Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Új eszközök és anyagok Cikkek: 101 - 120

Pontosabb orvosi diagnosztika

Pontosabb orvosi diagnosztikaAz ISS-re fejlesztett miniatűr biotechnológiai eszközzel a földön is automatizálható, így pontosabbá tehető az orvosi diagnózis.

Műholdakkal a repülés biztonságáért

Műholdakkal a repülés biztonságáértAz ESA támogatásával kifejlesztett szolgáltatás segít azonosítani a repülés biztonságára veszélyt jelentő madarak élőhelyeit.

Az űrben és a tenger mélyén

Az űrben és a tenger mélyénA Webb-űrtávcső egyik kulcsfontosságú alkatrészét nemcsak a tengerhajózásban, hanem a tengeri fúrótornyoknál is hasznosítani tudják.

Kukás műhold a láthatáron

Kukás műhold a láthatáronMinőségileg új szakaszába léphet 2023-ban egy ESA-fejlesztésnek köszönhetően az űrszemét elleni harc.

Papírvékony antenna

Papírvékony antennaA szó szoros értelmében papírvékony, 5 méter átmérőjű antenna űrbeli viselkedését tesztelte az ESA az ESTEC nagy űrszimulátorában.

A ruha alá látó rendszer

A ruha alá látó rendszerŰrkutatási fejlesztésnek köszönhetően egyszerűsödhet és hatékonyabbá válhat a repülőtéri biztonsági ellenőrzés.

Az űrből a Földre ért a távgyógyászat

Az űrből a Földre ért a távgyógyászatA távgyógyászat eredményei már megjelentek a francia kórházakban: egyes regionális intézményekben az eredetileg az űrhajósok vizsgálatára kifejlesztett ultrahangos technológiát alkalmazzák.

Párologtassunk műholdakat!

Párologtassunk műholdakat!Miből kéne gyártani a jövő alacsony pályákra szánt műholdjait, hogy semmi ne érje el belőlük a felszínt, ha egyszer működésük végével belépnek a légkörbe?

Űrszemétkövető távcső

Űrszemétkövető távcsőA NASA új, automata optikai távcsővel is követi az űrszemetet. A mostoha körülmények között más megoldás szóba sem jöhetett.

Foci minden mennyiségben

Foci minden mennyiségbenMintegy 60 alacsonyabb osztályú olasz labdarúgócsapat stadionjából nézhetők az internetes meccsközvetítések – műholdas segítséggel.

Űrcsillagászat és rákkutatás

Űrcsillagászat és rákkutatásA NASA Sugárhajtás Laboratóriuma és az Országos Rákkutatási Intézet megújította az együttműködést a nagy adattömegek feldolgozásában. A NASA módszerei segítik a rákkutatók munkáját.

Szlovén adatbányászok sikere

Szlovén adatbányászok sikereSzlovén csapat nyerte az ESA első adatbányász versenyét. Eredményeik segítenek meghosszabbítani a Mars Express küldetését.

Brit lépés a rakétarepülőgép felé

Brit lépés a rakétarepülőgép feléAz ESA beszáll egy forradalmian új, brit rakétahajtómű fejlesztése következő szakaszának finanszírozásába.

Drótnélküli műhold

Drótnélküli műholdA Német Repülési és Űrügynökség (DLR) innovációs pályázatán egy drótnélküli műhold terve vitte el a fődíjat.

3D-nyomtatott antenna

3D-nyomtatott antennaAz ESA-nál már tesztelik az első, 3D nyomtatási technológiával készített antennát.

Az űrállomás külsejére tapadó robotok?

Az űrállomás külsejére tapadó robotok?Az alapötletet a gekkók talpának működése adta, az eljárást most a Nemzetközi Űrállomáson is kipróbálják.

Űrtechnológia a villanyautókhoz

Űrtechnológia a villanyautókhozA Mars és más égitestek kőzeteinek fúrására alkalmas fúró fejlesztői mellesleg szuperkönnyű autótöltőt is készítettek.

Az ESA vízkezelő rendszere

Az ESA vízkezelő rendszereAz ESA által fejlesztett szennyvíztisztító rendszer bekerült a száz legjobb éghajlatkímélő technológia közé.

Sokoldalú víz alatti robot

Sokoldalú víz alatti robotAz űrhajósok kiképzésére kifejlesztett víz alatti robotot sok más területen is lehet hasznosítani. A lehetőségeket a Földközi-tenger mélyén próbálják ki.

Űrtechnika a közlekedésbiztonságért

Űrtechnika a közlekedésbiztonságértA korszerű autókat számítógép irányítja, a gép működését pedig az űrtechnikából átvett szoftver ellenőrzi.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 309 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024