Japán a világűrben Cikkek: 141 - 160

Japán műhold a repülés biztonságáért

Japán műhold a repülés biztonságáértSikeresen állt pályára az a műhold, amelynek segítségével sűríthetők lesznek a repülőjáratok az ázsiai és óceániai térségben, miközben csökkenthető a gépek közötti távolság.

Újabb japán távérzékelő műhold

Újabb japán távérzékelő műholdKözép-európai idő szerint a január 24-re virradó éjszakán pályára állt a legújabb japán földmegfigyelő műhold. A JAXA űrügynökség legújabb „gyermeke” akár 1 : 25 000 arányú térképezést is lehetővé tesz.

Megnyílik a csillagászok számára a Szuzaku

Megnyílik a csillagászok számára a SzuzakuA legújabb röntgencsillagászati hold, a japán Szuzaku nemrég észlelési lehetőséget hirdetett a világ csillagászai számára. Eközben az első próbamegfigyelések eredményeiből is közzétettek néhányat.

Megnevezték a következő űrturistát

Megnevezték a következő űrturistátA Space Adventures cég közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomást „civilként” legközelebb a japán Daisuke Enomoto látogatja meg.

A veterán napmegfigyelő műhold vége

A veterán napmegfigyelő műhold végeBelépett a Föld légkörébe és megsemmisült a japán Yohkoh röntgencsillagászati mesterséges hold.

Kirari és Reimei

Kirari és ReimeiKét új japán űrkísérlet, egy optikai kommunikációs és egy újszerű technológiákat kipróbáló mesterséges hold indult Dnyepr hordozórakétával Bajkonurból.

Közelít kisbolygó-célpontjához
a Hayabusa (1. rész)

Közelít kisbolygó-célpontjához <br>a Hayabusa (1. rész)A japán űrszonda több mint két éve indult, s néhány héten belül az Itokawa kisbolygó körüli pályára fog állni.

Úton a legújabb röntgencsillagászati hold

Úton a legújabb röntgencsillagászati holdA rossz idő miatt többszöri halasztás után, hazai idő szerint ma hajnalban rendben startolt Japánból az Astro-E2 csillagászati műhold. A műhold sikeresen levállt a hordozórakétáról és első jeleit vette a santiagói követőállomás.

Sikeres japán műholdindítás

Sikeres japán műholdindításSzombaton pályára állt az MTSAT-1R mesterséges hold. A H-2A F7 jelű hordozórakéta aggodalommal várt startja ezúttal a terveknek megfelelően alakult.

Japán teherűrhajó az űrállomáshoz

Japán teherűrhajó az űrállomáshozA JAXA japán űrügynökség továbbra sem tétlenkedik, sorra rukkolnak elő a különböző missziótervekkel. Az egyik új projekt keretében egy teherűrhajót terveznek a Nemzetközi űrállomáshoz. A neve HTV lenne.

A Daichi (ALOS) első képei

A Daichi (ALOS) első képeiElkészültek a január végén felbocsátott új japán távérzékelő mesterséges hold első, térhatású felvételei.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.

Csendben „kimúlt” egy űrcsillagászati hold

Csendben „kimúlt” egy űrcsillagászati holdA tervezett élettartamát jócskán túlélt, sikeres japán HALCA rádiócsillagászati mesterséges holdat november 30-tól már nem működtetik tovább.

Helyzetjelentés az Itokawa kisbolygó mellől

Helyzetjelentés az Itokawa kisbolygó mellőlA japán Hayabusa űrszonda már csupán 7 km-es távolságból szemléli célpontját. Miközben a felszín részletes feltérképezése rendben halad, egy technikai probléma is felmerült.

Japán tovább menetel

Japán tovább menetelLegutoljára Japánnal kapcsolatban a Szuzaku műszerhibája volt a hír, ám a jövőben több új műhold is indul a felkelő nap országából, azokon a kutatási területeken, ahol a távol-keleti ország hagyományosan erős.

Közelít kisbolygó-célpontjához
a Hayabusa (2. rész)

Közelít kisbolygó-célpontjához <br>a Hayabusa (2. rész)Még néhány hét, és fontos szakaszához érkezik a japán űrkísérlet, amelynek végső célja anyagmintát gyűjteni az Itokawa kisbolygóról, s azt elhozni a Földre.

Nincs szerencséje a Szuzakunak

Nincs szerencséje a SzuzakunakA JAXA japán űrügynökség bejelentette, hogy a nemrég felbocsátott Szuzaku (Astro-E2) röntgencsillagászati hold fő műszere meghibásodott.

Startra kész az Astro-E2

Startra kész az Astro-E2Az új japán röntgencsillagászati mesterséges holdat indító M-V rakéta Ucsinourából startol majd. Az indítási ablak július 6-án „nyílik”.

Az űridőjárás kutatása Japánban

Az űridőjárás kutatása JapánbanAz űridőjárás tanulmányozása alatt szűkebb értelemben a Föld mágneses tere és felsőbb atmoszférája napszéllel való kölcsönhatásának leírását értjük. Japán az űridőjárás-kutatásokból is kiveszi a részét.

A Hayabusa képei

A Hayabusa képeiA japán Hayabusa űrszonda által készített első felvételeken a Föld és égi kísérőnk, a Hold látható. Az űrszonda a tervek szerint 2005 nyarán éri el az Itokawa kisbolygót, hogy annak felszínéből mintát hozzon vissza a Földre.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 182 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022