Új eszközök és anyagok Cikkek: 281 - 298

Műholdgyógyítás

MűholdgyógyításA régi, üzemidejüket kitöltő műholdak problémája egyre nagyobb mérteket ölt, hiszen ezekből az esetenként többmillió dolláros eszközökből egyszerűen űrszemét válik feladatuk teljesítését követően. Milliókat lehet tehát megtakarítani a jövőben, ha a most a FUSE műholddal sikeresen kipróbált metódussal újabb lelket lehelnek a jövő kiérdemesült eszközeibe.

A japán USERS visszatért

A japán USERS visszatért2003. május 30-án, nyolc és fél hónapos Föld körüli utazása után Japán közelében leszállt egy visszatérő kapszula, fedélzetén műszaki kísérleti eredményekkel.

Hajócsiszoló robot

Hajócsiszoló robotA tengerjáró hajókat kívülről gyakran újra kell festeni. A régi festékréteg eltávolítása során jelentős mennyiségű, környezetszennyező por keletkezik. Az eredetileg az ember nélküli űrprogramokhoz, például a Mars kutatásához kifejlesztett robottechnika alkalmazása itt is segít.

Kozmikus rózsaillat

Kozmikus rózsaillatA gyártók mindig új íz- és illatanyagokat keresnek, hogy az erre kényes vevők újabb és újabb igényeit kielégíthessék. Ki gondolná, hogy az egyik új illat „földön kívüli” forrásból származik?

STS-107 (5. rész): Ma landol a Columbia

STS-107 (5. rész): Ma landol a Columbia12:41. Pénteken az űrrepülőgép parancsnoka és pilótája ellenőrizte a visszatéréshez szükséges berendezések működését és mindent rendben talált. Ha minden a tervek szerint alakul ma leszáll a Columbia űrrepülőgép, melynek egyik kisérletében néhány magyar szakember is résztvett.

Új környezetbarát rakéta-hajtóanyag

Új környezetbarát rakéta-hajtóanyagA NASA sikeresen tesztelt egy újfajta szilárd rakéta-hajtóanyagot, amelynek az elégetésekor melléktermékként csupán víz és szén-dioxid szabadul fel. Az új összetételű anyag amellett, hogy környezetbarát, olcsóbb és biztonságosabb is, mint a jelenleg használt hajtóanyagok.

Űrtechnológia a kipufogógázok hatékonyabb tisztítására

Űrtechnológia a kipufogógázok hatékonyabb tisztításáraAz eredetileg a Föld légkörének összetételét kutató műholdak számára a NASA-nál kifejlesztett technológiának hamarosan az autók kipufogórendszerében is hasznát vehetjük. A káros anyagok kibocsátása akár 30%-kal is csökkenthető.

Mi az az aerogél?

Mi az az aerogél?Mint emlékezetes az amerikai Stardust (Csillagpor) űrszonda elhaladt az Annefrank nevű kisbolygó mellett. A küldetés technológiai érdekességét az az aerogél nevű anyag adja, melyet az üstökösből kirepülő parányi porszemcsék befogására fejlesztettek ki.

Fékek és légzsákok az űrkorszakban

A közlekedés biztonságának növelésében ma már vezető szerepet játszanak az űrkutatás során kifejlesztett anyagok és módszerek. Ilyenek a repülőgépek és az autók fékrendszerében használatos hő- és kopásálló anyagok, vagy az autók légzsákjának kinyitásakor alkalmazott pirotechnikai berendezések.

Megsérült egy japán űrrepülőgép-modell

Megsérült egy japán űrrepülőgép-modellEgy leszállási próba végén megsérült a tervezett Hope-X űrrepülőgép modellje. Az embert nem szállító űrrepülőgép Svédországban zuhant le.

Infravörös kamerákkal az autóbalesetek megelőzéséért

Infravörös kamerákkal az autóbalesetek megelőzéséértA NASA JPL-ben kifejlesztett infravörös képalkotó eljárást számos, az űrkutatástól távol eső területen is alkalmazzák. Az egyik legújabb ötlet az autóvezetők figyelmeztetése az esetleg balesetet okozható, út menti nagyvadakra.

“Földöntúlian” kényelmes cipők

Az eredetileg az 1970-es években, az űrhajósoknak a startkor elszenvedett terhelése enyhítésére kifejlesztett anyag mára már cipőbetétként (is) szolgál.

Légyirtó szer mint űrkutatási melléktermék

Olyan hétköznapi dolgoknak, mint a legyek irtása, is lehet köze az űrkutatáshoz – mégha ez esetben szerencsés véletlen felfedezésről van is szó…

STS-107 (3. rész): Úton a teljes siker felé

A Columbia és legénysége jócskán túl van már az STS-107 küldetés felén. A NASA státuszjelentései szerint a fedélzeten minden a legnagyobb rendben: a kísérletek végrehatjása az előre tervezett rendben folyik, és az űrrepülőgép fedélzeti rendszerei is kifogástalanul üzemelnek.

Rakéta-hajtóanyaggal a taposóaknák ellen

Rakéta-hajtóanyaggal a taposóaknák ellenA Space Shuttle felbocsátások során megmaradó felesleges hajtóanyag felhasználásával olyan berendezést fejlesztettek ki, amely segít hatástalanítani a taposóaknákat. A már működő több száz berendezés emberek százezreinek életét és egészségét mentheti meg az elaknásított területeken Koszovóban, Jordániában és másutt.

Egy életen át csillogó vízcsapok

Mi a közös a vadászrepülőgépekben, az űreszközökben és a vízszerelési alkatrészekben? A megfejtés: mindegyik precíziós felületi megmunkálást és nyomásállóságot igényel. A NASA-nál folyó felületkezelési technológiafejlesztés eredményét különlegesen tartós és ellenálló felületű vízcsapok gyártásánál is hasznosítani lehet.

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (1. rész)

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (1. rész)25 éve annak, hogy 1977. szeptember 29-én a bajkonuri űrkikötőből elindították és pályára állt az első több éves élettartamra tervezett, ún. második generációs űrállomás, a Szaljut-6. Ezzel új fejezet nyílt az űrállomások történetében, s több, mint hat évvel az első Szaljut startja után technikai módosítások, fejlesztések után lehetővé vált, hogy emberek élhessenek és dolgozhassanak a világűrben hosszabb időn keresztül is. Kétrészes cikkünk első részében az űrállomást és annak általános programját mutatjuk be, majd másnap, a második részben a Szaljut-6 hazai vonatkozásairól ejtünk szót.

Űrtechika a befagyott vasúti váltók ellen

A NASA segítségével olyan újfajta, környezetbarát folyadékot fejlesztettek ki, amely sikerrel alkalmazható a vasúti sínek és váltók téli befagyása ellen.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022