Kína a világűrben Cikkek: 241 - 260

Egy év múlva indul a Chang'e

Egy év múlva indul a Chang'eKínai bejelentés szerint 2007 áprilisában elindul Kína első holdszondája, a legendabeli "Hold-asszony" után elnevezett Chang'e űrszonda.

GYORSHÍR: Két kínai űrhajós a világűrben

GYORSHÍR: Két kínai űrhajós a világűrbenHazai idő szerint ma hajnalban Kínából startolt a Sencsou-6 űrhajó. A második kínai emberes űrrepülés során két űrhajós utazik.

Már szeptemberben újabb kínai űrhajósok?

Már szeptemberben újabb kínai űrhajósok?Nem kizárt, hogy a Sencsou-6 űrhajó eredetileg 2005 októberére tervezett indítására már szeptemberben sor kerül. Természetesen semmi pontosat nem lehet tudni, noha a kínai illetékesek néha megszellőztetnek bizonyos híreket.

Pozitív hírek Kínából

Pozitív hírek KínábólSzerdán Kínából a saját műszaki-tudományos célú műholdsorozat egy újabb tagját állították pályára. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy jól halad az első nigériai távközlési hold építése és a második kínai személyszállító űrhajó előkészítése.

Kínai cég az európai Galileoban

Kínai cég az európai GalileobanA kínai távérzékelési központ – amely Galileo-ügyekben az ESA kínai partnere – a China Galileo Industries nevű holdingot bízta meg, hogy különféle navigációs és távérzékelési technikákat és technológiákat fejlesszen a projekt keretében.

A kínai űrprogramról…

A kínai űrprogramról…Október 19-i cikkünk második - befejező - részében végre az igazi interjút közöljük Zhou Jianping-gel, a kínai emberes űrprogram helyettes tervezőjével.

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogram

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogramChang E a kínai legendárium egyik sereplője, a „Hold-asszony”, aki a Holdra repül, ahol a szerencsés, fürkész szemek időnként még ma is megpillanthatják. S Chang E a neve az első kínai holdszondának is.

Kínai űrállomás 15 éven belül

Kínai űrállomás 15 éven belülKína 15 éven belül saját, állandó űrállomást állít Föld körüli pályára, de nem tervezi ember Holdra küldését – jelentette ki május 18-án Wang Yongzhi, a kínai űrprogram főkonstruktőre.

Új csillagok az égen

Új csillagok az égenDecember 29-én indul közös európai-kínai együttműködés keretében a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló Double Star (Kettőscsillag) műholdpáros első tagja.

PROGRAMAJÁNLÓ: A kínai űrrepülés

PROGRAMAJÁNLÓ: A kínai űrrepülésA Magyar Asztronautikai Társaság DATA Szakosztálya és a TIT Budapesti Szervezete "Űrklubot" szervez.

A kínai űrhajósok sikeresen landoltak!

A kínai űrhajósok sikeresen landoltak!Az időjárással is és az űrhajóval is minden rendben volt, így már az első lehetséges alkalommal fékezhetett, majd landolhatott a második kínai személyszállító Sencsou.

Kínában űrhajósnők felkészítése folyik

Kínában űrhajósnők felkészítése folyikKínában 35 nőt válogattak be az első űrhajósnő-jelölt csoportba. Az mindenestre biztosnak tűnik, hogy közülük csak kevesen fognak a Kék Bolygó látványában gyönyörködni.

Októberben indul az újabb kínai űrhajó?

Októberben indul az újabb kínai űrhajó?Egy kínai állami lapban megjelent hír szerint a következő kínai űrhajós (tajkonauta) idén októberben indulhat. Más, nem megerősített források szerint a Sencsou-6 űrhajó már két űrhajóssal száll a magasba.

35 éve került pályára az első kínai műhold

35 éve került pályára az első kínai műholdAz 1970-ben felbocsátott 173 kg-os mesterséges hold, hivatalos elnevezés hiányában nyugaton a Kína-1 (sőt, Mao-1) nevet kapta.

Új év, új események

Új év, új eseményekEgy rövid ízelítőt adunk abból, hogy mi fog történni 2005-ben az űrkutatás világában.

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjével

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjévelAz IAF 55., Vancouverben megrendezett kongresszusának második napján, október 5-én Zhou Jianping (Csou Dzsa-ping) és Yang Liwei (Jang Li-vej) tartott sajtótájékoztatót. Az esemény után Zhou Jianping rövid interjút adott az Űrvilágnak. Az interjút hosszabb beszélgetés követte.

2010-ben repülhet az első kínai női űrhajós

2010-ben repülhet az első kínai női űrhajósKína a tervek szerint várhatóan 2010-ben indítja első női űrhajósát. A „tajkonauta” feladata az addigra már Föld körüli pályán keringő kínai űrállomáson való tudományos kutatás lesz.

Pályán a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló kínai-európai űreszköz

Pályán a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló kínai-európai űreszközA kínai CZ-2C/SM rakéta 29-én, közép-európai idő szerint 20:06-kor, a kszicsángi űrközpontból indult, és a Nap és a Föld kölcsönhatását vizsgáló Double Star műhold-duó első tagját juttatta egy 500 x 60.000 km-es, erősen elnyúlt, 28,5 fokos hajlásszögű pályára.

Kiribati és a kínai űrkutatás

Kiribati és a kínai űrkutatásA kis csendes-óceáni állam, Kiribati nemrég elhatározta, hogy diplomáciai kapcsolatba lép Tajvannal. Mi köze ennek a kínai űrkutatáshoz?

Kínai dömping az űrben

Kínai dömping az űrbenKína sikeresen pályára állított szombaton egy távközlési műholdat, és ennek apropóján egy illetékes bejelentette, hogy Peking 2005-ben tervezi a következő űrhajós utazását.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022