Kína a világűrben Cikkek: 1 - 20

Kína napszonda, különös helyre

Kína napszonda, különös helyreKína egy a Nap kutatására készülő űrszondát tervez, amely a Nap és a Föld dinamikai rendszerének egy ilyen célra még sosem használt Lagrange-pontjánál állomásozna.

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, mégis érdekesek. Ezúttal űrhajósokról és járműveikről lesz szó.

Rádiótávcső-rendszer a Hold körül?

Rádiótávcső-rendszer a Hold körül?Kína 2026-ra szeretné megvalósítani az ötletet, új ablakot nyitva a világegyetemre.

Tizenhétből négy visszatért

Tizenhétből négy visszatértKi az a tizenhét, és ki a négy? Ezekben a napokban nagy az űrhajósforgalom a Föld körül.

Indulásra kész a Sencsou-16...

Indulásra kész a Sencsou-16......mármint a rakéta és az űrhajó, mert a személyzet bejelentésére még egy picit várnunk kell.

A titkos kínai űrrepülő manőverei

A titkos kínai űrrepülő manővereiMájus elején, 276 napos küldetés után landolt a tavaly augusztusban indított kínai űrrepülő. Hivatalos információ nem látott róla napvilágot, de követéséből azért le lehet vonni néhány érdekes következtetést.

Ázsiai mozaik – 2023. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (2. rész)Sorozatunk előző részében a kínai űrállomáshoz kapcsolódó híreket olvashattak. Most lássunk néhány hírt a Hold kutatásáról.

Horus-2

Horus-2Még három hét sem telt el, és egy második egyiptomi földmegfigyelő műholdat is elindítottak Kínából.

Ázsiai mozaik – 2023. január

Ázsiai mozaik – 2023. januárHavi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térségről találnak olyan híreket, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Bajban a Marson és a Marsnál

Bajban a Marson és a MarsnálHivatalosan még meg nem erősített január eleji hírek szerint elhallgathatott a kínai marsjáró és a bolygó körül keringő űrszonda is.

Ázsiai mozaik – 2023. augusztus (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. augusztus (3. rész)E havi sorozatunkat – az előző két, kizárólag Indiával foglalkozó fejezet után – egy-egy ausztrál, indiai, japán, illetve két kínai rövid hírrel zárjuk.

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)Sorozatunkban előző részében több indiai és egy nagyon rövid indonéz hírt olvashattok. A befejező részben kínai érdekességek következnek.

Sencsou-15: hárman újra a Földön

Sencsou-15: hárman újra a FöldönA kínai űrállomáson eltöltött fél év után hazatértek a Sencsou-15 utasai.

Úton a Sencsou-16

Úton a Sencsou-16A három kínai űrhajós egyike most először nem katonai háttérrel érkezett, hanem polgári foglalkozású.

Jogi rémálom

Jogi rémálomLegalábbis így értékeli egy amerikai elemző azt, hogy Kína űrközpontot létesít Afrika stratégiailag fontos pontján.

Tiencsou-6

Tiencsou-6Teherűrhajó indult (és érkezett) a kínai modulűrállomáshoz. Egy Hosszú Menetelés-7 rakétával, a Hajnan szigetén fekvő Vencsang űrközpontból startolt.

Ázsiai mozaik – 2023. április (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. A kínai űrrepülés újdonságai.

Egyiptomi műhold (?) kínai rakétával

Egyiptomi műhold (?) kínai rakétávalAz állítólagos Horus-1 alacsony pályáról a földfelszínt figyeli majd, egy Hosszú Menetelés-2C rakétával indult.

Mi várható 2023-ban? (1. rész)

Mi várható 2023-ban? (1. rész)Hagyományos év eleji sorozatukat idén is az emberes űrrepülés „jövőbeli híreinek” összegyűjtésével kezdjük.

Ázsiai mozaik – 2022. december (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. december (3. rész)Havi sorozatunk befejező részében kínai híreket olvashatnak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 328 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022