Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kína a világűrben Cikkek: 21 - 40

Harmadik útjára indult a kínai űrrepülő

Harmadik útjára indult a kínai űrrepülőMiközben a nem kevésbé titkos amerikai X-37B újabb startja napok óta húzódik Floridában, a hasonló kínai automata mini-űrrepülőt felbocsátották Csiucsüanból.

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Márciusban új kínai holdi relészonda indul

Márciusban új kínai holdi relészonda indulA Csüecsiao-2 (Queqiao-2) feladata többek közt a Hold túlsó oldalára küldendő mintahozó űrszonda, majd a déli pólus környékére szánt leszállóegység kommunikációs kiszolgálása lesz.

Startállásban a következő kínai űrhajó

Startállásban a következő kínai űrhajóOktóber 19-én a Sencsou-17 űrhajót szállító rakétát kigördítették a függőleges szerelőcsarnokból.

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)Havi ázsiai hírösszeállításunkat japán és kínai vonatkozású űrérdekességekkel folytatjuk.

Ázsiai mozaik – 2023. augusztus (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. augusztus (3. rész)E havi sorozatunkat – az előző két, kizárólag Indiával foglalkozó fejezet után – egy-egy ausztrál, indiai, japán, illetve két kínai rövid hírrel zárjuk.

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)Sorozatunkban előző részében több indiai és egy nagyon rövid indonéz hírt olvashattok. A befejező részben kínai érdekességek következnek.

Sencsou-15: hárman újra a Földön

Sencsou-15: hárman újra a FöldönA kínai űrállomáson eltöltött fél év után hazatértek a Sencsou-15 utasai.

Úton a Sencsou-16

Úton a Sencsou-16A három kínai űrhajós egyike most először nem katonai háttérrel érkezett, hanem polgári foglalkozású.

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásról

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásrólEzentúl nem kell fantáziarajzokra hagyatkoznunk a Tienkung űrállomás illusztrálásához: a nemrég visszatért Sencsou-16 űrhajósai fotóztak!

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk első részében űrhajósokról és űrhajókról volt szó. Ezúttal kínai–orosz műholdas ügyekről, illetve holdkutatásról lesz szó.

Új rádiótávcsövek épülnek Kínában

Új rádiótávcsövek épülnek KínábanA helyszínek az ország északkeleti és délnyugati részén vannak, a cél a rádiócsillagászati kutatások mellett a kínai holdprogram és a Naprendszer távolabbi vidékei kutatására induló űrszondák támogatása.

Úton a Sencsou-17

Úton a Sencsou-17A mai napon Csiucsüanból sikeresen pályára állították a soron következő kínai űrhajót.

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülés

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülésEbből az alkalomból adott interjút az ország hírügynökségének Jang Livej (Yang Liwei), az első kínai űrhajós...

Kína napszonda, különös helyre

Kína napszonda, különös helyreKína egy a Nap kutatására készülő űrszondát tervez, amely a Nap és a Föld dinamikai rendszerének egy ilyen célra még sosem használt Lagrange-pontjánál állomásozna.

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, mégis érdekesek. Ezúttal űrhajósokról és járműveikről lesz szó.

Rádiótávcső-rendszer a Hold körül?

Rádiótávcső-rendszer a Hold körül?Kína 2026-ra szeretné megvalósítani az ötletet, új ablakot nyitva a világegyetemre.

Tizenhétből négy visszatért

Tizenhétből négy visszatértKi az a tizenhét, és ki a négy? Ezekben a napokban nagy az űrhajósforgalom a Föld körül.

Indulásra kész a Sencsou-16...

Indulásra kész a Sencsou-16......mármint a rakéta és az űrhajó, mert a személyzet bejelentésére még egy picit várnunk kell.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 359 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024