Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 1 - 20

1935,3 gramm

1935,3 grammPontosan ennyi mintát gyűjtött a minap visszatért kínai űrszonda a Hold túlsó oldalán.

Tíz új kínai űrhajós

Tíz új kínai űrhajósA cél már nem csak a Föld körül keringő Tienkung űrállomásra, hanem akár a Holdra küldendő űrhajósok kiválasztása volt.

Ázsiai mozaik – 2024. május (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. május (2. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza. Sorozatunk második részében űrhajósok, űrturisták és űrpolitika.

Két kínai start, hat műhold

Két kínai start, hat műholdCsütörtökön és pénteken 12 órán belül először egy pakisztáni távközlési műhold, majd öt kisebb kínai űreszköz állt Föld körüli pályákra Kínából.

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)Havi összefoglalónk befejező részében rövid, vegyes híreket olvashatnak az ázsiai és csendes-óceáni térségből.

Egy 53 napos kaland kezdete

Egy 53 napos kaland kezdeteA terv szerint ennyi időbe telik, amíg a kínai Csang'e-6 űrszonda visszatér a Hold túlsó oldaláról gyűjtött, mintegy 2 kg-nyi anyagmintával.

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)Havi régiós összefoglalónkat kínai hírekkel folytatjuk, majd egy thaiföldivel zárjuk.

Félresikerült meglepetés

Félresikerült meglepetésKínából szerdán két, a jelek szerint a Hold körüli pályára szánt kis kísérleti űreszközt indítottak, de a rakéta végfokozata nem végezte el rendesen a dolgát.

Ázsiai mozaik – 2024. február (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. február (2. rész)Havi összefoglalónk második részében ausztrál, kazah–orosz és kínai híreket találnak, de zárásképp olvashatnak a regionális startvárakozásokról is.

Burgonyanemesítés űrbéli segítséggel

Burgonyanemesítés űrbéli segítséggelKínai kutatók 66 és félezer, az űrből nemrég visszatért burgonyamaggal kezdtek termesztési kísérletekbe.

Megjöttek a minták

Megjöttek a mintákVisszatért a Hold túlsó oldalán gyűjtött anyaggal a kínai Csang'e-6 űrszonda tartálya.

Felszálltak a holdi minták

Felszálltak a holdi mintákA kínai űrszonda egysége ma felemelkedett a Hold túlsó oldalán begyűjtött anyagmintával.

Landolás a Hold túloldalán

Landolás a Hold túloldalánAz űrtörténelemben most másodszor sikerült sima leszállást végrehajtani a Hold túlsó oldalán, ismét egy kínai űrszondával. A fő cél ezúttal kőzetminta visszahozatala a Földre.

Ázsiai mozaik – 2024. május (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. május (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza. Ebben a részben a Holdhoz „utazunk”.

Ázsiai mozaik – 2024. április (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza.

Sencsou-18

Sencsou-18A kínai űrállomásra tartó legújabb űrhajó háromfős fiatal személyzettel a fedélzetén startolt Csiucsüanból.

Úton a Hold felé a második Csüecsiao

Úton a Hold felé a második CsüecsiaoKínából elindult a legújabb kommunikációs relészonda, amellyel az ázsiai ország közeljövőbeli nagyszabású holdi űrszondás kutatóprogramját szolgálják majd ki.

MEGFEJTÉS: A kínai rakétatechnika atyja

MEGFEJTÉS: A kínai rakétatechnika atyjaKi volt a kínai rakétatechnika atyja és milyen magyar vonatkozása van szakmai pályafutásának? Itt A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk harmadik kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyja

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyjaÖtfordulós rejtvénysorozatunk harmadik kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

Tiencsou-7

Tiencsou-7Vencsangból teherszállító űrhajót indítottak a kínai űrállomás felé.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 361 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024