Új eszközök és anyagok Cikkek: 161 - 180

Metróépítés Budapesten: mennyit süllyed a felszín?

Metróépítés Budapesten: mennyit süllyed a felszín?A címben feltett kérdés megválaszolásához hasznos és fontos, hogy helyszíni méréseket végezzenek. De az eredményt nem csak így, hanem radaros távérzékelő műholdakkal is meg lehet állapítani és ellenőrizni.

Proba-2: utántöltés két évvel a start után

Proba-2: utántöltés két évvel a start utánAz ESA kísérleti techológiákat kipróbáló, 2009 novembere óta pályán levő kis műholdjának manőverező hajtóművei üzemanyag-utánpótlást kaptak, egy új módszer segítségével.

„Zöldebb” üveg űrtechnológiával

„Zöldebb” üveg űrtechnológiávalMi a kapcsolat a modern építészetben használt nagy méretű üvegtáblák gyártása és az űrkutatás között?

Lézerrel az űrszemét ellen

Lézerrel az űrszemét ellenViszonylag olcsón, kisebb teljesítményű földi lézerekkel is lehetne csökkenteni az alacsony pályákon keringő hulladék mennyiségét – állítja egy új tanulmány.

A tűzálló ruha karrierje

A tűzálló ruha karrierjeAz Apollo-1 űrhajósainak halála irányította a figyelmet a tűzbiztos ruhaanyagra, amely az 1980-as évektől kereskedelmi forgalomba is került, s mára már számos helyen sikerrel alkalmazzák.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (4. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (4. rész)Az EO-1 egy „gondolkodó műhold”, mégis a NASA egyik legolcsóbb földmegfigyelő űreszköze.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (2. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (2. rész)A hiperspektrális érzékelők jelentik a műholdas távérzékelés jövőjét. Az EO-1 Hyperion nevű műszere a látható és infravörös tartományban, 200-nál is több sávban érzékeny.

Ultrahangos vizsgálat távirányítással

Ultrahangos vizsgálat távirányítássalAz ultrahanggal végzett orvosi vizsgálat nagyon hasznos, ha gyakorlott szakértő végzi. Az ESA azt kutatja, hogyan lehetne mindezt nagy távolságban, akár egy űrhajó fedélzetén is elvégezni.

Hét törpe

Hét törpeNem Hófehérke törpéiről, hanem egy hófehér Minotaur-4 rakéta utasairól van szó.

Műholdas navigációs verseny

Műholdas navigációs versenyImmár hetedik alkalommal hirdették meg a korábban Galileo Masters néven is ismert európai műholdas navigációs alkalmazási versenyt.

Por az űrben – és a szőnyegben

Por az űrben – és a szőnyegbenA már a világűrben is többször vizsgázott pordetektor átalakított változata most porszívókba építve mondja meg, hogy elég volt-e már a szívásból...

A Philae lába és a lézervágó

A Philae lába és a lézervágóMi a közös az európai Rosetta üstökösszonda leszálló egységének lábában és egy német vállalat precíziós lézeres megmunkáló berendezésében?

Felfújható antennák

Felfújható antennákAz űrtevékenység megbízható és hatékony távközlési módszereket igényel. Az űrben kipróbált technológiák egy idő után más, földi alkalmazásokban is felbukkannak. Ilyenek a felfújható antennák is.

Műholdtankolás a láthatáron?

Műholdtankolás a láthatáron?Miközben nálunk is egyre drágul az autókba szánt üzemanyag, egy kanadai cég műholdak számára készült „töltőállomást” készül telepíteni geostacionárius pályára. Már meg is van az első reménybeli vásárló: az Intelsat.

„Űrnadrág” motorosoknak

„Űrnadrág” motorosoknakA hagyományos farmernadrág szövetébe szőtt speciális szálakkal kényelmes, mégis különleges védelmet nyújtó ruhadarab állítható elő. A szálak anyagát korábban az ESA YES-2 űrkísérletében is használták.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (3. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (3. rész)Az ALI (Advanced Land Imager) detektort azért építették, hogy megalapozzák a régebbi amerikai Landsat földmegfigyelő műholdak technológiájának megújítását.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (1. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (1. rész)Egy évre tervezték, de novemberben múlt tíz éve, hogy a NASA pályára állította az új technológiai megoldások kipróbálására szánt, most is működő Earth Observing-1 (EO-1) földmegfigyelő mesterséges holdját.

Francia minilabor egy éve az űrállomáson

Francia minilabor egy éve az űrállomásonA DECLIC laboratóriumot izgalmas anyagtudományi kísérletekre használják, valós idejű földi távirányítással.

Űrtávközlés a bányászat szolgálatában

Űrtávközlés a bányászat szolgálatábanEgy holland cég az ESA támogatásával az űrbeli távközlés céljaira kifejlesztett módszereket alkalmaz a Föld elhagyott vidékein folyó külszíni fejtések termelékenységének és biztonságának növelésére.

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivel

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivelHogyan lehet és miért érdemes egyes helyeken a víz szintjét ilyen – első hallásra furcsának tűnő – módszerrel meghatározni?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022