Kína a világűrben Cikkek: 321 - 337

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnika

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnikaKína – hasonlóan a világ többi űrkutató nagyhatalmához – katonai célú űreszközöket is kifejlesztett. 1975-től fotófelderítő visszatérő űreszközöket, 2000-től pedig katonai távközlési műholdcsaládot ismerhettünk meg.

Kevesebb mint egy hét az első kínai űrhajósig?

Kevesebb mint egy hét az első kínai űrhajósig?Már beszámoltunk arról, hogy októberre várható az első kínai űrhajós történelmi útja. Történelmi, hisz Kína lesz a harmadik ország, mely önerőből juttat embert a világűrbe. Mostani cikkünkben egy sor újabb információt olvashatnak.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (4. rész): Bérfuvarozás

Kina már a nyolcvans évek közepe óta ajánlja saját hordozórakétáit kereskedelmi célokra, azaz vállalja műholdak bér-inditását. Az időzités akkor igen szerencsésnek volt mondható, hisz 1986-ban következett be a Challenger katasztrófája.

Napok kérdése az első kínai űrhajós?

Napok kérdése az első kínai űrhajós?Legalább hétfő (azaz szeptember 29-e óta) mind a tizennégy kínai űrhajósjelölt a csiucsüáni indítóközpontban tartózkodik, és már ott folytatja a felkészülést. A hónap közepe óta a történelmi űrhajó és hordozórakétája is összeszerelve várja a startot.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (1. rész): Startra kész az első űrhajós

KÍNA ŰRPROGRAMJA (1. rész): Startra kész az első űrhajósAz ŰRVILÁG információi szerint immár egy hónapja a startasztalon várja az indítást az ötödik kínai űrhajót szállító CZ-2F hordozórakéta. A hivatalos kínai bejelentések szerint a startra október 1-e után “bármikor sor kerülhet, amikor ehhez minden feltétel adott”. Az út attól lesz történelmi, hogy ezen a repülésen a világűrbe indul az első kínai űrhajós.

Kína a Holdra szegezi tekintetét?

Kína a Holdra szegezi tekintetét?Lehet, hogy azoknak az űrkutató szakembereknek, akik az első kínai emberes küldetés előkészítésén munkálkodnak, végső célja a Hold elérése?

Kína nem állítja le az űrhajós kiképzést

Kína nem állítja le az űrhajós kiképzést08:24. A Columbia katasztrófája ellenére Kína nem kívánja leállítani űrhajós programját. Mint arról portálunk korábban beszámolt, az első kínai űrhajós világűrbe küldését (saját rakétával és saját űrhajóval) ez év második felében tervezi az ázsiai ország.

A kínai űrhajó negyedik repülése

A kínai űrhajó negyedik repüléseMa, közép-európai idő szerint 17:40-kor Kínából sikeresen pályára állították a Sencsou-4 űrhajót. A személyzet nélküli űreszköz repülése egyelőre rendben zajlik. Szakértők szerint, amennyiben minden az előzetes forgatókönyv szerint alakul, akkor a következő Sencsou már az első kínai űrhajóst viszi a világűrbe.

Kína távérzékelő műholdat állított pályára

Kína távérzékelő műholdat állított pályáraOktóber 27-én egy 45 méter magas, 250 tonna induló tömegű, CZ-4B (Hosszú Menetelés-4B) kínai rakéta sikeresen startolt az egyik kínai űrközpontból, fedélzetén a ZY-2B (Erőforrás-2B) jelű mesterséges holddal. Az egyik kínai hírügynökség jelentése szerint a műhold tizenkét perccel a rakéta indítása után sikeresen levált a hordozóeszközről.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigáció

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigációA hatalmas kiterjedésű országban természetes igény van az űrtávközlés, a műholdas helymeghatározás és navigáció fejlesztésére. Cikkünk a leglátványosabb eredményeket foglalja össze.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (5. rész): Távérzékelés, meteorológia

Kínában az űrtechnikát kiterjedten alkalmazzák az erdészetben, a vízügyben, a geológiai és az óceanológiai kutatásokban, vagy éppen az időjárás előrejelzésben.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (3. rész): Hordozórakéták és űrközpontok

KÍNA ŰRPROGRAMJA (3. rész): Hordozórakéták és űrközpontokAz ázsiai ország napjainkig már jóval több mint félszáz saját épitésű műholdat állitott sikeresen pályára. Ezek között van többek között másfél tucat visszatérő foto-műhold, egy tucat távközlési-, és ugyanennyi tudományos-műhold, valamint a négy (eddig csak automatikusan repült) űrhajó.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (2. rész): A korai évek

KÍNA ŰRPROGRAMJA (2. rész): A korai évek1999 júniusának elején a kínai Internet hálózatokon hihetetlen gyorsasággal elterjedt két fotó egy rakétáról, mely az akkori képaláírások szerint a fejlesztés alatt álló első kínai személyzetes űrhajót vinné Föld körüli pályára. Bár a két fotó eredetiségét többen megkérdőjelezték, sokan mégis hajlottak arra, hogy a fotóknak legalábbis „részleges” valóságtartalmuk van, és Kína hamarosan saját űrhajóval, saját űrhajósokat indít a világűrbe.

Kína navigációt segítő műholdat állított pályára

Kína navigációt segítő műholdat állított pályáraKínában sikeresen elindították és pályára állították az ország navigációs és helymeghatározási rendszerének harmadik műholdját.

Kína november környékén indítja első űrhajósát

Kína november környékén indítja első űrhajósátAz ázsiai ország a jelenlegi elképzelések szerint az ősszel indítja a Sencsu-5 űrhajót, amely az első kínait juttatná a világűrbe. Mint emlékezetes a Sencsu-4 január 5-én 162 órás repülés után sikeresen landolt, és ezzel hivatalosan befejeződtek az űrhajó személyzet nélküli berepülései.

Visszatért a kínai űrhajó

Visszatért a kínai űrhajóAz előzetesen bejelentett terveknek megfelelően vasárnap Belső-Mongóliában sikeresen landolt a kínai űrhajó negyedik példánya. A Sencsou-4 mostani sima repülése után valószínűnek tűnik, hogy az ország első űrhajósa az idei év második felében kijut a világűrbe. Amennyiben így lesz, akkor Kína a harmadik ország lesz, amely önerőből képes űrhajóst Föld körüli pályára juttatni és onnan visszahozni.

Újabb brazil-kínai távérzékelő műholdak

A héten a brazil és a kínai kormány együttműködési nyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében a két ország két újabb földmegfigyelő holdat épít.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 338 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022