Kína a világűrben Cikkek: 161 - 180

Kínai távcső a Holdon

Kínai távcső a HoldonAz UV-távcső csaknem két éve működik a Holdon, méghozzá a szakemberek megelégedésére, amit a kalibrációs adatok is alátámasztanak.

Kína űrrepülési tervei

Kína űrrepülési terveiA kínai emberes űrrepülés eddigi eredményei jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy 2018–2022 közt felépüljön az első modulrendszerű kínai űrállomás.

Kutatni Kínával közösen

Kutatni Kínával közösenAz Európai Űrügynökség (ESA) kínai partnerével együtt pályázatot hirdetett tudományos űreszköz megvalósítására, 2021-es startra.

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (1. rész)

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (1. rész) Háromrészes cikksorozatunk első részében a Hold és a Mars kutatására vonatkozó tervekről lesz szó.

Kína a Holdig és vissza

Kína a Holdig és visszaKörberepüli a Holdat, majd visszatér a Földre a most indult kínai űrszonda, a Csang'e-5-T1 (Chang'e-5-T1).

Helyzetjelentés a Jáde nyúlról

Helyzetjelentés a Jáde nyúlrólA kínai holdjáró most épp újabb éjszakai hibernációját tölti. A korábbi rossz hírek után már az is nagy dolog, hogy legutóbbi elaltatásakor még működött. Gurulni azonban már nem fog.

Szegény Jütu

Szegény JütuValami hiba történt a második holdi éjszaka előtt a kínai holdjáróval. Hogy pontosan mi, arról keveset tudni, de ügyesen kommunikálták. Most lehet várni és reménykedni...

Álomban az Esők Tengerén

Álomban az Esők TengerénElérkezett az első holdi éjszaka a kínai leszálló egység és a holdjáró számára.

A kínai holdszonda műszerei

A kínai holdszonda műszereiMost, hogy a Jütu holdjáró már elkezdte körbejárni és fotózni a Csang'e-3 holdi leszálló egységet, ismerkedjünk meg a tudományos műszerekkel és a tervezett kutatóprogrammal.

GYORSHÍR: Kína a Holdon!

GYORSHÍR: Kína a Holdon!Ma, magyar idő szerint kora délután leereszkedett a Hold felszínére a Csang'e-3 kínai űrszonda.

A következő kínai holdszonda

A következő kínai holdszondaTöbb szinten is nemzetközi együttműködésre hívja Kína az érdeklődő partnereket holdprogramja folytatásához. A világon elsőként a Hold túlsó oldalán szándékoznak leszállni.

Kilenc réteg a holdfelszín alatt

Kilenc réteg a holdfelszín alattEnnyit számláltak meg kínai kutatók a 2013 végén a Holdra leszállt Jütu rover radarjának mérései alapján.

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (2. rész)

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (2. rész)Űrhajók és űrállomás. Háromrészes cikksorozatunk második részében a kínai személyzetes űrrepülési terveket tekintjük át.

Visszatért a kínai holdkapszula

Visszatért a kínai holdkapszulaA Csang'e-5-T1 tesztűrszonda megkerülte a Holdat, majd sikeresen befejezte alig több mint nyolc napos küldetését.

Három hónapig hernyódiétán

Három hónapig hernyódiétánHárom kínai önkéntes 105 napon át vett részt a kísérletben, amiben a jövendő űrkolóniák elsőre bizarrnak tűnő élelmezési lehetőségeit vizsgálták.

Életjelet adott a kínai holdjáró

Életjelet adott a kínai holdjáróTovábbra sem kényeztetnek el bennünket a Jütu rover állapotáról szóló részletes híradásokkal, de a jelek szerint az űreszköz legalább még „él”.

Amerikai lencsevégen a kínai holdszonda

Amerikai lencsevégen a kínai holdszondaA Lunar Reconnaissance Orbiter szonda karácsonykor a Holdnak épp azon vidéke fölött repült el, ahol leszállt a kínai űrszonda.

A visszatekintés ideje (2. rész)

A visszatekintés ideje (2. rész)Kína a Holdon, India a Mars felé, az első űrindítás dél-koreai földről – a jelek szerint 2013 az űr éve volt Ázsiában.

Jütu a Holdon

Jütu a HoldonElhagyta a leszálló egységet és önálló életre kelt a kínai Csang'e-3 űrszonda holdjárója.

Már a Hold körül a kínai szonda

Már a Hold körül a kínai szondaA leszállásra készülő Csang'e-3 űrszonda december 6-án fékezett le és állt a Hold körüli pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022