve hamarosan megsemmisül a nyolcadik japán teherűrhajó.

Távozott, de még nem végzett

Távozott, de még nem végzettA japán HTV-7 teherűrhajó elhagyta az űrállomást, de ezúttal nem egyszerűen belép a légkörbe és megsemmisül.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024