Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 1 - 20

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)Havi régiós összefoglalónkat kínai hírekkel folytatjuk, majd egy thaiföldivel zárjuk.

Félresikerült meglepetés

Félresikerült meglepetésKínából szerdán két, a jelek szerint a Hold körüli pályára szánt kis kísérleti űreszközt indítottak, de a rakéta végfokozata nem végezte el rendesen a dolgát.

Ázsiai mozaik – 2024. február (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. február (2. rész)Havi összefoglalónk második részében ausztrál, kazah–orosz és kínai híreket találnak, de zárásképp olvashatnak a regionális startvárakozásokról is.

Burgonyanemesítés űrbéli segítséggel

Burgonyanemesítés űrbéli segítséggelKínai kutatók 66 és félezer, az űrből nemrég visszatért burgonyamaggal kezdtek termesztési kísérletekbe.

Mi várható 2024-ben? (1. rész)

Mi várható 2024-ben? (1. rész)Űrhajósok a Hold körül, magánutak a Nemzetközi Űrállomásra – egyebek mellett ez vár ránk az előttünk álló évben az emberes űrrepülések terén.

Harmadik útjára indult a kínai űrrepülő

Harmadik útjára indult a kínai űrrepülőMiközben a nem kevésbé titkos amerikai X-37B újabb startja napok óta húzódik Floridában, a hasonló kínai automata mini-űrrepülőt felbocsátották Csiucsüanból.

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Márciusban új kínai holdi relészonda indul

Márciusban új kínai holdi relészonda indulA Csüecsiao-2 (Queqiao-2) feladata többek közt a Hold túlsó oldalára küldendő mintahozó űrszonda, majd a déli pólus környékére szánt leszállóegység kommunikációs kiszolgálása lesz.

Startállásban a következő kínai űrhajó

Startállásban a következő kínai űrhajóOktóber 19-én a Sencsou-17 űrhajót szállító rakétát kigördítették a függőleges szerelőcsarnokból.

Úton a Hold felé a második Csüecsiao

Úton a Hold felé a második CsüecsiaoKínából elindult a legújabb kommunikációs relészonda, amellyel az ázsiai ország közeljövőbeli nagyszabású holdi űrszondás kutatóprogramját szolgálják majd ki.

MEGFEJTÉS: A kínai rakétatechnika atyja

MEGFEJTÉS: A kínai rakétatechnika atyjaKi volt a kínai rakétatechnika atyja és milyen magyar vonatkozása van szakmai pályafutásának? Itt A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk harmadik kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyja

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyjaÖtfordulós rejtvénysorozatunk harmadik kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

Tiencsou-7

Tiencsou-7Vencsangból teherszállító űrhajót indítottak a kínai űrállomás felé.

Ázsiai mozaik – 2023. december (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. december (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük kínai hírekkel!

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásról

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásrólEzentúl nem kell fantáziarajzokra hagyatkoznunk a Tienkung űrállomás illusztrálásához: a nemrég visszatért Sencsou-16 űrhajósai fotóztak!

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk első részében űrhajósokról és űrhajókról volt szó. Ezúttal kínai–orosz műholdas ügyekről, illetve holdkutatásról lesz szó.

Új rádiótávcsövek épülnek Kínában

Új rádiótávcsövek épülnek KínábanA helyszínek az ország északkeleti és délnyugati részén vannak, a cél a rádiócsillagászati kutatások mellett a kínai holdprogram és a Naprendszer távolabbi vidékei kutatására induló űrszondák támogatása.

Úton a Sencsou-17

Úton a Sencsou-17A mai napon Csiucsüanból sikeresen pályára állították a soron következő kínai űrhajót.

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülés

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülésEbből az alkalomból adott interjút az ország hírügynökségének Jang Livej (Yang Liwei), az első kínai űrhajós...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 349 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024