Kína a világűrben Cikkek: 181 - 200

Három hónapig hernyódiétán

Három hónapig hernyódiétánHárom kínai önkéntes 105 napon át vett részt a kísérletben, amiben a jövendő űrkolóniák elsőre bizarrnak tűnő élelmezési lehetőségeit vizsgálták.

Életjelet adott a kínai holdjáró

Életjelet adott a kínai holdjáróTovábbra sem kényeztetnek el bennünket a Jütu rover állapotáról szóló részletes híradásokkal, de a jelek szerint az űreszköz legalább még „él”.

Amerikai lencsevégen a kínai holdszonda

Amerikai lencsevégen a kínai holdszondaA Lunar Reconnaissance Orbiter szonda karácsonykor a Holdnak épp azon vidéke fölött repült el, ahol leszállt a kínai űrszonda.

A visszatekintés ideje (2. rész)

A visszatekintés ideje (2. rész)Kína a Holdon, India a Mars felé, az első űrindítás dél-koreai földről – a jelek szerint 2013 az űr éve volt Ázsiában.

Jütu a Holdon

Jütu a HoldonElhagyta a leszálló egységet és önálló életre kelt a kínai Csang'e-3 űrszonda holdjárója.

Már a Hold körül a kínai szonda

Már a Hold körül a kínai szondaA leszállásra készülő Csang'e-3 űrszonda december 6-án fékezett le és állt a Hold körüli pályára.

Készülődik a harmadik kínai holdszonda

Készülődik a harmadik kínai holdszondaA Chang'e-3 december legelején (valószínűleg elsején) indulhat. A Holdra leszálló hatkerekű, 140 kg-os rover már nevet is kapott.

Új kínai rakéta meglepetésstartja

Új kínai rakéta meglepetésstartjaA héten először kipróbált Kuajcsou (Kuaizhou) nevű rakéta első indításának előkészületei titokban folytak.

Visszatértek a Sencsou-10 űrhajósai

Visszatértek a Sencsou-10 űrhajósaiSikeresen véget ért az ötödik kínai emberes űrrepülés.

Már a kínai űrállomáson a három űrhajós

Már a kínai űrállomáson a három űrhajósEzúttal nem élő tévéadásban, de a terveknek megfelelően, sikeresen dokkoltak a kínai űrhajóval a Tienkung-1 űrállomásmodulhoz.

Helyzetjelentés a Jáde nyúlról

Helyzetjelentés a Jáde nyúlrólA kínai holdjáró most épp újabb éjszakai hibernációját tölti. A korábbi rossz hírek után már az is nagy dolog, hogy legutóbbi elaltatásakor még működött. Gurulni azonban már nem fog.

Szegény Jütu

Szegény JütuValami hiba történt a második holdi éjszaka előtt a kínai holdjáróval. Hogy pontosan mi, arról keveset tudni, de ügyesen kommunikálták. Most lehet várni és reménykedni...

Álomban az Esők Tengerén

Álomban az Esők TengerénElérkezett az első holdi éjszaka a kínai leszálló egység és a holdjáró számára.

A kínai holdszonda műszerei

A kínai holdszonda műszereiMost, hogy a Jütu holdjáró már elkezdte körbejárni és fotózni a Csang'e-3 holdi leszálló egységet, ismerkedjünk meg a tudományos műszerekkel és a tervezett kutatóprogrammal.

GYORSHÍR: Kína a Holdon!

GYORSHÍR: Kína a Holdon!Ma, magyar idő szerint kora délután leereszkedett a Hold felszínére a Csang'e-3 kínai űrszonda.

GYORSHÍR: Úton a Hold felé a kínai űrszonda

GYORSHÍR: Úton a Hold felé a kínai űrszondaA Csang'e-3 (Chang'e-3) ma magyar idő szerint este fél hétkor startolt Hszicsangból.

Sicsien-16 és Sirius-FM6

Sicsien-16 és Sirius-FM6Pénteken két műhold is indult: egy Kínából, egy Kazahsztánból.

Sikeres rakétateszt Kínában

Sikeres rakétateszt KínábanA készülő Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta teszi majd lehetővé a közeljövőben nagyobb tömegű űreszközök, így az „igazi” kínai űrállomás moduljainak pályára állítását.

Kínai fizikaóra az űrből, 60 millió diáknak

Kínai fizikaóra az űrből, 60 millió diáknakA Tienkung-1 űrállomásmodulon tartózkodó második kínai űrhajósnő, Vang Japing kísérleteket végzett és diákok kérdéseire válaszolt élő adásban.

Holnap érik el az űrállomást a kínaiak

Holnap érik el az űrállomást a kínaiakA Sencsou-10 kínai űrhajó három utasa a start után bő 40 órával érkezik a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodulhoz.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 303 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022