Kína a világűrben Cikkek: 181 - 200

Műholdnavigáció pulzárokkal

Műholdnavigáció pulzárokkalElőször egy most indított kínai kísérleti műholddal próbálják ki a gyakorlatban a röntgenpulzárok megfigyelésén alapuló navigációt a világűrben.

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülés

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülésA 33 naposra tervezett – kínai rekordnak számító – személyzetes űrrepülés félidejébe érkezett. Ennek kapcsán osztunk meg néhány új információt a Tienkung-2 űrlaborról és az ott folyó kísérletekről.

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11A kínai űrhajó fedélzetén két férfi, Csing Haj-peng és Csen Tung az új űrállomásmodul, a Tienkung-2 felé tart.

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?Az előkészületek alapján úgy tűnik, hogy az ázsiai szakemberek jól haladnak a Tienkung-2 (Tiangong-2) startelőkészítésével. Nyugati vélemények szerint a hat napos startablak 15-én nyílik.

Kimúlt a nyúl

Kimúlt a nyúlA kínai Jütu (Yutu, avagy Jáde nyúl) holdjáró 31 hónapot töltött az égitest felszínén. Mostanáig bírta működőképesen.

Kína folytatja az emberes űrprogramját

Kína folytatja az emberes űrprogramjátKína gőzerővel készíti első nagy, modulrendszerű űrállomását. Ezúttal a megvalósítás tervezett menetrendjét is nyilvánosságra hozták.

Kínai kémműhold állt pályára

Kínai kémműhold állt pályáraA Jaokan-30 egy Hosszú Menetelés-2D rakétával startolt május 15-én.

Idén jön a második kínai űrállomás

Idén jön a második kínai űrállomásA kínai emberes űrprogram következő nagy lépése 2016 harmadik negyedévére várható.

Újfajta holdkőzetet talált a kínai rover

Újfajta holdkőzetet talált a kínai roverBár mozgásra nem képes, azért még most is működik a 2013 decemberében a Csang'e-3 szondával a Holdra érkezett Jütu holdjáró.

A következő kínai holdszonda

A következő kínai holdszondaTöbb szinten is nemzetközi együttműködésre hívja Kína az érdeklődő partnereket holdprogramja folytatásához. A világon elsőként a Hold túlsó oldalán szándékoznak leszállni.

Bemutatkozott a kínai nehézrakéta

Bemutatkozott a kínai nehézrakétaSikeresnek tűnik az új, Hosszú Menetelés-5 (LM-5, CZ-5) nehéz asztronautikai hordozórakéta mai, első repülése. A start megnyithatja az utat a 20-as évek modul-űrállomásához!

Ketten a kettes számú kínai űrállomáson

Ketten a kettes számú kínai űrállomásonMegérkezett a Sencsou-11 űrhajó a második, új kínai kísérleti űrállomásmodulhoz, a Tienkung-2-höz.

Elindult a második kínai űrállomásmodul

Elindult a második kínai űrállomásmodulA Tienkung-2 kísérleti modult egy Hosszú Menetelés-2F rakétával állították pályára Csiucsüanból.

Kaofen-10: repül-e vagy sem?

Kaofen-10: repül-e vagy sem?Az augusztus 31-én indított kínai földmegfigyelő műhold a jelek szerint nem érte el a pályáját, de hivatalosan nem tudni semmit a sorsáról...

Irány a Hold túlsó oldala!

Irány a Hold túlsó oldala!A Science magazin rövid interjút közölt a kínai holdszondás űrprogram vezetőjével.

A nemzetközi együttműködés fokozódik

A nemzetközi együttműködés fokozódikKína folyamatosan bővíti űrkutatási együttműködését Oroszországgal és az ESA-val. Az USA-val nem, de ez az amerikaiakon múlik.

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakéta

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakétaA júniusban bemutatkozó új kínai hordozórakéta hajón jut el Tiencsinből Hajnan szigetére.

Kínai sasszem, 36 ezer km magasból

Kínai sasszem, 36 ezer km magasbólAz év utolsó startjával állt pályára a Kaofen-4, amely geostacionárius pályáról 50 m-es felbontással kémleli majd Kínát és környékét.

Kínai távcső a Holdon

Kínai távcső a HoldonAz UV-távcső csaknem két éve működik a Holdon, méghozzá a szakemberek megelégedésére, amit a kalibrációs adatok is alátámasztanak.

Kína űrrepülési tervei

Kína űrrepülési terveiA kínai emberes űrrepülés eddigi eredményei jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy 2018–2022 közt felépüljön az első modulrendszerű kínai űrállomás.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 329 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022