A Space Shuttle program Cikkek: 1 - 20

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (4. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (4. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Mire jutottak a balesetet követő vizsgálatok?

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (2. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (2. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Folytatjuk a történet felidézését.

A Challenger darabja az óceán fenekén

A Challenger darabja az óceán fenekénA History Channel forgatócsoportja második világháborús repülőgéproncsokat keresett, a szerencsétlenül járt űrrepülőgép darabját találta.

John Young (1930–2018)

John Young (1930–2018)Kevesebb mint a felére apadt a „Holdat jártak klubja”, meghalt John Young, a „vidéki srác”.

John Glenn (1921–2016)

John Glenn (1921–2016)Eltávozott az első amerikai, aki a világűrben megkerülte a Földet. Az első amerikai űrhajóscsapat, az „eredeti hetek” utolsó képviselője volt.

A Shuttle leszállópálya új tulajdonosa

A Shuttle leszállópálya új tulajdonosa2015. június 22-én a NASA átadja Florida államnak a Kennedy Űrközpontban (KSC) lévő űrrepülőgép-leszállóhely kezelési jogát.

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éve

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éveA tavaly végleg lezárt amerikai Space Shuttle program idei utóélete, látványos képekben.

Virtuális séta a Kennedy Űrközpontban

Virtuális séta a Kennedy ŰrközpontbanA Google Street View segítségével bebarangolhatjuk a NASA talán leghíresebb, idén 50 éves űrközpontját. Virtuálisan „körbejárhatunk” két már nyugdíjazott űrrepülőgépet is.

Negyven másodperc – egy éve

Negyven másodperc – egy éveÖnkéntelenül is a kérészek élete jut az ember eszébe, amikor 16 évi várakozás után néhány másodpercig láthatja a csodát. A csodát, ami már csak videofelvételeken marad meg az utókornak...

Nyugdíjas űrrepülőgépek

Nyugdíjas űrrepülőgépekA NASA három szolgálatból kivont űrrepülőgépének múzeumi tárggyá való átalakítása szépen halad előre a Kennedy Űrközpontban. Az utolsó Space Shuttle küldetést lerepülő Atlantis űrsikló megmutatta magát a fényképeszeknek, amikor átszállították a járműszerelő csarnokba.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (3. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (3. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Az eseményeket felidéző sorozatunkban most végzetes leszállásról lesz szó.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (1. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (1. rész)2003. február 1-jén az STS–107 egy rutinrepülésről volt hazatérőben, amikor először a CNN, majd a világ összes híradása megtelt egy vérfagyasztó képsorral.

Űrvarrónők

ŰrvarrónőkNélkülük nem léphettek volna emberek a Holdra. A BBC összeállítása bemutatja, kik és hogyan készítették az ILC Dover vállalatnál az Apollo-űrhajósok szkafandereit.

Elment az utolsó Eredeti Hetes

Elment az utolsó Eredeti HetesEgy ikon ismét itt hagyott bennünket. 2016. december 8-án, 95 éves korában elhunyt John Glenn, a Friendship-7 űrhajósa, az Eredeti Hetek utolsó tagja.

Zöld-hegy a zöld szigeten

Zöld-hegy a zöld szigetenA XIX. században még kopár vulkáni táj volt, az űrfelvételen már erdőktől zöldell a hegy. Emberi segítséggel bár, de a növényzet meghódította a kis szigetet.

Aki aludni szeretne, ne menjen űrhajósnak!

Aki aludni szeretne, ne menjen űrhajósnak!Az űrhajósok alvását vizsgáló átfogó tanulmány szerint a megfigyelt „alanyok” jellemzően alváshiányban szenvednek, amire a gyógyszerek sem igazán jelentenek jó megoldást.

Neil Armstrong, a baleseti kivizsgáló

Neil Armstrong, a baleseti kivizsgálóVadászpilóta, berepülőpilóta, űrhajós, mérnök, tanár, híresség – Armstrong számos módon kivette a részét a repülés és az űrhajózás ügyének előremozdításából. Az már kevésbé van benne a köztudatban, hogy az Apollo-13 és az STS-51-L balesetének kivizsgálásában is részt vett.

Elhunyt Sally Ride

Elhunyt Sally RideAz első amerikai űrhajósnő 61 éves volt.

Washingtonba repült a Discovery

Washingtonba repült a DiscoveryA kiszolgált űrrepülőgép kedden örökre megvált Floridától, hogy hamarosan kiállítási tárgy legyen belőle a Smithsonian űrmúzeumában.

0... Egy emlék, ami örökké a miénk

0... Egy emlék, ami örökké a miénk2011. július 21. Ma, az Atlantis leszállásával vitathatatlanul véget ér egy korszak. Lehet, hogy sokkal nagyszerűbb jön, lehet, hogy még sanyarúbb következik. Egy biztos, ami ma véget ért, soha nem tér vissza.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 287 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022