Kína a világűrben Cikkek: 261 - 280

ISMERJE MEG a kínai űrközpontokat!

ISMERJE MEG a kínai űrközpontokat!A kínai űrhajót indító hordozórakéta a Pekingtől 1600 km-re nyugatra, a Góbi-sivatagban található Csiucsüán űrközpontból indult. A landolásra szintén Kína lakatlan területein kerül sor.

ISMERJE MEG a Sencsou hordozórakétáját!

ISMERJE MEG a Sencsou hordozórakétáját!Az alábbiakban röviden bemutatjuk a kínai űrhajó hordozórakétáját, és igyekszünk választ keresni arra a kérdésre, hogy ez egy Szojuz hordozórakéta vak másolata-e, vagy valóban kínai fejlesztés.

ISMERJE MEG a kínai űrprogram mérföldköveit!

ISMERJE MEG a kínai űrprogram mérföldköveit!A Sencsou-5 űrhajó indítása kapcsán új sorozatot indítunk. Célunk, hogy megismertessük olvasóinkkal a kínai emberes űrprogram további részleteit: az űrhajót, a hordozórakétát, és az űrközpontokat. A bemutatást egy rövid áttekintővel kezdjük: így jutott el Kína az első emberes indításig.

Útra kész az első kínai (?)

Útra kész az első kínai (?)A kínai televízió jelentése szerint az első kínai űrhajós indításához a végső előkészületek zajlanak Csiucsüanban.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (8. rész): A kínai tudományos műholdak

KÍNA ŰRPROGRAMJA (8. rész): A kínai tudományos műholdakMár a második kínai mesterséges hold, az 1971-ben felbocsájtott SJ-1 (Shi-Dzsián (“gyakorlat”), vagy Kina-2) is vitt magával olyan berendezéseket, melyek a kozmikus-, és a röntgen-sugárzást, valamint a Föld mágneses mezőit tanulmányozták...

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigáció

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigációA hatalmas kiterjedésű országban természetes igény van az űrtávközlés, a műholdas helymeghatározás és navigáció fejlesztésére. Cikkünk a leglátványosabb eredményeket foglalja össze.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (5. rész): Távérzékelés, meteorológia

Kínában az űrtechnikát kiterjedten alkalmazzák az erdészetben, a vízügyben, a geológiai és az óceanológiai kutatásokban, vagy éppen az időjárás előrejelzésben.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (3. rész): Hordozórakéták és űrközpontok

KÍNA ŰRPROGRAMJA (3. rész): Hordozórakéták és űrközpontokAz ázsiai ország napjainkig már jóval több mint félszáz saját épitésű műholdat állitott sikeresen pályára. Ezek között van többek között másfél tucat visszatérő foto-műhold, egy tucat távközlési-, és ugyanennyi tudományos-műhold, valamint a négy (eddig csak automatikusan repült) űrhajó.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (2. rész): A korai évek

KÍNA ŰRPROGRAMJA (2. rész): A korai évek1999 júniusának elején a kínai Internet hálózatokon hihetetlen gyorsasággal elterjedt két fotó egy rakétáról, mely az akkori képaláírások szerint a fejlesztés alatt álló első kínai személyzetes űrhajót vinné Föld körüli pályára. Bár a két fotó eredetiségét többen megkérdőjelezték, sokan mégis hajlottak arra, hogy a fotóknak legalábbis „részleges” valóságtartalmuk van, és Kína hamarosan saját űrhajóval, saját űrhajósokat indít a világűrbe.

Kína navigációt segítő műholdat állított pályára

Kína navigációt segítő műholdat állított pályáraKínában sikeresen elindították és pályára állították az ország navigációs és helymeghatározási rendszerének harmadik műholdját.

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!Jang Li-vej 1965-ben Kínában született, 1983-tól vadászpilóta, 1990-ben nősült. 1993-ban bekerült a kínai űrhajósjelöltek első csapatába.

ISMERJE MEG a kínai űrhajót!

ISMERJE MEG a kínai űrhajót!Az alábbiakban röviden bemutatjuk a kínai Sencsou űrhajót. Megpróbálunk arra a kérdésre is választ adni, hogy ez az űrhajó Szojuz-e, vagy nem Szojuz?

ŰRTÖRTÉNELEM: Föld körüli pályán Kína első űrhajósa!

ŰRTÖRTÉNELEM: Föld körüli pályán Kína első űrhajósa!Ma hajnalban, közép-európai idő szerint 3 órakor Kína útnak indította első űrhajósát. Tíz perccel később a Sencsou-5 sikeresen pályára állt.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (9. rész): Űrélettani és anyagtudományok

KÍNA ŰRPROGRAMJA (9. rész): Űrélettani és anyagtudományokAz ázsiai ország FSW típusú visszatérő holdjain már a nyolcvanas években elkezdte a különféle mikrogravitációs (anyagtudományi, biológiai) kírérleteket. A Sencsu űrhajó automatikus változatain mérőbábuk is repültek.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnika

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnikaKína – hasonlóan a világ többi űrkutató nagyhatalmához – katonai célú űreszközöket is kifejlesztett. 1975-től fotófelderítő visszatérő űreszközöket, 2000-től pedig katonai távközlési műholdcsaládot ismerhettünk meg.

Kevesebb mint egy hét az első kínai űrhajósig?

Kevesebb mint egy hét az első kínai űrhajósig?Már beszámoltunk arról, hogy októberre várható az első kínai űrhajós történelmi útja. Történelmi, hisz Kína lesz a harmadik ország, mely önerőből juttat embert a világűrbe. Mostani cikkünkben egy sor újabb információt olvashatnak.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (4. rész): Bérfuvarozás

Kina már a nyolcvans évek közepe óta ajánlja saját hordozórakétáit kereskedelmi célokra, azaz vállalja műholdak bér-inditását. Az időzités akkor igen szerencsésnek volt mondható, hisz 1986-ban következett be a Challenger katasztrófája.

Napok kérdése az első kínai űrhajós?

Napok kérdése az első kínai űrhajós?Legalább hétfő (azaz szeptember 29-e óta) mind a tizennégy kínai űrhajósjelölt a csiucsüáni indítóközpontban tartózkodik, és már ott folytatja a felkészülést. A hónap közepe óta a történelmi űrhajó és hordozórakétája is összeszerelve várja a startot.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (1. rész): Startra kész az első űrhajós

KÍNA ŰRPROGRAMJA (1. rész): Startra kész az első űrhajósAz ŰRVILÁG információi szerint immár egy hónapja a startasztalon várja az indítást az ötödik kínai űrhajót szállító CZ-2F hordozórakéta. A hivatalos kínai bejelentések szerint a startra október 1-e után “bármikor sor kerülhet, amikor ehhez minden feltétel adott”. Az út attól lesz történelmi, hogy ezen a repülésen a világűrbe indul az első kínai űrhajós.

Kína a Holdra szegezi tekintetét?

Kína a Holdra szegezi tekintetét?Lehet, hogy azoknak az űrkutató szakembereknek, akik az első kínai emberes küldetés előkészítésén munkálkodnak, végső célja a Hold elérése?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 286 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022