Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 301 - 320

A kínai szonda első holdfotója

A kínai szonda első holdfotójaA Holdistennő-1 holdszonda sikerrel elkezdte kutatóprogramját és elküldte az első holdfelszínről készült képeit.

GYORSHÍR: Kína holdszondát bocsátott fel

GYORSHÍR: Kína holdszondát bocsátott felHosszú Menetelés-3A rakéta emelte magasba ma a Csang'e (Chang'e) szondát.

Kína új starthelyet nyit

Kína új starthelyet nyitKína igazi űrhatalommá válása zajlik éppen. A távol-keleti ország a negyedik űrrepülőterének megnyitását jelentette be.

Jang Li-vej az ENSZ-ben

Jang Li-vej az ENSZ-benAz ENSZ bécsi központjának épületében, a Világűrbizottság június 7-16. közötti idei ülésszaka alatt különleges elemmel bővült a ENSZ űrkutatási állandó kiállítása.

A kínai űrhajósok sikeresen landoltak!

A kínai űrhajósok sikeresen landoltak!Az időjárással is és az űrhajóval is minden rendben volt, így már az első lehetséges alkalommal fékezhetett, majd landolhatott a második kínai személyszállító Sencsou.

Kínában űrhajósnők felkészítése folyik

Kínában űrhajósnők felkészítése folyikKínában 35 nőt válogattak be az első űrhajósnő-jelölt csoportba. Az mindenestre biztosnak tűnik, hogy közülük csak kevesen fognak a Kék Bolygó látványában gyönyörködni.

Októberben indul az újabb kínai űrhajó?

Októberben indul az újabb kínai űrhajó?Egy kínai állami lapban megjelent hír szerint a következő kínai űrhajós (tajkonauta) idén októberben indulhat. Más, nem megerősített források szerint a Sencsou-6 űrhajó már két űrhajóssal száll a magasba.

35 éve került pályára az első kínai műhold

35 éve került pályára az első kínai műholdAz 1970-ben felbocsátott 173 kg-os mesterséges hold, hivatalos elnevezés hiányában nyugaton a Kína-1 (sőt, Mao-1) nevet kapta.

Új év, új események

Új év, új eseményekEgy rövid ízelítőt adunk abból, hogy mi fog történni 2005-ben az űrkutatás világában.

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjével

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjévelAz IAF 55., Vancouverben megrendezett kongresszusának második napján, október 5-én Zhou Jianping (Csou Dzsa-ping) és Yang Liwei (Jang Li-vej) tartott sajtótájékoztatót. Az esemény után Zhou Jianping rövid interjút adott az Űrvilágnak. Az interjút hosszabb beszélgetés követte.

A kínai holdszonda és az ESA

A kínai holdszonda és az ESAAz Európai Űrügynökség követőállomásaira is szükség lesz, amikor a Csang'e-1 kínai űrszonda a Hold körüli pályára áll. Cserébe az európai kutatók is hozzáférhetnek a tudományos adatokhoz.

Hamarosan kínai Mars-szonda indul?

Hamarosan kínai Mars-szonda indul?Vége az űrversenynek. Erre kitűnő példa a kínai űrkutatás. A valóban néha túl óvatosnak tűnő fejlődés azonban mégiscsak fejlődés, mely rövidesen megkerülhetetlenné teszi Kínát az űrkutatásban. Hamarosan indul az első kínai Mars-szonda is.

Megkezdődött Kína idei „hosszú menetelése” az űrben

Megkezdődött Kína idei „hosszú menetelése” az űrbenPénteken egy Beidou navigációs műholdat állítottak pályára.

Egy év múlva indul a Chang'e

Egy év múlva indul a Chang'eKínai bejelentés szerint 2007 áprilisában elindul Kína első holdszondája, a legendabeli "Hold-asszony" után elnevezett Chang'e űrszonda.

GYORSHÍR: Két kínai űrhajós a világűrben

GYORSHÍR: Két kínai űrhajós a világűrbenHazai idő szerint ma hajnalban Kínából startolt a Sencsou-6 űrhajó. A második kínai emberes űrrepülés során két űrhajós utazik.

Már szeptemberben újabb kínai űrhajósok?

Már szeptemberben újabb kínai űrhajósok?Nem kizárt, hogy a Sencsou-6 űrhajó eredetileg 2005 októberére tervezett indítására már szeptemberben sor kerül. Természetesen semmi pontosat nem lehet tudni, noha a kínai illetékesek néha megszellőztetnek bizonyos híreket.

Pozitív hírek Kínából

Pozitív hírek KínábólSzerdán Kínából a saját műszaki-tudományos célú műholdsorozat egy újabb tagját állították pályára. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy jól halad az első nigériai távközlési hold építése és a második kínai személyszállító űrhajó előkészítése.

Kínai cég az európai Galileoban

Kínai cég az európai GalileobanA kínai távérzékelési központ – amely Galileo-ügyekben az ESA kínai partnere – a China Galileo Industries nevű holdingot bízta meg, hogy különféle navigációs és távérzékelési technikákat és technológiákat fejlesszen a projekt keretében.

A kínai űrprogramról…

A kínai űrprogramról…Október 19-i cikkünk második - befejező - részében végre az igazi interjút közöljük Zhou Jianping-gel, a kínai emberes űrprogram helyettes tervezőjével.

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogram

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogramChang E a kínai legendárium egyik sereplője, a „Hold-asszony”, aki a Holdra repül, ahol a szerencsés, fürkész szemek időnként még ma is megpillanthatják. S Chang E a neve az első kínai holdszondának is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 359 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024