Környezetünk védelme Cikkek: 1 - 20

Kínai start egyiptomi műholddal

Kínai start egyiptomi műholddalTegnap egy hármas műholdindításra kerítettek sort Kínából.

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellen

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellenKorszerűsített csillagérzékelőikkel az eddiginél több műhold válik alkalmassá az űrszemét földi követőeszközökkel észrevehetetlen darabjainak követésére.

Büntetés űrszemetelésért

Büntetés űrszemetelésértA Dish Network 150 ezer dollárja bánja, amiért nem megfelelő módon távolította el az útból egy kiszolgált geostacionárius távközlési műholdját.

Termikus infravörös földmegfigyelés

Termikus infravörös földmegfigyelésEgy korábbi felmérés szerint a termikus infravörös tartomány a földmegfigyelés stagnáló területe volt. Most a helyzet változik.

Környezetbarát gyapottermesztés

Környezetbarát gyapottermesztésMesterséges intelligenciával kiértékelt műholdas megfigyelések segítségével szeretnék minősíteni a gyapottermelő gazdaságokat Indiában.

Zavar az égből

Zavar az égbőlNem csak a látható fény tartományában dolgozó, de a rádiócsillagászokat is zavarják az alacsony pályás műholdseregek.

Olvadó jég az Antarktisz körül

Olvadó jég az Antarktisz körülA Déli-sarkvidék körül a tengert borító jégtakaró kiterjedése sokkal kisebb, mint az előző évtizedekben.

Tűzelőrejelzés műholddal

Tűzelőrejelzés műholddalAz ESA SMOS földmegfigyelő műholdjának adatai alapján jobban előre lehet jelezni, hol várhatók erdő- és bozóttüzek.

Algavirágzás Dél-Amerikában

Algavirágzás Dél-AmerikábanA fitoplankton nemcsak az óceánokban, tengerekben, tengeröblökben és csatornákban szokott elszaporodni, hanem egyre gyakrabban tavakban is.

Elmérgesedő vita

Elmérgesedő vitaKörnyezetvédő csoportok beperelik az USA Szövetségi Légügyi Hatóságát (FAA), amiért engedélyezték a Starship indítását.

Ködös-füstös Észak-India

Ködös-füstös Észak-IndiaNovember legnagyobb részében a különböző műholdak megfigyelései szerint füst és ködfátyol homályosította el Észak-India égboltját.

Űrszemétfigyelő műhold

Űrszemétfigyelő műholdA japán Astroscale az űrszemét aktív eltávolítását célzó küldetése előfutáraként olyan műholdat készített, amely megszemlél egy űrszemétként keringő rakétafokozatot.

Szemeteszsák az űrben

Szemeteszsák az űrbenA TransAstra nevű űrlogisztikai startup vállalkozás olyan zsák fejlesztésére kapott megbízást a NASA-tól, amellyel befogható az űrszemét.

Vízgondok Montevideóban

Vízgondok MontevideóbanAz Uruguay fővárosát ellátó két víztározó szinte teljesen kiszáradt.

Az Aeolus visszatér

Az Aeolus visszatérAz ESA szakemberei már dolgoznak azon, hogy a sikerrel működött, de nemrég feladatát bevégző szélmérő műholdja mielőbb biztonságban megsemmisüljön a Föld légkörében.

Algavirágzási statisztika

Algavirágzási statisztikaGyakran mutatjuk be portálunkon is az algavirágzás látványos képeit. Nemrég világméretű összesítés készült a jelenség előfordulási gyakoriságáról.

Tengeri hőhullám

Tengeri hőhullámJúnius közepén 5 Celsius-foknál is többel haladta meg a sokévi átlagot a tengervíz hőmérséklete Anglia és Írország partjainál.

Pollentenger

PollentengerA pollenszemcsék igazán aprók, mégis láthatóvá válnak a világűrből – ha elég sok gyűlik össze belőlük a tenger felszínén.

Spanyol aszály

Spanyol aszályAz Ibériai-félsziget déli részén idén tavasszal különösen súlyos volt az aszály, ami kritikusan érintette a fontos mezőgazdasági területeket.

Nem fagyott be...

Nem fagyott be......a Csendes-óceán, bár a Salamon-szigetek egyikéről készített látványos felvételen szinte minden fehérnek látszik.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Összesen 642 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022