Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Space Shuttle program Cikkek: 41 - 60

Az utolsó előtti űrrepülőgép-indítás közelről

Az utolsó előtti űrrepülőgép-indítás közelrőlAmikor az olvasó ír: Kökény László titusville-i élménybeszámolója az Endeavour legutóbbi startjáról.

STS-134: Sikeres leszállás

STS-134: Sikeres leszállásAz Endeavour épségben hazatért legutolsó űrutazásáról. De előtte még az Atlantis utolsó alkalommal megérkezett a 39A indítóállásra. A Space Shuttle programból már csak a záróakkord, az STS-135 repülése van hátra.

STS-134: Négy űrsétán túl

STS-134: Négy űrsétán túlAz Endeavour legénysége sikerrel teljesítette mind a négy tervezett járművön kívüli tevékenységet. A legfiatalabb madárka a holnapi napon leválik a Nemzetközi Űrállomásról, és elindul – legutoljára – hazafelé.

STS-134: Két űrséta elvégezve

STS-134: Két űrséta elvégezveAz Endeavour utolsó küldetésének lebonyolítása a tervezett ütemben zajlik.

STS-134: Útjára indult

STS-134: Útjára indultLegutolsó alkalommal emelkedett fel a 39A indítóállásról az Endeavour űrrepülőgép. A Space Shuttle program utolsó előtti küldetése kezdetét vette.

Ötszázezer dollár

Ötszázezer dollárNagyjából ennyibe kerül az amerikai űrhivatalnak az Endeavour űrrepülőgép startjának mostani elhalasztása.

STS-134: Élő közvetítés a startról

STS-134: Élő közvetítés a startrólAz Endeavour űrrepülőgép péntek estére tervezett indítását a NASA TV adásával, magyar kommentárral kísérhetik figyelemmel a Galileo Webcast honlapján.

Space Shuttle: elnöki vizit, megvan a támogatás

Space Shuttle: elnöki vizit, megvan a támogatás Zajlik az élet az űrrepülőgépek háza táján. Barack Obama családjával megtekinti az STS-134 felszállását. Valamint végre-valahára hivatalosan is megvan a financiális keret az STS-135 lerepülésére.

A történelem legvakmerőbb próbarepülése – 30 éve startolt az első Space Shuttle (2. rész)

A történelem legvakmerőbb próbarepülése – 30 éve startolt az első Space Shuttle (2. rész)Bár a NASA nem ezt szerette volna, de végül kilenc évig tartott a vitákkal terhes fejlesztés.

A történelem legvakmerőbb próbarepülése – 30 éve startolt az első Space Shuttle (1. rész)

A történelem legvakmerőbb próbarepülése – 30 éve startolt az első Space Shuttle (1. rész)Április 12. Nemzetközi Űrhajózási Nap. Gagarin miatt. De ez a nap nemcsak a Vosztok-1 miatt emlékezetes. Harminc éve ezen a napon született egy másik elsőség, a Space Shuttle, a többször felhasználható űrhajó első repülése is.

Betörőfogó Endeavour

Betörőfogó EndeavourAz űrkutatás egyik apró, de hasznos mellékhatása – avagy kezdődik az uborkaszezon?

STS-134: Lézeres próba

STS-134: Lézeres próbaMiután az Endeavour űrrepülőgép elhagyta a Nemzetközi Űrállomást, a szokásoktól eltérően újra megközelítette. Ezúttal egy újfajta lézeres navigációs berendezést próbáltak ki.

Amerika új űrrepülőgépe

Amerika új űrrepülőgépe A Space Shuttle nyugdíjazása után nem biztos, hogy nagyon sokáig űrrepülőgép nélkül marad majd az Amerikai Egyesült Államok. Igaz, a Dream Chaser névre hallgató jószág szerényebb paraméterekkel büszkélkedhet majd, mint a nagy előd, a Shuttle.

STS-134: Az Endeavour búcsúja

STS-134: Az Endeavour búcsújaA tegnapi napon elindult STS-134 jelű küldetés rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

STS-134: Ma is elő közvetítés

STS-134: Ma is elő közvetítésAz Endeavour űrrepülőgép hétfő dálutánra tervezett indítását a NASA TV adásával, magyar kommentárral kísérhetik figyelemmel a Galileo Webcast honlapján.

STS-134: Hétfő előtt nem lesz start

STS-134: Hétfő előtt nem lesz startAz Endeavour űrrepülőgép mára tervezett indítása műszaki probléma miatt meghiúsult.

A legellentmondásosabb űreszköz

A legellentmondásosabb űreszközHarminc éves lett a barátom – harminc éves lett az „ellenségem”. Nemsokára búcsút veszünk tőle. Megragadván a lehetőséget, hátra kívánom hagyni az utókornak, hogyan is látom most, 2011 áprilisában az amerikai űrrepülőgépet.

A történelem legvakmerőbb próbarepülése – 30 éve startolt az első Space Shuttle (3. rész)

A történelem legvakmerőbb próbarepülése – 30 éve startolt az első Space Shuttle (3. rész)A hihetetlenül hosszú előkészületeket követően, Gagarin repülésének 20. évfordulóján elindult az első harmadik generációs űrhajó a világűrbe.

Space Shuttle: a végső elhelyezés

Space Shuttle: a végső elhelyezésAz emberes űrrepülés ötvenedik, a Shuttle első indulásának harmincadik évfordulóján Charles Bolden NASA-igazgató a Kennedy Űrközpontban bejelentette, hogy hol lesz elhelyezve a szolgálatból kivont három űrrepülőgép.

STS-134: Rakomány az indítóállásban

STS-134: Rakomány az indítóállásban A tegnapi napon megérkezett az Endeavour utolsó rakománya az indítóállásban várakozó űrrepülőgéphez.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 292 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024