Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Space Shuttle program Cikkek: 201 - 220

Atlantis: leszállás vasárnap?

Atlantis: leszállás vasárnap?A floridai időjárás nem engedi az űrrepülőgép mai visszatérését sem. Közben Obama elnök végre megnevezte jelöltjét a NASA vezetői posztjára.

Ma leszáll az Atlantis – ha az időjárás engedi

Ma leszáll az Atlantis – ha az időjárás engediAz STS-125 küldetés űrhajósai a Hubble-űrtácső javításáról térnek haza.

Hubble-javítás: túl az utolsó űrsétán

Hubble-javítás: túl az utolsó űrsétánValószínűleg utoljára látták űrhajósok közvetlen közelről a Hubble-űrteleszkópot. A tervezett javítások és cserék legnagyobb része sikerült.

Hubble: nehezen adta meg magát a régi kamera

Hubble: nehezen adta meg magát a régi kameraMég ha túlórázniuk is kellett, az Atlantis űrhajósai sikeresen elvégezték az első szerelési műveleteket a Hubble-űrtávcsőnél.

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhöz

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhözEgy űrrepülőgép, 7 űrhajós, 11 nap, 5 űrséta, további legalább 5 év remélt élettartam – ez vár a felújítás előtt álló 19 éves űrtávcsőre.

A NASA 2010-es költségvetése

A NASA 2010-es költségvetéseAz Obama-adminisztráció első űrköltségvetését vegyes érzelmekkel fogadták. Az elnök augusztusig független bizottsággal vizsgáltatja át az emberes űrrepülés jövőre vonatkozó terveit, előkészületeit.

Jöhet a Hubble javítása

Jöhet a Hubble javításaA Discovery sikeres landolása után a NASA az Atlantis következő küldetésére koncentrálhat. A Hubble-űrtávcső utolsó nagyjavítására május 12-én indulhatnak.

Discovery (STS-119): megérkezés az űrállomáshoz

Discovery (STS-119): megérkezés az űrállomáshozA két nappal ezelőtt indult amerikai űrrepülőgép hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Discovery (STS-119): ismét elhalasztva

Discovery (STS-119): ismét elhalasztvaAz űrrepülőgép, fedélzetén hét utassal, az utolsó nagy amerikai gyártású szerkezeti elemeket viszi a Nemzetközi Űrállomásra - nem előbb, mint március 15-én.

Májusban indulhat a Hubble javítása

Májusban indulhat a Hubble javításaÚjabb startdátumot jelöltek ki az Atlantis űrrepülőgép (STS-125) útjára.

Szombatra halasztották az Atlantis leszállását

Szombatra halasztották az Atlantis leszállásátA kedvezőtlen floridai időjárás miatt az űrhajósok egy extra napot tölthetnek a Föld körül.

Az STS-125 (Atlantis) űrrepülőgép leszállásának közvetítése

Az STS-125 (Atlantis) űrrepülőgép leszállásának közvetítéseA Polaris TV péntek délután közvetíti az Atlantis űrrepülőgép leszállását.

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókon

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókonSikerült megörökíteni, ahogy a Földről nézve a két űreszköz elvonul a Nap fényes korongja előtt.

Már az Atlantis „kezében” a Hubble

Már az Atlantis „kezében” a HubbleAz űrrepülőgép sikeresen megközelítette és robotkarjával magához rögzítette az űrtávcsövet.

A Hubble-javítás elé

A Hubble-javítás eléA 19 éve működő Hubble-űrtávcső felbecsülhetetlen értékű új információval látta el a csillagászokat, látványos képei pedig megjelentek a könyvekben, naptárakon és sok más helyen: a Hubble a közönség kedvencévé vált.

Viharos idők?

Viharos idők?Mégis egy évvel kitolhatnák az űrrepülőgépek üzemeltetését? Hat helyett négy űrhajóst szállíthat majd az első Orion űrhajó? Mégsem épül amerikai holdbázis? Ilyen hírek érkeztek az elmúlt napokban az amerikai emberes űrprogram háza tájáról.

Discovery (STS-119): Leszállás Floridában

Discovery (STS-119): Leszállás FloridábanSzerencsésen visszatért az amerikai űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal.

Discovery (STS-119): úton!

Discovery (STS-119): úton!Magyar idő szerint hétfő hajnalban elhagyta a floridai indítóállást a Nemzetközi Űrállomásra tartó amerikai űrrepülőgép.

Március 12-én végre indulhat a Discovery

Március 12-én végre indulhat a Discovery Az űrrepülőgép STS-119 jelű küldetését hetek óta halogatták a hajtómű üzemanyag-ellátó rendszerében levő szelepek feltételezett hibája miatt.

Leszállt az Endeavour

Leszállt az Endeavour A rossz floridai időjárás keresztülhúzta a NASA számításait, ezért a tartalék kaliforniai leszállóhelyre irányították az űrrepülőgépet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 293 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024