Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 41 - 60

Úton a Sencsou-16

Úton a Sencsou-16A három kínai űrhajós egyike most először nem katonai háttérrel érkezett, hanem polgári foglalkozású.

Jogi rémálom

Jogi rémálomLegalábbis így értékeli egy amerikai elemző azt, hogy Kína űrközpontot létesít Afrika stratégiailag fontos pontján.

Tiencsou-6

Tiencsou-6Teherűrhajó indult (és érkezett) a kínai modulűrállomáshoz. Egy Hosszú Menetelés-7 rakétával, a Hajnan szigetén fekvő Vencsang űrközpontból startolt.

Ázsiai mozaik – 2023. április (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. A kínai űrrepülés újdonságai.

Egyiptomi műhold (?) kínai rakétával

Egyiptomi műhold (?) kínai rakétávalAz állítólagos Horus-1 alacsony pályáról a földfelszínt figyeli majd, egy Hosszú Menetelés-2C rakétával indult.

Mi várható 2023-ban? (1. rész)

Mi várható 2023-ban? (1. rész)Hagyományos év eleji sorozatukat idén is az emberes űrrepülés „jövőbeli híreinek” összegyűjtésével kezdjük.

Ázsiai mozaik – 2022. december (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. december (3. rész)Havi sorozatunk befejező részében kínai híreket olvashatnak.

Két Sijen-20

Két Sijen-20Kínai kísérleti műholdakról van szó, amelyek hétfőn indultak Csiucsüanból.

Sencsou-14: hárman visszatértek

Sencsou-14: hárman visszatértekEgy sor elsőséggel jellemezhető a kínai űrhajó tegnap sikeresen végződött útja.

Sencsou-15, három férfi utassal

Sencsou-15, három férfi utassalA kínai űrhajó az ország új űrállomása felé tart, ahol utasai csatlakoznak a Sencsou-14 már ott dolgozó személyzetéhez.

Indulásra kész a Sencsou-16...

Indulásra kész a Sencsou-16......mármint a rakéta és az űrhajó, mert a személyzet bejelentésére még egy picit várnunk kell.

A titkos kínai űrrepülő manőverei

A titkos kínai űrrepülő manővereiMájus elején, 276 napos küldetés után landolt a tavaly augusztusban indított kínai űrrepülő. Hivatalos információ nem látott róla napvilágot, de követéséből azért le lehet vonni néhány érdekes következtetést.

Ázsiai mozaik – 2023. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (2. rész)Sorozatunk előző részében a kínai űrállomáshoz kapcsolódó híreket olvashattak. Most lássunk néhány hírt a Hold kutatásáról.

Horus-2

Horus-2Még három hét sem telt el, és egy második egyiptomi földmegfigyelő műholdat is elindítottak Kínából.

Ázsiai mozaik – 2023. január

Ázsiai mozaik – 2023. januárHavi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térségről találnak olyan híreket, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Bajban a Marson és a Marsnál

Bajban a Marson és a MarsnálHivatalosan még meg nem erősített január eleji hírek szerint elhallgathatott a kínai marsjáró és a bolygó körül keringő űrszonda is.

Az idei utolsó kínai űrindítás...

Az idei utolsó kínai űrindítás......egy Hosszú Menetelés-3B rakétával történt Hszicsangból. A kínai startkísérletek éves száma 2022-ben elérte a 64-et.

Ázsiai mozaik – 2022. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. november (2. rész)E havi kétrészes mozaikunk befejező cikke egy kis bepillantást nyújt az amerikai–kínai, illetve az Ázsián belüli Hold-versenybe.

Ázsiai mozaik – 2022. november (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. november (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térségről találnak olyan híreket, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. Először kínai hírek!

Űrséták hete

Űrséták heteKét nap alatt két helyszínen három pár űrhajós végzett munkát az űrállomások külső részén.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 361 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024