Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Space Shuttle program Cikkek: 21 - 40

Elhunyt Sally Ride

Elhunyt Sally RideAz első amerikai űrhajósnő 61 éves volt.

Washingtonba repült a Discovery

Washingtonba repült a DiscoveryA kiszolgált űrrepülőgép kedden örökre megvált Floridától, hogy hamarosan kiállítási tárgy legyen belőle a Smithsonian űrmúzeumában.

0... Egy emlék, ami örökké a miénk

0... Egy emlék, ami örökké a miénk2011. július 21. Ma, az Atlantis leszállásával vitathatatlanul véget ér egy korszak. Lehet, hogy sokkal nagyszerűbb jön, lehet, hogy még sanyarúbb következik. Egy biztos, ami ma véget ért, soha nem tér vissza.

2... Bokrétaavató ünnepség ISS módra

2... Bokrétaavató ünnepség ISS módra2000. december 4. A NASA űrhajóflottája akkor talált rá az igazi rendeletetésére, amikor az űrnemzetek elkezdték építeni a Nemzetközi Űrállomást. Az űrrepülőgép fáradhatatlan igáslónak bizonyult. És volt egy pillanat, amikor az ősi építőtradíció találkozott az űrtechnikával, az STS űrhajósainak akaratából.

4... Csillagbukfenc

4... Csillagbukfenc1993. január 17. Egy egyszerű űrséta napja, a világ már fel sem figyelt rá. Az űrrepülőgép rutinná tette az űrsétákat is. De milyen csodálatos rutinná!

STS-135: Zajlik a búcsúrepülés

STS-135: Zajlik a búcsúrepülés Az orbiter egységek (a szűkebb értelemben vett űrrepülőgépek) hattyúdalát jelentő misszió terv szerint halad a Nemzetközi Űrállomásnál. Miközben mi a kánikulától „szenvedünk”, a bázis és az űrsikló összesen tízfős legénysége lépésről lépésre teljesíti az utolsó Space Shuttle küldetést.

7... „Ha valami rosszul sül el, el fogunk veszteni egy legénységet... akkor meghalsz”

7... „Ha valami rosszul sül el, el fogunk veszteni egy legénységet... akkor meghalsz”1986. január 28. A NASA legértelmetlenebb katasztrófája, a Challenger-katasztrófa, amely a start után 74 másodperccel 7 űrhajóst ragadott a halálba, köztük egy civil tanárnőt, Christa McAuliffe-ot.

9... A pályára állítás „rémisztő” zaja

9... A pályára állítás „rémisztő” zaja1986. január 19. A Space Shuttle két elvárást hordozott magában a program indulásakor: az újrafelhasználhatóságot és a kereskedelmi hasznosítást. Ez utóbbi csak kezdetben ment, aztán hamvába holt.

Úton az Atlantis

Úton az AtlantisA mondabeli elsüllyedt kontinensről elnevezett űrrepülőgép elindult a százharmincötödik, legutolsó Space Shuttle küldetésre. A floridai óceánpart utoljára volt tanúja az emberiség első többször felhasználható űrhajója felemelkedésének.

STS-135: Az utolsó Space Shuttle küldetés indulása elé

STS-135: Az utolsó Space Shuttle küldetés indulása eléAmennyiben a technika ördöge nem szól közbe, és az időjárás is együttműködőnek bizonyul, a holnapi napon útjára indul az STS-135 küldetés. Az emberiség első többször felhasználható űrhajójának búcsúrepülése küszöbön áll.

Negyven másodperc – egy éve

Negyven másodperc – egy éveÖnkéntelenül is a kérészek élete jut az ember eszébe, amikor 16 évi várakozás után néhány másodpercig láthatja a csodát. A csodát, ami már csak videofelvételeken marad meg az utókornak...

Nyugdíjas űrrepülőgépek

Nyugdíjas űrrepülőgépekA NASA három szolgálatból kivont űrrepülőgépének múzeumi tárggyá való átalakítása szépen halad előre a Kennedy Űrközpontban. Az utolsó Space Shuttle küldetést lerepülő Atlantis űrsikló megmutatta magát a fényképeszeknek, amikor átszállították a járműszerelő csarnokba.

1... Akik későn születtek... és akik korán

1... Akik későn születtek... és akik korán1998. augusztus 1. Valaha a leghősiesebb „vagányság” volt űrhajósnak állni. Manapság – bár még mindig romantikus érzés lengi körül a szakmát – a shuttle-űrhajósok csak amolyan szürke eminenciások. Persze van, aki szerint nem...

3... Hol egy kamera?

3... Hol egy kamera?1990. április 29. A NASA legnagyobb sikertörténetének, a Hubble-űrtávcsőnek is részese volt a Space Shuttle: róla indították, majd ötször is szerelték az űrhajósai. Lényegében a shuttle nélkül nem lenne működőképes.

5... Közelebb, közelebb, még közelebb

5... Közelebb, közelebb, még közelebb1995. február 3. A Space Shuttle nem csak az amerikaiak legkorszerűbb űrhajója volt, hanem egyúttal az is, amely komolyan „összehozta” az amerikaiakat az oroszokkal. Hogy hogyan?

6... Tíz másodperc a halál torkában

6... Tíz másodperc a halál torkában1984. június 26. Az STS rendszer végül biztonsági szempontból sem bizonyult sikeres konstrukciónak. A katasztrófák mellett sápasztó véletlenek is kikezdték a NASA magabiztosságát. De volt olyan is, amikor jól működött a rendszer – igaz, az utasai úgy érezhették, újjászülettek.

8... Kitalált (űr)kémjelentés

8... Kitalált (űr)kémjelentés1991. november 27. Az űrrepülőgép többcélú felhasználásának egyik legkevésbé ismert szegmensét a katonai kísérletek adták. A repülések tizedén kellett a Pentagon megbízását is szem előtt tartani.

10... Egy emblematikus fotó, szerző nélkül

10... Egy emblematikus fotó, szerző nélkül1984. február 7. Bruce McCandless kipróbálta az MMU-t, a világ pedig megkapta a holdraszállás képei mellett legtöbbet publikált NASA fotót.

STS-135: Helyszíni tudósítónk jelenti

STS-135: Helyszíni tudósítónk jelentiE cikk írásának pillanatában még bizonytalan, hogy a viharos floridai időjárás lehetővé teszi-e az Atlantis mai indulását. Tegnapról viszont megérkeztek „kiküldött tudósítónk” első fényképei!

Space Shuttle: végső visszaszámlálás

Space Shuttle: végső visszaszámlálásRövidesen megkezdődik az amerikai űrrepülőgépes program utolsó küldetése. Így tekintünk vissza mi a három évtizedes korszakra.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024