Új eszközök és anyagok Cikkek: 261 - 280

Ma újra: SpaceShipOne

Ma újra: SpaceShipOneA tervek szerint ma indul ismét útjára a Scaled Composites cég SpaceShipOne űrhajója. A cél ezúttal az X-Prize elnyeréséhez szükséges első repülés végrehajtása lesz. Ha a repülés sikeres és két héten belül sikerül megismételni a „mutatványt”, a Scaled Composites-é lesz a 10 millió dolláros díj.

Űrtechnológia az agysebészetben

Űrtechnológia az agysebészetbenMi közös van a marsi kőzetekben és az agydaganatokban?

Folytatódhat az orosz magánűrhajó fejlesztése

Folytatódhat az orosz magánűrhajó fejlesztéseEgy Moszkvában épülő űrsikló lehet az első orosz magánűrhajó. A Kozmopolisz XXI-en folyó munkálatok korábban pénzhiány miatt már megszakadtak.

Csak pár percre az első magán űrrepüléstől?

Csak pár percre az első magán űrrepüléstől?Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor ma, június 21-én, közép-európai idő szerint 15:35-kor asztronautika-történeti pillanatra kerülhet sor. Ekkor kéne ugyanis felszállnia az első olyan embert szállító űrjárműnek, mely magánvállalkozásban épülve próbál eljutni a világűr "határáig".

A robotkar ujjaitól az emberi ujjlenyomatokig

A robotkar ujjaitól az emberi ujjlenyomatokigA Nemzetközi Űrállomás kanadai fejlesztésű robotkarjaihoz használt műszerből alakítottak ki egy újszerű ujjlenyomat-olvasó berendezést.

Síléc és Rosetta

Síléc és RosettaAz ESA Rosetta üstököskutató szondájának egy műszeréhez kifejlesztett stabilizáló eljárás – ha sílécre alkalmazzák – rekordsebességű lesiklást tesz lehetővé.

Repülés napenergiával

Repülés napenergiávalAz ESA technológia-alkalmazási programja segít megvalósítani a Föld körberepülését tisztán napenergia felhasználásával.

Az Wild-2 igazán vad volt

Az Wild-2 igazán vad voltPár napja már beszámoltunk arról az űrkutatás-történeti pillanatról, amikor a Stardust űrszonda úgy robogott át a Wild-2 üstökös kómáján, hogy közben – első alkalommal – részecskéket gyűjtött be. A NASA-JPL munkatársai – az elrepülés adatainak elemzése után - a közelmúltban a megközelítés újabb – viharos – részleteiről számoltak be.

A jövő amerikai rakétái (2. rész): A Delta-4

A jövő amerikai rakétái (2. rész): A Delta-4Érdekes, hogy az amerikai légierő nem tudott választani a két befutó között, inkább mindkét pályázót győztesnek hirdette ki. Valószínűleg ez nem a katonák határozatlanságának eredménye, sokkal inkább a két hadiipari gigász lobbiérdekeinek kiegyenlítettségéé. A Boeing Delta-4 persze a lobbiérdekektől függetlenül ugyanúgy klasszis képességeket villant fel.

A nagy rakétaprogram (8. rész): A hozadék

A nagy rakétaprogram (8. rész): A hozadékBefejező részéhez érkezett a nyolcvanas évek nagy szovjet űrprogramját bemutató sorozatunk. Az utolsó részben bemutatjuk, hogy ma mit használunk az Enyergija-Burán programból.

Paralimpiai világcsúcsok...

Paralimpiai világcsúcsok...... az űrtechnológia segítségével. Wojtek Czyz a 100 méteres síkfutás aranyérme után 200 m-en világcsúccsal nyert Athénban, majd megjavította a távolugrás rekordját is.

Műholdas helymeghatározás a Tour de France-on

Műholdas helymeghatározás a Tour de France-onA nemrég befejeződött francia országúti kerékpáros bajnokság résztvevőit idén - egyelőre kísérletképpen - immár műholdas eszközökkel követték.

Teljes siker az első magánűrhajó repülése!

Teljes siker az első magánűrhajó repülése!Burt Rutan sok kiváló, futurisztikus repülőgép tervezője és Paul Allen Microsoft Guru könnyes szemmel figyelték, ahogy közösen megálmodott járművüket, - a SpaceShipOne-t – Mike Melvill finoman letette a kaliforniai sivatagban a történelmi út után.

Autók és az űrállomás

Autók és az űrállomásEgyes autógyárak ugyanazt a számítógépes szimulációs és tervezőprogramot használják, amelyet az ESA alkalmazott a Nemzetközi Űrállomás európai moduljának tervezéséhez.

Űrtechnika az autóban

Űrtechnika az autóbanA 2004-es autóverseny-szezonban is felbukkannak azok a műszaki fejlesztések, amelyek eredetileg az európai hordozórakétákat szolgálták.

A csipsz leszáll

A csipsz leszállA hordozórakéták és űreszközök fejlesztése során végzett aerodinamikai vizsgálatok hasznosíthatók akár az élelmiszerek csomagolása során is.

Élesztővel a mikrogravitáció megértéséért

Élesztővel a mikrogravitáció megértéséértA NASA tudósai a sör élesztőt tanulmányozzák (amit rendszerint a kenyér és sör előállításánál használnak), hogy jobban megértsék a mikrogravitáció hatásait a génekre, és bepillantást nyerjenek, hogy az ember génbázisa hogyan reagál a mikrogravitációra.

Januári csillagporgyűjtés

Januári csillagporgyűjtésA Stardust (Csillagpor) űrszonda még 1999 februárjában indult közel 3,22 milliárd kilométeres utazására, melynek célját – a Wild 2 üstököst – 2004 január 2-án éri el. Ezen a napon – a történelemben előszőr – mintákat gyűjt az üstökös kiáramló anyagából, majd visszahozza azt a Földre, - ahová 2006-ban érkezik.

A jövő amerikai rakétái (1. rész): Az Atlas-5

A jövő amerikai rakétái (1. rész): Az Atlas-5Az űrbe jutás első szabálya: végy egy megfelelő hordozóeszközt. Aki ma az űrbe akar juttatni valamit, arra viszonylag széles kínálati piac vár. E piac mostanában megjelenő két szereplője az EELV programban kifejlesztett Atlas-5 és Delta-4.

A nagy rakétaprogram (4. rész): A szovjet űrcsónakok

A nagy rakétaprogram (4. rész): A szovjet űrcsónakokA Szovjetunióban is kísérleteztek újrafelhasználható eszközökkel…
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 307 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024