Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Space Shuttle program Cikkek: 221 - 240

Úton az Endeavour

Úton az EndeavourMagyar idő szerint ma hajnalban hét utassal elindult az amerikai űrrepülőgép. Az űrhajósok feladata a Nemzetközi Űrállomás továbbépítése.

Hőszigetelés űrtechnológiával

Hőszigetelés űrtechnológiával Találós kérdés: milyen festék az, amelyik bármilyen színű lehet, mégis mindig „zöld”?

50 éves a NASA (2. rész: A NASA válaszútja)

50 éves a NASA (2. rész: A NASA válaszútja)Cikkünk első részében az elmúlt ötven évből negyvenötnek szemelvényszerű összegzésére koncentráltunk (arra az időszakra, amelyről az öt évvel ezelőtti évfordulós cikksorozatunkban már megemlékeztünk). Most a jelen, a NASA működésének gyökeres átalakítása lesz témánk.

Az Ike hatása az űrig ér

Az Ike hatása az űrig érA Texast fenyegető hurrikán miatt elővigyázatosságból ideiglenesen bezárták a houstoni irányítóközpontot, ezért késik a Progressz teherűrhajó mára tervezett dokkolása az űrállomáshoz.

Újra a Földön a Discovery

Újra a Földön a DiscoveryAz űrrepülőgép hat amerikai és egy japán űrhajóssal rendben leszállt Floridában.

Discovery: az első űrséta, rombolás a Földön

Discovery: az első űrséta, rombolás a FöldönA Discovery űrrepülőgép (STS-124) sikeresen elérte az űrállomást, az űrhajósok már az első kinti munkára készülnek. Kiderült, hogy a start során az indítóállás szokatlanul komolyan megsérült.

Úton a „japán” Discovery

Úton a „japán” DiscoveryAz amerikai űrrepülőgép a japán Kibo kutatómodul fő egységét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

Űrrepülőgépes indítások 2008-ban

Űrrepülőgépes indítások 2008-banA NASA új startdátumokat hozott nyilvánosságra az idei évből még hátralevő űrrepülőgépes küldetésekhez.

Az Endeavour leszállásának élő közvetítése

Az Endeavour leszállásának élő közvetítéseAz STS-123/Endeavour leszállása március 26-áról 27-ére, szerdáról csütörtökre virradó éjszaka magyar időben éjfélre van kitűzve. A Polaris TV internetes adásában közvetíti az eseményt.

Úton az Endeavour

Úton az EndeavourAz amerikai űrrepülőgép hét űrhajóst és a japán Kibo kutatómodul első nagy elemét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Endeavour felbocsátása élőben

Az Endeavour felbocsátása élőbenA Polaris TV élő internetes adásában ismét magyar kommentálással követhető az űrrepülőgép indítása.

Indulhat az Endeavour november közepén

Indulhat az Endeavour november közepénAz űrrepülőgép STS-126 jelű küldetését a Nemzetközi Űrállomáshoz november 15-én indíthatják.

Űrhajók az indítóállásokon

Űrhajók az indítóállásokonKínában a startra váró Sencsou-7 űrhajót vitték ki. Floridában egyszerre két amerikai űrrepülőgép tartózkodik indításra készen.

Mégis Shuttle

Mégis ShuttleAz utóbbi évek azt bizonyítják, hogy a NASA kőbe vésett döntései néha „gyurma puhaságúak”. Így volt ez a Hubble szervizelésével és úgy tűnik így lehet magával az űrsikló-flottával is.

Hamarosan landol a Discovery

Hamarosan landol a DiscoveryMagyar idő szerint szombaton délutánra tervezik az amerikai űrrepülőgép visszatérését a Földre.

TDRS: huszonöt év

TDRS: huszonöt évA TDRS rövidítés sokaknak talán nem mond semmit, a rendszer mégis forradalmasította az adatátvitelt az amerikai űrhajók és műholdak, valamint a földi irányítók között.

A Discovery startja élőben, magyarul

A Discovery startja élőben, magyarul Szombatról vasárnapra virradó éjjel a Discovery űrrepülőgép indításának alkalmából élő internetes közvetítés látható a Polaris TV jóvoltából, magyar kommentárral.

Leszállt az Endeavour

Leszállt az EndeavourHosszú, sikeres küldetésen vannak túl az Endeavour űrrepülőgép (STS-123) utasai.

Az űrállomásnál az Endeavour

Az űrállomásnál az EndeavourAz űrhajósok előtt két dolgos, szerelési munkákkal teli hét áll.

Leszállt az Atlantis

Leszállt az AtlantisKözel 13 napi repülés után Floridában leszállt az Atlantis. STS-122 jelű útján a Columbus kutatómodult szállította a Nemzetközi Űrállomásra.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024