Kína a világűrben Cikkek: 1 - 20

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Márciusban új kínai holdi relészonda indul

Márciusban új kínai holdi relészonda indulA Csüecsiao-2 (Queqiao-2) feladata többek közt a Hold túlsó oldalára küldendő mintahozó űrszonda, majd a déli pólus környékére szánt leszállóegység kommunikációs kiszolgálása lesz.

Startállásban a következő kínai űrhajó

Startállásban a következő kínai űrhajóOktóber 19-én a Sencsou-17 űrhajót szállító rakétát kigördítették a függőleges szerelőcsarnokból.

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)Havi ázsiai hírösszeállításunkat japán és kínai vonatkozású űrérdekességekkel folytatjuk.

Ázsiai mozaik – 2023. augusztus (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. augusztus (3. rész)E havi sorozatunkat – az előző két, kizárólag Indiával foglalkozó fejezet után – egy-egy ausztrál, indiai, japán, illetve két kínai rövid hírrel zárjuk.

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)Sorozatunkban előző részében több indiai és egy nagyon rövid indonéz hírt olvashattok. A befejező részben kínai érdekességek következnek.

Sencsou-15: hárman újra a Földön

Sencsou-15: hárman újra a FöldönA kínai űrállomáson eltöltött fél év után hazatértek a Sencsou-15 utasai.

Úton a Sencsou-16

Úton a Sencsou-16A három kínai űrhajós egyike most először nem katonai háttérrel érkezett, hanem polgári foglalkozású.

Jogi rémálom

Jogi rémálomLegalábbis így értékeli egy amerikai elemző azt, hogy Kína űrközpontot létesít Afrika stratégiailag fontos pontján.

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk első részében űrhajósokról és űrhajókról volt szó. Ezúttal kínai–orosz műholdas ügyekről, illetve holdkutatásról lesz szó.

Új rádiótávcsövek épülnek Kínában

Új rádiótávcsövek épülnek KínábanA helyszínek az ország északkeleti és délnyugati részén vannak, a cél a rádiócsillagászati kutatások mellett a kínai holdprogram és a Naprendszer távolabbi vidékei kutatására induló űrszondák támogatása.

Úton a Sencsou-17

Úton a Sencsou-17A mai napon Csiucsüanból sikeresen pályára állították a soron következő kínai űrhajót.

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülés

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülésEbből az alkalomból adott interjút az ország hírügynökségének Jang Livej (Yang Liwei), az első kínai űrhajós...

Kína napszonda, különös helyre

Kína napszonda, különös helyreKína egy a Nap kutatására készülő űrszondát tervez, amely a Nap és a Föld dinamikai rendszerének egy ilyen célra még sosem használt Lagrange-pontjánál állomásozna.

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, mégis érdekesek. Ezúttal űrhajósokról és járműveikről lesz szó.

Rádiótávcső-rendszer a Hold körül?

Rádiótávcső-rendszer a Hold körül?Kína 2026-ra szeretné megvalósítani az ötletet, új ablakot nyitva a világegyetemre.

Tizenhétből négy visszatért

Tizenhétből négy visszatértKi az a tizenhét, és ki a négy? Ezekben a napokban nagy az űrhajósforgalom a Föld körül.

Indulásra kész a Sencsou-16...

Indulásra kész a Sencsou-16......mármint a rakéta és az űrhajó, mert a személyzet bejelentésére még egy picit várnunk kell.

A titkos kínai űrrepülő manőverei

A titkos kínai űrrepülő manővereiMájus elején, 276 napos küldetés után landolt a tavaly augusztusban indított kínai űrrepülő. Hivatalos információ nem látott róla napvilágot, de követéséből azért le lehet vonni néhány érdekes következtetést.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 338 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022