Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A kínai űrhajó

Sencsou-14: hárman visszatértek

Sencsou-14: hárman visszatértekEgy sor elsőséggel jellemezhető a kínai űrhajó tegnap sikeresen végződött útja.

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?Az előkészületek alapján úgy tűnik, hogy az ázsiai szakemberek jól haladnak a Tienkung-2 (Tiangong-2) startelőkészítésével. Nyugati vélemények szerint a hat napos startablak 15-én nyílik.

Holnap érik el az űrállomást a kínaiak

Holnap érik el az űrállomást a kínaiakA Sencsou-10 kínai űrhajó három utasa a start után bő 40 órával érkezik a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodulhoz.

Készülődik a következő kínai űrhajó

Készülődik a következő kínai űrhajóA Sencsou-10 hordozórakétája már a helyén van, a három űrhajós a hónap közepén indulhat a kínai űrállomásmodul meglátogatására.

Földet ért a három kínai

Földet ért a három kínaiBelső-Mongólia sztyeppéin landolt a harmadik emberes kínai űrhajó leszállókabinja.

Elindult a kínai űrhajó

Elindult a kínai űrhajóHárom űrhajóssal a fedélzetén startolt a Sencsou-7. Kína harmadszor juttatott embereket a világűrbe. A 3-4 napos repülés során űrsétát is terveznek.

Jang Li-vej az ENSZ-ben

Jang Li-vej az ENSZ-benAz ENSZ bécsi központjának épületében, a Világűrbizottság június 7-16. közötti idei ülésszaka alatt különleges elemmel bővült a ENSZ űrkutatási állandó kiállítása.

Hogyan tovább a második kínai űrrepülés után?

Hogyan tovább a második kínai űrrepülés után?Immár jó pár nap telt el a sikeres második kínai személyzetes űrrepülés után, ám még mindig sok a nyitott kérdés. A két legfontosabb talán az, hogy miért telt el két év az első és a második út között, és miért kell újabb két évet várni a harmadikra?

Kevesebb mint egy nap a kínai űrrepülésből

Kevesebb mint egy nap a kínai űrrepülésbőlA kínai személyzetes űrrepüléssel egyelőre minden rendben, a két űrhajós jól van. Visszatérésükre legkorábban hétfőn kerülhet sor. Cikkünkben áttekintjük az elmúlt napok és a következő órák eseményeit.

Információk a második kínai személyzetes űrrepülésről

Információk a második kínai személyzetes űrrepülésrőlMint arról korábban beszámoltunk, magyar idő szerint szerda hajnalban Kínából sikeresen pályára állt a Sencsou-6 űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal. Az alábbiakban a repüléssel kapcsolatos információkat közlünk és megmutatjuk a rakétát a világűrből!

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülés

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülésA 33 naposra tervezett – kínai rekordnak számító – személyzetes űrrepülés félidejébe érkezett. Ennek kapcsán osztunk meg néhány új információt a Tienkung-2 űrlaborról és az ott folyó kísérletekről.

Visszatértek a Sencsou-10 űrhajósai

Visszatértek a Sencsou-10 űrhajósaiSikeresen véget ért az ötödik kínai emberes űrrepülés.

GYORSHÍR: Úton az ötödik kínai emberes űrhajó

GYORSHÍR: Úton az ötödik kínai emberes űrhajóA Sencsou-10, fedélzetén két férfi és egy női űrhajóssal, ma elindult 15 naposra tervezett repülésére a kínai kísérleti űrállomásmodul felé.

Alakulóban a kínai űrállomás

Alakulóban a kínai űrállomásA kínai újév alkalmából rendezett ünnepségek során először mutatták be a nyilvánosság előtt az űrállomás tervét.

A megtörtént jövő

A megtörtént jövőEgy véletlen folytán még a start előtt felkerült az előre megírt élménybeszámoló a Sencsou-7 útjáról a kínai állami hírügynökség honlapjára.

Űrhajók az indítóállásokon

Űrhajók az indítóállásokonKínában a startra váró Sencsou-7 űrhajót vitték ki. Floridában egyszerre két amerikai űrrepülőgép tartózkodik indításra készen.

Kína 2008-ra halasztotta a következő emberes űrrepülést

Kína 2008-ra halasztotta a következő emberes űrrepüléstA korábbi tervekhez képest hat hónapos késedelem elég időt hagy az űrsétához szükséges űrruha előállítására.

A kínai űrhajósok sikeresen landoltak!

A kínai űrhajósok sikeresen landoltak!Az időjárással is és az űrhajóval is minden rendben volt, így már az első lehetséges alkalommal fékezhetett, majd landolhatott a második kínai személyszállító Sencsou.

Képek a Sencsou-6 indításáról

Képek a Sencsou-6 indításárólMérföldkő a kínai űrkutatás, nem is, a világ űrkutatása történetében. Ilyen és ehhez hasonló címekkel írtak a világ különböző hírügynökségei a Sencsou-6 indításáról. Képösszeállításunkban az űrhajó felemelkedésének pillanatait követjük nyomon.

Újabb időpont a Sencsou-6 indítására

Újabb időpont a Sencsou-6 indításáraAhogy közeleg az újabb kínai űrutazás, úgy látnak napvilágot a gyakran egymásnak ellentmondó információk a misszió indításáról. A pontos időpont csak a hajtóművek begyújtásakor lesz biztos.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024