Kína a világűrben Cikkek: 121 - 140

Űrszámok 2018-ban

Űrszámok 2018-banNéhány érdekes statisztikai adat a világ idei űrtevékenységéről – a teljesség igénye nélkül.

Úton a Hold felé a kínai szonda

Úton a Hold felé a kínai szondaA Csang'e-4 (Chang'e-4) a második leszálló űreszköz Kínából a Holdhoz, az égitest tőlünk sosem látható oldalára szeretnék juttatni – az űrkutatás történetében először.

Kína bolygókutatási tervei

Kína bolygókutatási terveiFolytatódik a holdprogram, a nem túl távoli tervek között újabb célpontként a Mars, sőt a Jupiter is szerepel.

Holdi adatátjátszó szonda

Holdi adatátjátszó szondaA kínai Csüecsiao (Queqiao) a Hold túlsó oldalán való leszállásra tervezett társa előtt indult, hogy majd közvetíthesse annak adatait a Földre.

Egy a tízezerből

Egy a tízezerből85-ös a sorszáma, Kínából származik, és köze van a hét elejének nagy visszhangot kiváltó űreseményéhez. Mi az?

Tienkung-1: vége

Tienkung-1: végeÁprilis 1-jéről 2-ára virradó éjjel belépett a légkörbe és megsemmisült a Tienkung-1 kínai űrállomásmodul.

Űreszköztemető

ŰreszköztemetőGyakran írjuk, hogy a nagyobb űreszközöket a Csendes-óceán déli része fölött léptetik be a sűrű légkörbe. Miért ott?

Tengeri túlélési gyakorlat

Tengeri túlélési gyakorlatEurópai űrhajósok is csatlakoztak a kínaiakhoz – egyelőre csak egy gyakorlat erejéig.

Kínai űrrepülési helyzetkép

Kínai űrrepülési helyzetképA kínai űrállomás terveit is bemutatták az ENSZ Világűrbizottság ülésszakán. Az előkészítő szakasz sikeresen lezárult, a következő lépés maga az űrállomás.

Kifutott a kikötőből a követőhajó

Kifutott a kikötőből a követőhajóAz első kínai teherűrhajó indításáig még néhány napot várni kell, de a start úszó követőállomásául szolgáló hajó már útra kelt.

Kína és a Hold túlsó oldala

Kína és a Hold túlsó oldalaA Csang’e–4 hamarosan leszáll a Hold túlsó oldalára. Kína azonban sokkal nagyratörőbb terveket is dédelget: az egész Naprendszer meghódítását.

Decemberben indul a Csang’e–4

Decemberben indul a Csang’e–4Kína decemberben indítja a Csang’e–4 szondát a Holdhoz, az űrkutatás történetében először terveznek sima leszállást a Hold túlsó oldalán.

Kína nagy diplomáciai ugrása

Kína nagy diplomáciai ugrásaKínát nem veszik be a Nemzetközi Űrállomás programjába, ezért saját, tervezett űrállomását ajánlotta fel a nemzetközi közösségnek, a pályázat már nyitva áll. Egy amerikai véleményt is ismertetünk.

Három kínai meg egy kicsi

Három kínai meg egy kicsiEgy Hosszú Menetelés-4C rakétával állt pályára három katonai földmegfigyelő hold és egy kísérleti nanoműhold Csiucsüanból.

Honnan tudták, hol esett le?

Honnan tudták, hol esett le?Április 2-án, magyar idő szerint kora hajnalban megsemmisült a sűrű légkörben a Tienkung-1 kínai űrállomásmodul.

Tényleg a századik?

Tényleg a századik?Nemrég jelent meg egy cikkünk „A századik Csiucsüanból” címmel. Mi van a kínai starthely száz indítása mögött?

Elválás

ElválásAz első kínai teherűrhajó befejezte feladatait a második kínai űrállomásmodulnál. Még egy ideig önálló programot hajt végre, majd megsemmisül a légkörben.

Tienkung-1: április előtt vége

Tienkung-1: április előtt végeAz első, 2011-ben felbocsátott kínai kísérleti űrállomásmodul néhány hónap múlva belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Úton a kínai teherűrhajó

Úton a kínai teherűrhajóA Hosszú Menetelés-7 rakétával Vencsangból indított Tiencsou-1 az ázsiai ország első automata teherűrhajója.

Kínai kaleidoszkóp

Kínai kaleidoszkópAz utóbbi hetekben egy sor apró, színes információ jelent meg a kínai asztronautika és űrkutatás különböző területeiről. Ezeket szedtük csokorba.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022