Kína a világűrben Cikkek: 241 - 260

Kiribati és a kínai űrkutatás

Kiribati és a kínai űrkutatásA kis csendes-óceáni állam, Kiribati nemrég elhatározta, hogy diplomáciai kapcsolatba lép Tajvannal. Mi köze ennek a kínai űrkutatáshoz?

Kínai dömping az űrben

Kínai dömping az űrbenKína sikeresen pályára állított szombaton egy távközlési műholdat, és ennek apropóján egy illetékes bejelentette, hogy Peking 2005-ben tervezi a következő űrhajós utazását.

Leszállt az Isteni Hajó

Leszállt az Isteni HajóKözép-európai idő szerint 0:23-kor leszállt a Sencsou-5 űrhajó a Belső-Mongóliai Autonóm Tartományban. A leszállásról 0:35-kor számolt be a kínai televízió.

ISMERJE MEG egy elvetélt kínai űrrepülőgép terveit!

ISMERJE MEG egy elvetélt kínai űrrepülőgép terveit!Néhány hete egy érdekes hírre bukkantam, amikor az 1991 januári Űrkaleidoszkóp című MANT kiadványt forgattam. A hír nagyon tanulságos, úgy gondolom érdemes 12 év elteltével újra átfutni.

ISMERJE MEG a „nulladik” kínai űrhajóst!

ISMERJE MEG a „nulladik” kínai űrhajóst!Rakétatörténeti könyveket lapozva vagy az Internetet böngészve könnyen összetalálkozunk Van Hu (kínai pinyin átírással: Wan Hu) nevével. Gyakran úgy említik őt, mint az első kínai „űrhajóst”. De ki is az a Van Hu?

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!Jang Li-vej 1965-ben Kínában született, 1983-tól vadászpilóta, 1990-ben nősült. 1993-ban bekerült a kínai űrhajósjelöltek első csapatába.

ISMERJE MEG a kínai űrhajót!

ISMERJE MEG a kínai űrhajót!Az alábbiakban röviden bemutatjuk a kínai Sencsou űrhajót. Megpróbálunk arra a kérdésre is választ adni, hogy ez az űrhajó Szojuz-e, vagy nem Szojuz?

ŰRTÖRTÉNELEM: Föld körüli pályán Kína első űrhajósa!

ŰRTÖRTÉNELEM: Föld körüli pályán Kína első űrhajósa!Ma hajnalban, közép-európai idő szerint 3 órakor Kína útnak indította első űrhajósát. Tíz perccel később a Sencsou-5 sikeresen pályára állt.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (9. rész): Űrélettani és anyagtudományok

KÍNA ŰRPROGRAMJA (9. rész): Űrélettani és anyagtudományokAz ázsiai ország FSW típusú visszatérő holdjain már a nyolcvanas években elkezdte a különféle mikrogravitációs (anyagtudományi, biológiai) kírérleteket. A Sencsu űrhajó automatikus változatain mérőbábuk is repültek.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnika

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnikaKína – hasonlóan a világ többi űrkutató nagyhatalmához – katonai célú űreszközöket is kifejlesztett. 1975-től fotófelderítő visszatérő űreszközöket, 2000-től pedig katonai távközlési műholdcsaládot ismerhettünk meg.

PROGRAMAJÁNLÓ: A kínai űrrepülés

PROGRAMAJÁNLÓ: A kínai űrrepülésA Magyar Asztronautikai Társaság DATA Szakosztálya és a TIT Budapesti Szervezete "Űrklubot" szervez.

PROGRAMAJÁNLÓ: Kína és a világűr

PROGRAMAJÁNLÓ: Kína és a világűrA székesfehérvári Szabadművelődés Házában 2003. október 18-án (szombaton), 17 órakor Szentpéteri László, az ŰRVILÁG felelős szerkesztője tart előadást.

Sencsou-5: Minden rendben

Sencsou-5: Minden rendbenA ma hajnalban indított kínai űrhajó rendszerei normálisan működnek, utasa jól érzi magát.

ISMERJE MEG a kínai űrhajós-program politikai hátterét!

ISMERJE MEG a kínai űrhajós-program politikai hátterét!Miért kellett Kínának űrhajóst küldenie a világűrbe? Kik karolták fel a programot? Miért most? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ összeállításunk.

ISMERJE MEG a kínai űrközpontokat!

ISMERJE MEG a kínai űrközpontokat!A kínai űrhajót indító hordozórakéta a Pekingtől 1600 km-re nyugatra, a Góbi-sivatagban található Csiucsüán űrközpontból indult. A landolásra szintén Kína lakatlan területein kerül sor.

ISMERJE MEG a Sencsou hordozórakétáját!

ISMERJE MEG a Sencsou hordozórakétáját!Az alábbiakban röviden bemutatjuk a kínai űrhajó hordozórakétáját, és igyekszünk választ keresni arra a kérdésre, hogy ez egy Szojuz hordozórakéta vak másolata-e, vagy valóban kínai fejlesztés.

ISMERJE MEG a kínai űrprogram mérföldköveit!

ISMERJE MEG a kínai űrprogram mérföldköveit!A Sencsou-5 űrhajó indítása kapcsán új sorozatot indítunk. Célunk, hogy megismertessük olvasóinkkal a kínai emberes űrprogram további részleteit: az űrhajót, a hordozórakétát, és az űrközpontokat. A bemutatást egy rövid áttekintővel kezdjük: így jutott el Kína az első emberes indításig.

Útra kész az első kínai (?)

Útra kész az első kínai (?)A kínai televízió jelentése szerint az első kínai űrhajós indításához a végső előkészületek zajlanak Csiucsüanban.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (8. rész): A kínai tudományos műholdak

KÍNA ŰRPROGRAMJA (8. rész): A kínai tudományos műholdakMár a második kínai mesterséges hold, az 1971-ben felbocsájtott SJ-1 (Shi-Dzsián (“gyakorlat”), vagy Kina-2) is vitt magával olyan berendezéseket, melyek a kozmikus-, és a röntgen-sugárzást, valamint a Föld mágneses mezőit tanulmányozták...

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigáció

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigációA hatalmas kiterjedésű országban természetes igény van az űrtávközlés, a műholdas helymeghatározás és navigáció fejlesztésére. Cikkünk a leglátványosabb eredményeket foglalja össze.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 275 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022