Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 201 - 220

Tényleg a századik?

Tényleg a századik?Nemrég jelent meg egy cikkünk „A századik Csiucsüanból” címmel. Mi van a kínai starthely száz indítása mögött?

Elválás

ElválásAz első kínai teherűrhajó befejezte feladatait a második kínai űrállomásmodulnál. Még egy ideig önálló programot hajt végre, majd megsemmisül a légkörben.

Tienkung-1: április előtt vége

Tienkung-1: április előtt végeAz első, 2011-ben felbocsátott kínai kísérleti űrállomásmodul néhány hónap múlva belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Úton a kínai teherűrhajó

Úton a kínai teherűrhajóA Hosszú Menetelés-7 rakétával Vencsangból indított Tiencsou-1 az ázsiai ország első automata teherűrhajója.

Kínai kaleidoszkóp

Kínai kaleidoszkópAz utóbbi hetekben egy sor apró, színes információ jelent meg a kínai asztronautika és űrkutatás különböző területeiről. Ezeket szedtük csokorba.

Az égi kapcsolat

Az égi kapcsolatElindult a geostacionárius pályán működő kínai adatátjátszó műholdrendszer negyedik tagja, a Tienlien-1D.

Műholdnavigáció pulzárokkal

Műholdnavigáció pulzárokkalElőször egy most indított kínai kísérleti műholddal próbálják ki a gyakorlatban a röntgenpulzárok megfigyelésén alapuló navigációt a világűrben.

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülés

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülésA 33 naposra tervezett – kínai rekordnak számító – személyzetes űrrepülés félidejébe érkezett. Ennek kapcsán osztunk meg néhány új információt a Tienkung-2 űrlaborról és az ott folyó kísérletekről.

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11A kínai űrhajó fedélzetén két férfi, Csing Haj-peng és Csen Tung az új űrállomásmodul, a Tienkung-2 felé tart.

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?Az előkészületek alapján úgy tűnik, hogy az ázsiai szakemberek jól haladnak a Tienkung-2 (Tiangong-2) startelőkészítésével. Nyugati vélemények szerint a hat napos startablak 15-én nyílik.

Űreszköztemető

ŰreszköztemetőGyakran írjuk, hogy a nagyobb űreszközöket a Csendes-óceán déli része fölött léptetik be a sűrű légkörbe. Miért ott?

Tengeri túlélési gyakorlat

Tengeri túlélési gyakorlatEurópai űrhajósok is csatlakoztak a kínaiakhoz – egyelőre csak egy gyakorlat erejéig.

Kínai űrrepülési helyzetkép

Kínai űrrepülési helyzetképA kínai űrállomás terveit is bemutatták az ENSZ Világűrbizottság ülésszakán. Az előkészítő szakasz sikeresen lezárult, a következő lépés maga az űrállomás.

Kifutott a kikötőből a követőhajó

Kifutott a kikötőből a követőhajóAz első kínai teherűrhajó indításáig még néhány napot várni kell, de a start úszó követőállomásául szolgáló hajó már útra kelt.

2016: Kína nagy éve az űrben

2016: Kína nagy éve az űrbenRekordszámú start, új fejlesztésű hordozórakéták, új starthely, új űrállomásmodul, az eddigi leghosszabb emberes repülés – ilyen volt a kínai űrkutatás elmúlt éve.

Két kínai űrhajós újra a Földön

Két kínai űrhajós újra a FöldönA Sencsou-11 űrhajósai egy hónap után tértek vissza a Tienkung-2 kínai kísérleti űrállomásmodulról.

Bemutatkozott a kínai nehézrakéta

Bemutatkozott a kínai nehézrakétaSikeresnek tűnik az új, Hosszú Menetelés-5 (LM-5, CZ-5) nehéz asztronautikai hordozórakéta mai, első repülése. A start megnyithatja az utat a 20-as évek modul-űrállomásához!

Ketten a kettes számú kínai űrállomáson

Ketten a kettes számú kínai űrállomásonMegérkezett a Sencsou-11 űrhajó a második, új kínai kísérleti űrállomásmodulhoz, a Tienkung-2-höz.

Elindult a második kínai űrállomásmodul

Elindult a második kínai űrállomásmodulA Tienkung-2 kísérleti modult egy Hosszú Menetelés-2F rakétával állították pályára Csiucsüanból.

Kaofen-10: repül-e vagy sem?

Kaofen-10: repül-e vagy sem?Az augusztus 31-én indított kínai földmegfigyelő műhold a jelek szerint nem érte el a pályáját, de hivatalosan nem tudni semmit a sorsáról...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 361 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024