Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 121 - 140

Kínai sikerek

Kínai sikerekKína küldöttsége beszámolt a Hold és a Mars kutatásában elért eredményeikről, elsősorban a Csang’e–5 és a Tienven–1 küldetésekről.

Ázsiai mozaik – 2021. április

Ázsiai mozaik – 2021. áprilisHavi sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (2. rész)

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (2. rész)Háromrészes sorozatunk első részében nagy vonalakban megismerkedtünk a Tienkung űrállomás fő moduljával. Most lássuk a másik két nehéz modult és az összeszerelés menetrendjét.

Ázsiai mozaik – 2021. március (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2021. március (2. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

A Mars védelmében

A Mars védelmébenA NASA – legalább közvetve – megkérdezné kínai partnerétől, milyen bolygóvédelmi intézkedéseket foganatosítottak a Tienven–1 szondánál.

50 éve történt: Amikor Mao űrhajót akart – 1. rész: Az űrhajósok

50 éve történt: Amikor Mao űrhajót akart – 1. rész: Az űrhajósok1971. március 15-én Pekingben, a legnagyobb titokban kiválasztottak 20 űrhajósjelöltet.

Megint három Jaokan-31

Megint három Jaokan-31Egy hónapon belül ismét három ugyanolyan műhold állt pályára Kínából, szűkszavű közlemény kíséretében.

GYORSHÍR: A Mars körül a kínai űrszonda

GYORSHÍR: A Mars körül a kínai űrszondaFebruár 10-én a Tienven-1 ráállt az elsődleges, elnyújtott Mars körüli pályájára.

Két éve a „túloldalon”

Két éve a „túloldalon”2019 januárjában érkezett a Hold tőlünk sosem látható oldalára a kínai Csang'e-4 űrszonda és holdjárója.

Barátságért holdkőzet?

Barátságért holdkőzet?Kapnak-e külföldiek is a kínai Csang'e-5 űrszonda által gyűjtött több mint 1,7 kg-nyi holdkőzetből?

Kína is a Marson

Kína is a MarsonMagyar idő szerint ma éjjel elérte a Mars felszínét a Tienven-1 űrszonda leszállóegysége. Kína a harmadik űrnemzet, amely sima leszállást hajtott végre a vörös bolygón.

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (3. rész)

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (3. rész)Háromrészes cikksorozatunk befejező részében a tervezett tudományos programokból szemezgetünk.

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (1. rész)

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (1. rész)A Tienho (Tianhe) nevű, több mint 20 tonna tömegű hermetikus modul indításával megkezdődött az ázsiai ország kétévesre tervezett Föld körüli építési programja.

Nemzetközi kutatóállomás a Holdon

Nemzetközi kutatóállomás a HoldonAz állomás létrehozásáról szándéknyilatkozatot írt alá a kínai és az orosz űrügynökség vezetője.

50 éve történt: Amikor Mao űrhajót akart – 2. rész: Az űrhajó

50 éve történt: Amikor Mao űrhajót akart – 2. rész: Az űrhajóKétrészes cikkünk első részében bemutattuk az 1971. márciusban összeállt űrhajóscsoportot. Most ismerkedjünk meg a rakétával és az űrhajóval!

Ázsiai mozaik – 2021. február

Ázsiai mozaik – 2021. februárHavi sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Mérföldkőhöz érkezett a kínai holdjáró

Mérföldkőhöz érkezett a kínai holdjáróDe most tényleg. A Hold túlsó oldalán.

Ázsiai mozaik – 2021. január

Ázsiai mozaik – 2021. januárHavonta jelentkező sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Mi várható 2021-ben? (1. rész)

Mi várható 2021-ben? (1. rész)Több éves hagyomány, hogy január elején rövid előretekintést adunk a következő évben várható fontos űreseményekről.

Ázsiai mozaik – 2020. december (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2020. december (1. rész)Havonta jelentkező sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 359 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024