Környezetünk védelme Cikkek: 1 - 20

Műholdak milliárdjai

Műholdak milliárdjaiElfér-e LEO pályákon több tízmilliárd műhold? Erre a kérdésre keresnek választ a Space News véleménycikkének szerzői.

A Kaszpi-tenger fogyása

A Kaszpi-tenger fogyásaMiközben a világóceánok szintje lassan emelkedik, a szárazföldek belsejében lévő tavak vízszintje az erős párolgás miatt csökken – az óceánok emelkedésénél sokkal durvábban.

Európai mozaik – 2021. szeptember

Európai mozaik – 2021. szeptemberHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Zöld és sárga

Zöld és sárgaÉvről évre megjelenik az algavirágzás a Sárga-tengeren, de idén rekord méretet öltött.

Jakutföld lángokban és füstben

Jakutföld lángokban és füstbenAz idei tavaszi és nyári szezonban különösen súlyos a helyzet az erdőtüzekkel sújtott Szaha Köztársaságban.

Műholdak, erdők, felhők

Műholdak, erdők, felhőkEgy friss, műholdas földmegfigyelési adatokon alapuló tanulmány szerint az erdőknek még fontosabb szerepük lehet a klímaváltozás elleni harcban, mint eddig gondoltuk.

Gleccserek visszahúzódása

Gleccserek visszahúzódásaAz ESA CryoSat-2 műholdjának újszerű módon feldolgozott mérései feltárták, milyen ütemben fogyatkoztak Alaszka és Ázsia gleccserei az elmúlt évtizedben.

Légszennyező források

Légszennyező forrásokMesterséges intelligencia segítségével azonosítják a súlyosan szennyező forrásokat.

A felsőlégkör szennyezése

A felsőlégkör szennyezéseSzámtalan műhold követi a légköri folyamatokat, a szennyezést, az egyre sokasodó műholdak viszont maguk is a szennyezés fokozódó veszélyét hordozzák.

A legrosszabbra készülve

A legrosszabbra készülveA Maldív-szigeteken egyes szigeteket mesterségesen megmagasítanak, de ahol ezt nem teszik meg, ott elvégzi a természet: a szigetek alkalmazkodnak a vízszint emelkedéséhez.

Városi fények

Városi fényekA városi fényeket az ISS-ről készített felvételek alapján elemezve egy amerikai kutató arra a következtetésre jutott, hogy a városfejlődés során hasonló struktúrák jelennek meg.

Visszavonulás a mentőűrhajókba

Visszavonulás a mentőűrhajókbaEgy orosz műhold-megsemmisítési teszt miatt volt hétfőn riadó a Nemzetközi Űrállomáson.

Semmi sincs ingyen

Semmi sincs ingyenA szuborbitális repüléseknek is ára van. Méghozzá nem csak az, amit az utasok kifizetnek.

Dragracer

DragracerSikeresen teszteltek egy módszert, amellyel sokkal hamarabb eltüntethető egy alacsony pályás műhold, ha már befejezte működését.

Előkészületben a harmadik Sentinel-2

Előkészületben a harmadik Sentinel-2A Copernicus program optikai távérzékelő műholdjainak utánpótlása 2024 elején kerülhet pályára.

Közös éghajlatkutatás

Közös éghajlatkutatásA NASA és az ESA megállapodott abban, hogy az éghajlatváltozás pontosabb megismerése érdekében a jövőben fokozottan együttműködnek a tudományos földmegfigyelő programjaikban.

A mikroműanyag az űrből is látszik

A mikroműanyag az űrből is látszikTermészetesen nem az űrfelvételek felbontása javult meg ilyen mértékben, a műholdas adatokon alapuló, innovatív eljárást a Michigani Egyetem kutató fejlesztették ki.

Fényszennyezés felsőfokon

Fényszennyezés felsőfokonKülönösen kártékony műhold készül az Arizona Állami Egyetemen (ASU). A szándékos és jelentős fényszennyezés ellenére indítási lehetőséget kapott a NASA-tól.

Élet a rakétaroncsok között...

Élet a rakétaroncsok között......avagy az űrtevékenység árnyoldalai.

Egy plusz három kínai műhold

Egy plusz három kínai műholdEgy kereskedelmi földmegfigyelő hold mellett három apró CubeSat utazott a Hosszú Menetelés-2D rakétán.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Összesen 573 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022