Kína a világűrben Cikkek: 201 - 220

Sencsou-9: indulás ma!

Sencsou-9: indulás ma!Ha minden a várakozások szerint alakul, a kínai kísérleti űrállomáshoz tartó két férfi és egy nő magyar idő szerint ma röviddel dél után startol Csiucsüanból.

Sencsou-9: készülnek a kínaiak

Sencsou-9: készülnek a kínaiakA jelek szerint legkorábban akár június közepén indulhat a következő emberes űrhajó Kínából. Az űrhajót áprilisban, a hordozórakéta részegységeit május elején már a starthelyre szállították.

X-37B: kémkedik vagy nem?

X-37B: kémkedik vagy nem?Nyilván kémkedik is az ember nélküli amerikai mini-űrrepülő. De biztosan nem úgy, ahogy a Spaceflight magazinban elképzelték...

Sikeres a második kínai dokkolás

Sikeres a második kínai dokkolásKözel 12 nappal az első kísérlet után a Sencsou-8 űrhajó ezúttal nappali fénynél csatlakozott a Tienkung-1 űrállomásmodulhoz.

Kínai dokkolás az űrben

Kínai dokkolás az űrbenSikeresen összekapcsolódott a szeptember óta a Föld körül keringő kínai űrállomásmodul és a két nappal ezelőtt felbocsátott automata űrhajó.

Fobosz-Grunt: start november 9-én

Fobosz-Grunt: start november 9-énAz Orosz Űrügynökség kijelölte a Marshoz induló, a Phobos holdról anyagmintát visszahozni készülő űrszonda indítási dátumát.

Jövő héten indulhat a kínai űrállomásmodul

Jövő héten indulhat a kínai űrállomásmodulA Tiangong-1 startja szeptember 27-30. között várható. A rakéta már az indítóhelyen van.

Kínai adatátjátszó műhold indult

Kínai adatátjátszó műhold indultA Tianlian-1B a kínai emberes űrprogramot, az űrhajók és a földi irányítók kommunikációját szolgálja majd.

Megérkezett a Holdhoz a kínai szonda

Megérkezett a Holdhoz a kínai szondaA Csang'e-2 (Chang'e-2) a start után öt nappal megkezdte keringését a Hold körül.

Alig ötven nap alatt öt műhold Kínából

Alig ötven nap alatt öt műhold KínábólLegutóbb ismét egy Jaokan kémműholdat állítottak Föld körüli pályára. Készül a második kínai holdszonda, jövőre pedig elindul az űrállomás-építés.

Hamarosan élet költözhet a kínai űrállomásra

Hamarosan élet költözhet a kínai űrállomásraHa nemsokára elindul, a Sencsou-9 három űrhajósa közül ketten átszállnak majd a közel kilenc hónapja pályán levő Tienkung-1 űrállomásmodulba.

A teljes Hold legjobb képe Kínából

A teljes Hold legjobb képe KínábólA kínai Csang'e-2 űrszonda felvételeiből összeállított mozaikkép a legnagyobb felbontású, amit eddig a Hold teljes felszínéről készítettek.

Visszatért a Sencsou-8

Visszatért a Sencsou-8Az ember nélküli kínai űrhajó visszatérő egysége Belső-Mongóliában landolt.

Az orosz Mars-szonda elhagyta a Földet...

Az orosz Mars-szonda elhagyta a Földet......a Föld körüli pályát azonban egyelőre nem. A Fobosz-Grunt Bajkonurból indult kalandos útjára, hogy ha minden jól megy, egy egysége végül a Mars nagyobbik holdjáról származó talajmintával térjen vissza 2014-ben.

Űrhajó indult a kínai űrállomáshoz

Űrhajó indult a kínai űrállomáshozAz ember nélkül, automata üzemmódban repülő Sencsou-8 a nemrég felbocsátott Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodullal fog randevúzni. Fedélzetén német együttműködésben orvosbiológiai kísérleteket is végeznek.

Pályán a kínai űrállomásmodul

Pályán a kínai űrállomásmodulA most indított Tiangong-1-et még az idén egy automata, jövőre pedig két emberes űrhajó látogathatja meg.

Csang'e-2: a Holdnál is távolabb

Csang'e-2: a Holdnál is távolabbA második kínai holdszonda még messzebb „merészkedett”: elérte a Földtől másfél millió kilométerre levő L2 Lagrange-pont környezetét.

Kína űrállomás-építésbe kezd

Kína űrállomás-építésbe kezdA második félévben várható az első kínai űrállomásmodul, a Tiangong-1 pályára állítása. A tervek már a távolabbi jövőről is szólnak.

Elindult a második kínai holdszonda

Elindult a második kínai holdszondaA Chang'e-2 (Csang'e-2) ma, magyar idő szerint néhány másodperccel délután 1 óra előtt startolt Hszicsangból.

Műholdkoccanás?

Műholdkoccanás?A gyanú szerint augusztusban, közeli manőverezés közben egy kínai műhold „arrébb lökött” egy másikat. Akik illetékesek volnának az ügyben, azok persze hallgatnak...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022