Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Új eszközök és anyagok Cikkek: 301 - 309

STS-107 (3. rész): Úton a teljes siker felé

A Columbia és legénysége jócskán túl van már az STS-107 küldetés felén. A NASA státuszjelentései szerint a fedélzeten minden a legnagyobb rendben: a kísérletek végrehatjása az előre tervezett rendben folyik, és az űrrepülőgép fedélzeti rendszerei is kifogástalanul üzemelnek.

Rakéta-hajtóanyaggal a taposóaknák ellen

Rakéta-hajtóanyaggal a taposóaknák ellenA Space Shuttle felbocsátások során megmaradó felesleges hajtóanyag felhasználásával olyan berendezést fejlesztettek ki, amely segít hatástalanítani a taposóaknákat. A már működő több száz berendezés emberek százezreinek életét és egészségét mentheti meg az elaknásított területeken Koszovóban, Jordániában és másutt.

Egy életen át csillogó vízcsapok

Mi a közös a vadászrepülőgépekben, az űreszközökben és a vízszerelési alkatrészekben? A megfejtés: mindegyik precíziós felületi megmunkálást és nyomásállóságot igényel. A NASA-nál folyó felületkezelési technológiafejlesztés eredményét különlegesen tartós és ellenálló felületű vízcsapok gyártásánál is hasznosítani lehet.

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (1. rész)

Negyedszázada állt Föld körüli pályára a Szaljut-6 űrállomás (1. rész)25 éve annak, hogy 1977. szeptember 29-én a bajkonuri űrkikötőből elindították és pályára állt az első több éves élettartamra tervezett, ún. második generációs űrállomás, a Szaljut-6. Ezzel új fejezet nyílt az űrállomások történetében, s több, mint hat évvel az első Szaljut startja után technikai módosítások, fejlesztések után lehetővé vált, hogy emberek élhessenek és dolgozhassanak a világűrben hosszabb időn keresztül is. Kétrészes cikkünk első részében az űrállomást és annak általános programját mutatjuk be, majd másnap, a második részben a Szaljut-6 hazai vonatkozásairól ejtünk szót.

Űrtechika a befagyott vasúti váltók ellen

A NASA segítségével olyan újfajta, környezetbarát folyadékot fejlesztettek ki, amely sikerrel alkalmazható a vasúti sínek és váltók téli befagyása ellen.

Új környezetbarát rakéta-hajtóanyag

Új környezetbarát rakéta-hajtóanyagA NASA sikeresen tesztelt egy újfajta szilárd rakéta-hajtóanyagot, amelynek az elégetésekor melléktermékként csupán víz és szén-dioxid szabadul fel. Az új összetételű anyag amellett, hogy környezetbarát, olcsóbb és biztonságosabb is, mint a jelenleg használt hajtóanyagok.

Űrtechnológia a kipufogógázok hatékonyabb tisztítására

Űrtechnológia a kipufogógázok hatékonyabb tisztításáraAz eredetileg a Föld légkörének összetételét kutató műholdak számára a NASA-nál kifejlesztett technológiának hamarosan az autók kipufogórendszerében is hasznát vehetjük. A káros anyagok kibocsátása akár 30%-kal is csökkenthető.

Mi az az aerogél?

Mi az az aerogél?Mint emlékezetes az amerikai Stardust (Csillagpor) űrszonda elhaladt az Annefrank nevű kisbolygó mellett. A küldetés technológiai érdekességét az az aerogél nevű anyag adja, melyet az üstökösből kirepülő parányi porszemcsék befogására fejlesztettek ki.

Fékek és légzsákok az űrkorszakban

A közlekedés biztonságának növelésében ma már vezető szerepet játszanak az űrkutatás során kifejlesztett anyagok és módszerek. Ilyenek a repülőgépek és az autók fékrendszerében használatos hő- és kopásálló anyagok, vagy az autók légzsákjának kinyitásakor alkalmazott pirotechnikai berendezések.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 309 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024