Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 221 - 240

Kína folytatja az emberes űrprogramját

Kína folytatja az emberes űrprogramjátKína gőzerővel készíti első nagy, modulrendszerű űrállomását. Ezúttal a megvalósítás tervezett menetrendjét is nyilvánosságra hozták.

Kínai kémműhold állt pályára

Kínai kémműhold állt pályáraA Jaokan-30 egy Hosszú Menetelés-2D rakétával startolt május 15-én.

Idén jön a második kínai űrállomás

Idén jön a második kínai űrállomásA kínai emberes űrprogram következő nagy lépése 2016 harmadik negyedévére várható.

Újfajta holdkőzetet talált a kínai rover

Újfajta holdkőzetet talált a kínai roverBár mozgásra nem képes, azért még most is működik a 2013 decemberében a Csang'e-3 szondával a Holdra érkezett Jütu holdjáró.

A következő kínai holdszonda

A következő kínai holdszondaTöbb szinten is nemzetközi együttműködésre hívja Kína az érdeklődő partnereket holdprogramja folytatásához. A világon elsőként a Hold túlsó oldalán szándékoznak leszállni.

Kilenc réteg a holdfelszín alatt

Kilenc réteg a holdfelszín alattEnnyit számláltak meg kínai kutatók a 2013 végén a Holdra leszállt Jütu rover radarjának mérései alapján.

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (2. rész)

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (2. rész)Űrhajók és űrállomás. Háromrészes cikksorozatunk második részében a kínai személyzetes űrrepülési terveket tekintjük át.

Visszatért a kínai holdkapszula

Visszatért a kínai holdkapszulaA Csang'e-5-T1 tesztűrszonda megkerülte a Holdat, majd sikeresen befejezte alig több mint nyolc napos küldetését.

Három hónapig hernyódiétán

Három hónapig hernyódiétánHárom kínai önkéntes 105 napon át vett részt a kísérletben, amiben a jövendő űrkolóniák elsőre bizarrnak tűnő élelmezési lehetőségeit vizsgálták.

Életjelet adott a kínai holdjáró

Életjelet adott a kínai holdjáróTovábbra sem kényeztetnek el bennünket a Jütu rover állapotáról szóló részletes híradásokkal, de a jelek szerint az űreszköz legalább még „él”.

A nemzetközi együttműködés fokozódik

A nemzetközi együttműködés fokozódikKína folyamatosan bővíti űrkutatási együttműködését Oroszországgal és az ESA-val. Az USA-val nem, de ez az amerikaiakon múlik.

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakéta

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakétaA júniusban bemutatkozó új kínai hordozórakéta hajón jut el Tiencsinből Hajnan szigetére.

Kínai sasszem, 36 ezer km magasból

Kínai sasszem, 36 ezer km magasbólAz év utolsó startjával állt pályára a Kaofen-4, amely geostacionárius pályáról 50 m-es felbontással kémleli majd Kínát és környékét.

Kínai távcső a Holdon

Kínai távcső a HoldonAz UV-távcső csaknem két éve működik a Holdon, méghozzá a szakemberek megelégedésére, amit a kalibrációs adatok is alátámasztanak.

Kína űrrepülési tervei

Kína űrrepülési terveiA kínai emberes űrrepülés eddigi eredményei jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy 2018–2022 közt felépüljön az első modulrendszerű kínai űrállomás.

Kutatni Kínával közösen

Kutatni Kínával közösenAz Európai Űrügynökség (ESA) kínai partnerével együtt pályázatot hirdetett tudományos űreszköz megvalósítására, 2021-es startra.

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (1. rész)

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (1. rész) Háromrészes cikksorozatunk első részében a Hold és a Mars kutatására vonatkozó tervekről lesz szó.

Kína a Holdig és vissza

Kína a Holdig és visszaKörberepüli a Holdat, majd visszatér a Földre a most indult kínai űrszonda, a Csang'e-5-T1 (Chang'e-5-T1).

Helyzetjelentés a Jáde nyúlról

Helyzetjelentés a Jáde nyúlrólA kínai holdjáró most épp újabb éjszakai hibernációját tölti. A korábbi rossz hírek után már az is nagy dolog, hogy legutóbbi elaltatásakor még működött. Gurulni azonban már nem fog.

Szegény Jütu

Szegény JütuValami hiba történt a második holdi éjszaka előtt a kínai holdjáróval. Hogy pontosan mi, arról keveset tudni, de ügyesen kommunikálták. Most lehet várni és reménykedni...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 359 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024