Japán a világűrben Cikkek: 101 - 120

Japán űrszonda indult a Vénuszhoz

Japán űrszonda indult a Vénuszhoz Ha majd fél év múlva odaér, az Akatsuki bolygószomszédunk meteorológiai mesterséges holdja lesz. A H-2A rakétán társbérlőként egy napvitorlás és néhány kisebb műhold is útnak indult.

A japán Vénusz-szonda új neve

A japán Vénusz-szonda új neveA 2010-ben startoló, eddig PLANET-C néven futó űrszonda új elnevezése Akatsuki (magyarul: hajnal). Az érdeklődők a szondával rövid üzenetüket is elküldhetik a Vénuszhoz, csak jelentkezni kell!

A földfelszín legjobb magassági modellje

A földfelszín legjobb magassági modellje Június végén nyilvánosságra hozták a Földnek a Terra műholddal készült eddigi legteljesebb digitális felszínmodelljét. Ennek segítségével bolygónk legmagasabb hegyvidékére, a Himalájához látogatunk.

Becsapódás élő adásban

Becsapódás élő adásbanSikerült megfigyelni egy holdi becsapódást, még ha egy mesterséges úton előidézett eseményt is. A Kaguya szonda becsapódásának földi távcsöves képei.

Gyémántgyűrű a Hold mellől

Gyémántgyűrű a Hold mellőlA Hold körül keringő japán Kaguya űrszonda nagyfelbontású kamerája megörökítette egy „napfogyatkozás” fázisait.

Japán műhold az üvegházhatású gázok megfigyelésére

Japán műhold az üvegházhatású gázok megfigyeléséreMa sikeresen elindult a japán Ibuki (GOSAT), amellyel a légköri szén-dioxid és metán eloszlásának változásait térképezik majd fel.

Ibuki lesz a következő japán műhold neve

Ibuki lesz a következő japán műhold neveAz üvegházhatást kiváltó gázok légköri koncentrációját mérő műhold még ezen a télen indulhat.

Úton az Endeavour

Úton az EndeavourAz amerikai űrrepülőgép hét űrhajóst és a japán Kibo kutatómodul első nagy elemét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

Csillagkeletkezési régiók nyomában

Csillagkeletkezési régiók nyomábanTovább válogatunk az AKARI (ASTRO-F) eredményeiből. A csillagfejlődés, és így a csillagok keletkezésének kutatása szintén jelentős szerepet kap a kijelölt tudományos területek között.

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (2. rész)

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (2. rész)A 2012-ben felbocsátandó japán ASTRO-G mesterséges holddal és a földi rádióteleszkópok alkotta hálózattal akár 40 mikro-ívmásodperces szögfelbontást is el lehet majd érni!

Titkos japán kémműhold indult

Titkos japán kémműhold indultA szigetország eddigi legfejlettebb információgyűjtő űreszköze szombaton állt pályára.

Ötéves űrterv Japánban

Ötéves űrterv JapánbanA nyár elején hozták nyilvánosságra a szigetország űrstratégiáját részletező dokumentumot. A fő irányok: a hazai ipar támogatása, az alkalmazások és a védelmi célú űrprogram fejlesztése.

A Kaguya utolsó HDTV képei

A Kaguya utolsó HDTV képeiA Holdba való becsapódása előtt a japán űrszonda még készített néhány nagyfelbontású felvételt, amelyeket most nyilvánosságra hoztak.

A japán szonda a Holdba csapódott

A japán szonda a Holdba csapódottA Kaguya (SELENE) űrszonda küldetése végén utoljára még egy rövid látványos eseményt produkált.

Az Ibuki első mérései

Az Ibuki első méréseiAz üvegházhatású légköri gázok mennyiségének feltérképezésére készült, nemrég indított japán műhold elkészítette első képeit és méréseit.

Hullámot vet a Betelgeuse

Hullámot vet a BetelgeuseA japán Akari infravörös csillagászati műhold felvételén szépen látható az a lökéshullámfront, amelyet a közeli vörös óriáscsillag kelt a körülötte levő csillagközi anyag „folyójában”.

Földfelkelte a japán holdszondáról

Földfelkelte a japán holdszondáról A teljes földkorongot látta felkelni a Kaguya űrszonda a Hold horizontja fölött.

Elindult a Kizuna

Elindult a KizunaJapán nagysebességű internetkapcsolatot kínáló új műholdja szombaton sikeresen startolt H-IIA hordozórakétával.

Galaxisok keletkezése és fejlődése

Galaxisok keletkezése és fejlődéseInduló sorozatunkban a japán AKARI (ASTRO-F) infravörös csillagászati műhold érdekes eredményeiből válogatunk.

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (1. rész)

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (1. rész)Ezzel a címmel rendeztek konferenciát december elején Japánban a következő generációs űr-VLBI mesterséges hold, az ASTRO-G tudományos programjának előkészítésére.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 182 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022