Kína a világűrben Cikkek: 221 - 240

Kínai cég az európai Galileoban

Kínai cég az európai GalileobanA kínai távérzékelési központ – amely Galileo-ügyekben az ESA kínai partnere – a China Galileo Industries nevű holdingot bízta meg, hogy különféle navigációs és távérzékelési technikákat és technológiákat fejlesszen a projekt keretében.

A kínai űrprogramról…

A kínai űrprogramról…Október 19-i cikkünk második - befejező - részében végre az igazi interjút közöljük Zhou Jianping-gel, a kínai emberes űrprogram helyettes tervezőjével.

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogram

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogramChang E a kínai legendárium egyik sereplője, a „Hold-asszony”, aki a Holdra repül, ahol a szerencsés, fürkész szemek időnként még ma is megpillanthatják. S Chang E a neve az első kínai holdszondának is.

Kínai űrállomás 15 éven belül

Kínai űrállomás 15 éven belülKína 15 éven belül saját, állandó űrállomást állít Föld körüli pályára, de nem tervezi ember Holdra küldését – jelentette ki május 18-án Wang Yongzhi, a kínai űrprogram főkonstruktőre.

Új csillagok az égen

Új csillagok az égenDecember 29-én indul közös európai-kínai együttműködés keretében a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló Double Star (Kettőscsillag) műholdpáros első tagja.

PROGRAMAJÁNLÓ: A kínai űrrepülés

PROGRAMAJÁNLÓ: A kínai űrrepülésA Magyar Asztronautikai Társaság DATA Szakosztálya és a TIT Budapesti Szervezete "Űrklubot" szervez.

PROGRAMAJÁNLÓ: Kína és a világűr

PROGRAMAJÁNLÓ: Kína és a világűrA székesfehérvári Szabadművelődés Házában 2003. október 18-án (szombaton), 17 órakor Szentpéteri László, az ŰRVILÁG felelős szerkesztője tart előadást.

Sencsou-5: Minden rendben

Sencsou-5: Minden rendbenA ma hajnalban indított kínai űrhajó rendszerei normálisan működnek, utasa jól érzi magát.

ISMERJE MEG a kínai űrhajós-program politikai hátterét!

ISMERJE MEG a kínai űrhajós-program politikai hátterét!Miért kellett Kínának űrhajóst küldenie a világűrbe? Kik karolták fel a programot? Miért most? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ összeállításunk.

ISMERJE MEG a kínai űrközpontokat!

ISMERJE MEG a kínai űrközpontokat!A kínai űrhajót indító hordozórakéta a Pekingtől 1600 km-re nyugatra, a Góbi-sivatagban található Csiucsüán űrközpontból indult. A landolásra szintén Kína lakatlan területein kerül sor.

Új év, új események

Új év, új eseményekEgy rövid ízelítőt adunk abból, hogy mi fog történni 2005-ben az űrkutatás világában.

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjével

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjévelAz IAF 55., Vancouverben megrendezett kongresszusának második napján, október 5-én Zhou Jianping (Csou Dzsa-ping) és Yang Liwei (Jang Li-vej) tartott sajtótájékoztatót. Az esemény után Zhou Jianping rövid interjút adott az Űrvilágnak. Az interjút hosszabb beszélgetés követte.

2010-ben repülhet az első kínai női űrhajós

2010-ben repülhet az első kínai női űrhajósKína a tervek szerint várhatóan 2010-ben indítja első női űrhajósát. A „tajkonauta” feladata az addigra már Föld körüli pályán keringő kínai űrállomáson való tudományos kutatás lesz.

Pályán a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló kínai-európai űreszköz

Pályán a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló kínai-európai űreszközA kínai CZ-2C/SM rakéta 29-én, közép-európai idő szerint 20:06-kor, a kszicsángi űrközpontból indult, és a Nap és a Föld kölcsönhatását vizsgáló Double Star műhold-duó első tagját juttatta egy 500 x 60.000 km-es, erősen elnyúlt, 28,5 fokos hajlásszögű pályára.

Kiribati és a kínai űrkutatás

Kiribati és a kínai űrkutatásA kis csendes-óceáni állam, Kiribati nemrég elhatározta, hogy diplomáciai kapcsolatba lép Tajvannal. Mi köze ennek a kínai űrkutatáshoz?

Kínai dömping az űrben

Kínai dömping az űrbenKína sikeresen pályára állított szombaton egy távközlési műholdat, és ennek apropóján egy illetékes bejelentette, hogy Peking 2005-ben tervezi a következő űrhajós utazását.

Leszállt az Isteni Hajó

Leszállt az Isteni HajóKözép-európai idő szerint 0:23-kor leszállt a Sencsou-5 űrhajó a Belső-Mongóliai Autonóm Tartományban. A leszállásról 0:35-kor számolt be a kínai televízió.

ISMERJE MEG egy elvetélt kínai űrrepülőgép terveit!

ISMERJE MEG egy elvetélt kínai űrrepülőgép terveit!Néhány hete egy érdekes hírre bukkantam, amikor az 1991 januári Űrkaleidoszkóp című MANT kiadványt forgattam. A hír nagyon tanulságos, úgy gondolom érdemes 12 év elteltével újra átfutni.

ISMERJE MEG a „nulladik” kínai űrhajóst!

ISMERJE MEG a „nulladik” kínai űrhajóst!Rakétatörténeti könyveket lapozva vagy az Internetet böngészve könnyen összetalálkozunk Van Hu (kínai pinyin átírással: Wan Hu) nevével. Gyakran úgy említik őt, mint az első kínai „űrhajóst”. De ki is az a Van Hu?

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!Jang Li-vej 1965-ben Kínában született, 1983-tól vadászpilóta, 1990-ben nősült. 1993-ban bekerült a kínai űrhajósjelöltek első csapatába.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 264 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020