Új eszközök és anyagok Cikkek: 181 - 200

Le az űrszeméttel!

Le az űrszeméttel!Egy új, olcsó módszerrel csökkenthető lenne az űrszemetet gyarapító, már nem használt műholdak száma az alacsony Föld körüli pályákon.

FOCUS az űrben – miskolci vállalkozás űrkísérlete

FOCUS az űrben – miskolci vállalkozás űrkísérleteA ma indult orosz Progressz teherűrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tart az Admatis Kft. fémhabosítási kísérlete.

Kettős európai start

Kettős európai startEgy orosz Rokot rakétán osztozva útitársként, a Föld körüli pályára indult az ESA két új mesterséges holdja, az SMOS és a Proba-2.

Működik a felfújható hőpajzs

Működik a felfújható hőpajzsEgy tegnapi kísérlet kedvező eredménye fontos lehet a Marsra küldendő jövőbeli űrszondák leszállásához készítendő hővédő pajzsok tervezéséhez.

MELiSSA: a Hold és a Mars felé

MELiSSA: a Hold és a Mars feléÉletfenntartó technológiák kikísérletezésére szolgáló tesztközpontot avatott az Európai Űrügynökség Barcelonában.

Lengéscsillapítás űrtechnológiával

Lengéscsillapítás űrtechnológiávalA hordozórakéták és műholdak rezgésének csillapítására kifejlesztett módszer az autóiparban is használható.

„Piszkos bombák” ellen

„Piszkos bombák” ellenAz ESA Integral gamma-csillagászati műholdjához készített detektor továbbfejlesztésével olyan eszközhöz jutottak, amellyel könnyebben fel lehet deríteni, ha valaki radioaktív anyagokat akar átcsempészni a határon.

Hőszigetelés űrtechnológiával

Hőszigetelés űrtechnológiával Találós kérdés: milyen festék az, amelyik bármilyen színű lehet, mégis mindig „zöld”?

Újfajta borítás miniatűr műholdakra

Újfajta borítás miniatűr műholdakraA mikro- és nanoműholdak nagyobb elterjedését segítheti az a vékony védőréteg, amelyet most fejlesztettek ki Amerikában.

Csodabőrönddel a világ körül

Csodabőrönddel a világ körül Méghozzá nem is akármilyennel: ez a bőrönd lehetővé teszi, hogy bárhol is járjon a gazdája, mindig kapcsolatban maradjon a külvilággal.

Gyorsabb, olcsóbb mikrocsipek

Gyorsabb, olcsóbb mikrocsipekA technológiai újítás története az ESA XMM-Newton röntgencsillagászati műholdjának készítéséig vezethető vissza.

Űrtechnológia segíti a szélerőművek hatékonyságának növelését

Űrtechnológia segíti a szélerőművek hatékonyságának növelésétŰreszközök által is használt távérzékelési módszerrel mérhető a szélsebesség profilja.

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyag

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyagA NASA, két egyetem és az amerikai légierő kutatórészlege egy biztonságos és környezetbarát anyaggal kísérletezik, amely a jövőben nagyobb rakéták üzemanyagául is szolgálhat.

Víztisztítás algákkal

Víztisztítás algákkalSzennyvíztisztítás, a légköri szén-dioxid megkötése, energiatermelés – mindez egyben, egy NASA fejlesztésű módszerrel.

Elektronikus orr

Elektronikus orrA még a Mir űrállomáson működő, európai fejlesztésű elektronikus orr átalakított formában a stockholmi metró tűzjelző berendezéseiben szolgál tovább.

Űrtechnológia az ásványkutatásban

Űrtechnológia az ásványkutatásbanAz ESA még mindig nem tudta elindítani a bolygónk gravitációs terét kutató GOCE műholdját. Egy műszer viszont, ami végül nem is került fel az űreszközre, már munkába állt a Földön.

Korrózió az űrben és a Földön

Korrózió az űrben és a Földön Amitől védeni kell az alacsony pályán keringő űreszközöket, az más, földi alkalmazásokban igen hasznosnak is bizonyulhat. Erre mutatunk néhány érdekes példát.

Miniatűr gázérzékelők alkalmazásai

Miniatűr gázérzékelők alkalmazásaiAz eredetileg űrkutatási célra kifejlesztett szenzoroknak a mindennapi élet számos területén is hasznát vehetik.

Zöldségek és gyümölcsök frissen tartása

Zöldségek és gyümölcsök frissen tartásaAmi jó az amerikai űrrepülőgép utasainak, miért ne lenne jó nekünk, itt a Földön is?

A kukoricabogár lárvakártétel távérzékeléses monitorozása űrfelvételek segítségével (2. rész)

A kukoricabogár lárvakártétel távérzékeléses monitorozása  űrfelvételek segítségével (2. rész)Az optikai és radaros műholdas távérzékelési adatok felhasználásával szerkesztett 2007-es kukorica-károsodási térkép alapján a kártétel kimutatási pontossága 80% fölé emelkedett. A felmérés nem csak itthon, de az Európai Unióban is segítséget nyújthat a kukoricabogár elleni védekezéshez.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022