Új eszközök és anyagok Cikkek: 241 - 260

Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA

Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA250 ezer dollárt ígér a NASA az első csapatnak, amelyik képes (utánzott) holdi talajból belélegezhető oxigént kivonni.

Gyors internet a gyorsvonaton

Gyors internet a gyorsvonatonAz ESA Telecom segítségével a Thalys nagysebességű expresszen a szélessávú, műholdas kapcsolaton alapuló internet-hozzáférés elérhetővé válik az utasok számára.

A hordozórakétából a szobába

A hordozórakétából a szobábaA mesterséges holdakon és hordozórakétákon alkalmazott mikro-gyorsulásmérők a jövőben a háztartásokban is felbukkanhatnak.

Koponyaröntgen egy „idős páciensen”

Koponyaröntgen egy „idős páciensen”A NASA a rakétaalkatrészek és turbinalapátok vizsgálatára használt csúcstechnikájú röntgenkészülékét egy Tyrannosaurus rex koponyájának kutatására is felajánlotta.

Szuperlassú fény

Szuperlassú fényEgy forradalmi felfedezés következtében még gyorsabbá tehetők az optikai kommunikációs hálózatok.

Sikeres a SpaceShipOne második repülése

Sikeres a SpaceShipOne második repüléseBár a magánűrhajó repülése ezúttal sem volt problémamentes, a repülést sikeresnek nyilvánították. Az újabb repülés akár még ezen a héten (!) várható.

Paralimpiai világcsúcsok...

Paralimpiai világcsúcsok...... az űrtechnológia segítségével. Wojtek Czyz a 100 méteres síkfutás aranyérme után 200 m-en világcsúccsal nyert Athénban, majd megjavította a távolugrás rekordját is.

Műholdas helymeghatározás a Tour de France-on

Műholdas helymeghatározás a Tour de France-onA nemrég befejeződött francia országúti kerékpáros bajnokság résztvevőit idén - egyelőre kísérletképpen - immár műholdas eszközökkel követték.

Teljes siker az első magánűrhajó repülése!

Teljes siker az első magánűrhajó repülése!Burt Rutan sok kiváló, futurisztikus repülőgép tervezője és Paul Allen Microsoft Guru könnyes szemmel figyelték, ahogy közösen megálmodott járművüket, - a SpaceShipOne-t – Mike Melvill finoman letette a kaliforniai sivatagban a történelmi út után.

Autók és az űrállomás

Autók és az űrállomásEgyes autógyárak ugyanazt a számítógépes szimulációs és tervezőprogramot használják, amelyet az ESA alkalmazott a Nemzetközi Űrállomás európai moduljának tervezéséhez.

Űrlift-verseny a NASA támogatásával

Űrlift-verseny a NASA támogatásávalEgyüttműködő partnereivel az amerikai űrhajózási hivatal díjat ajánl fel azoknak, akik először fejlesztenek ki olyan technológiákat, amelyek segítségével valamikor a jövőben „űrliftekkel” lehet majd hasznos terhet Föld körüli pályára juttatni.

DART: fél(?)siker

DART: fél(?)sikerA két mesterséges hold teljesen önálló megközelítésének és összekapcsolódásának kipróbálására indított amerikai űreszköz startja sikeres volt, de a kísérlet később idő előtt véget ért.

A textilfestők álma

A textilfestők álmaEurópában évente 160 millió méternyi festett szövet megy veszendőbe amiatt, mert hibás a színe. Az űrtechnológia most segíthet.

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünk

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünkMit egyenek a jövendő marsutazók? Az űrhajósok élelmezésének megoldása egyben új élelmiszer-kezelési eljárások bevezetéséhez is hozzájárulhat itt a Földön.

Oda az X-díj

Oda az X-díjHétfőn délután sikerült az első, kizárólag magántőkéből fejlesztett űrhajó, a SpaceShipOne újabb űrugrása is, s ezzel elnyerte a 10 millió dolláros "Ansari X" díjat.

Ma újra: SpaceShipOne

Ma újra: SpaceShipOneA tervek szerint ma indul ismét útjára a Scaled Composites cég SpaceShipOne űrhajója. A cél ezúttal az X-Prize elnyeréséhez szükséges első repülés végrehajtása lesz. Ha a repülés sikeres és két héten belül sikerül megismételni a „mutatványt”, a Scaled Composites-é lesz a 10 millió dolláros díj.

Űrtechnológia az agysebészetben

Űrtechnológia az agysebészetbenMi közös van a marsi kőzetekben és az agydaganatokban?

Folytatódhat az orosz magánűrhajó fejlesztése

Folytatódhat az orosz magánűrhajó fejlesztéseEgy Moszkvában épülő űrsikló lehet az első orosz magánűrhajó. A Kozmopolisz XXI-en folyó munkálatok korábban pénzhiány miatt már megszakadtak.

Csak pár percre az első magán űrrepüléstől?

Csak pár percre az első magán űrrepüléstől?Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor ma, június 21-én, közép-európai idő szerint 15:35-kor asztronautika-történeti pillanatra kerülhet sor. Ekkor kéne ugyanis felszállnia az első olyan embert szállító űrjárműnek, mely magánvállalkozásban épülve próbál eljutni a világűr "határáig".

A robotkar ujjaitól az emberi ujjlenyomatokig

A robotkar ujjaitól az emberi ujjlenyomatokigA Nemzetközi Űrállomás kanadai fejlesztésű robotkarjaihoz használt műszerből alakítottak ki egy újszerű ujjlenyomat-olvasó berendezést.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022