Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Új eszközök és anyagok Cikkek: 181 - 200

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (4. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (4. rész)Az EO-1 egy „gondolkodó műhold”, mégis a NASA egyik legolcsóbb földmegfigyelő űreszköze.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (2. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (2. rész)A hiperspektrális érzékelők jelentik a műholdas távérzékelés jövőjét. Az EO-1 Hyperion nevű műszere a látható és infravörös tartományban, 200-nál is több sávban érzékeny.

Ultrahangos vizsgálat távirányítással

Ultrahangos vizsgálat távirányítássalAz ultrahanggal végzett orvosi vizsgálat nagyon hasznos, ha gyakorlott szakértő végzi. Az ESA azt kutatja, hogyan lehetne mindezt nagy távolságban, akár egy űrhajó fedélzetén is elvégezni.

Hét törpe

Hét törpeNem Hófehérke törpéiről, hanem egy hófehér Minotaur-4 rakéta utasairól van szó.

Műholdas navigációs verseny

Műholdas navigációs versenyImmár hetedik alkalommal hirdették meg a korábban Galileo Masters néven is ismert európai műholdas navigációs alkalmazási versenyt.

Le az űrszeméttel!

Le az űrszeméttel!Egy új, olcsó módszerrel csökkenthető lenne az űrszemetet gyarapító, már nem használt műholdak száma az alacsony Föld körüli pályákon.

FOCUS az űrben – miskolci vállalkozás űrkísérlete

FOCUS az űrben – miskolci vállalkozás űrkísérleteA ma indult orosz Progressz teherűrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tart az Admatis Kft. fémhabosítási kísérlete.

Kettős európai start

Kettős európai startEgy orosz Rokot rakétán osztozva útitársként, a Föld körüli pályára indult az ESA két új mesterséges holdja, az SMOS és a Proba-2.

Működik a felfújható hőpajzs

Működik a felfújható hőpajzsEgy tegnapi kísérlet kedvező eredménye fontos lehet a Marsra küldendő jövőbeli űrszondák leszállásához készítendő hővédő pajzsok tervezéséhez.

MELiSSA: a Hold és a Mars felé

MELiSSA: a Hold és a Mars feléÉletfenntartó technológiák kikísérletezésére szolgáló tesztközpontot avatott az Európai Űrügynökség Barcelonában.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (3. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (3. rész)Az ALI (Advanced Land Imager) detektort azért építették, hogy megalapozzák a régebbi amerikai Landsat földmegfigyelő műholdak technológiájának megújítását.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (1. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (1. rész)Egy évre tervezték, de novemberben múlt tíz éve, hogy a NASA pályára állította az új technológiai megoldások kipróbálására szánt, most is működő Earth Observing-1 (EO-1) földmegfigyelő mesterséges holdját.

Francia minilabor egy éve az űrállomáson

Francia minilabor egy éve az űrállomásonA DECLIC laboratóriumot izgalmas anyagtudományi kísérletekre használják, valós idejű földi távirányítással.

Űrtávközlés a bányászat szolgálatában

Űrtávközlés a bányászat szolgálatábanEgy holland cég az ESA támogatásával az űrbeli távközlés céljaira kifejlesztett módszereket alkalmaz a Föld elhagyott vidékein folyó külszíni fejtések termelékenységének és biztonságának növelésére.

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivel

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivelHogyan lehet és miért érdemes egyes helyeken a víz szintjét ilyen – első hallásra furcsának tűnő – módszerrel meghatározni?

Gyorsabb, olcsóbb mikrocsipek

Gyorsabb, olcsóbb mikrocsipekA technológiai újítás története az ESA XMM-Newton röntgencsillagászati műholdjának készítéséig vezethető vissza.

Űrtechnológia segíti a szélerőművek hatékonyságának növelését

Űrtechnológia segíti a szélerőművek hatékonyságának növelésétŰreszközök által is használt távérzékelési módszerrel mérhető a szélsebesség profilja.

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyag

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyagA NASA, két egyetem és az amerikai légierő kutatórészlege egy biztonságos és környezetbarát anyaggal kísérletezik, amely a jövőben nagyobb rakéták üzemanyagául is szolgálhat.

Víztisztítás algákkal

Víztisztítás algákkalSzennyvíztisztítás, a légköri szén-dioxid megkötése, energiatermelés – mindez egyben, egy NASA fejlesztésű módszerrel.

Elektronikus orr

Elektronikus orrA még a Mir űrállomáson működő, európai fejlesztésű elektronikus orr átalakított formában a stockholmi metró tűzjelző berendezéseiben szolgál tovább.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 308 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024