Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 141 - 160

Sodródó óriás jéghegy

Sodródó óriás jéghegyA jéghegy három év alatt jelentősen eltávolodott az Antarktisztól, mérete azonban alig csökkent.

Ajtó a világűrbe

Ajtó a világűrbeHatalmas ajtó választja el a külvilágtól az ESA hollandiai tesztközpontjának épületét – a nagy európai űreszközöknek itt kell átmenniük, mielőtt a világűrbe indulhatnának.

Ugyanaz, ugyanott

Ugyanaz, ugyanottKülönösen látványos természeti jelenséget örökített meg a NASA Terra műholdja az Atlanti-óceán fölött – öt év különbséggel.

Kikötő, robbanás után

Kikötő, robbanás utánKedden este Bejrút kikötőjét óriási robbanás rázta meg. A European Space Imaging másnap friss űrfelvételeket közölt az érintett területről.

Vulkanikus sziget

Vulkanikus szigetA Csendes-óceán nyugati részén 2013 óta növekszik egy új, vulkanikus sziget, 2020. június közepe óta viharos tempóban.

Művészi Földünk

Művészi FöldünkLátványos albumot jelentetett meg a NASA a Földet megfigyelő műholdak legizgalmasabb felvételeiből.

Korona

KoronaEzúttal nem vírusról, hanem egy miniatűr ionhajtómű-alkatrészről van szó.

Négyzethálós fennsík

Négyzethálós fennsíkKülönös látványt nyújt a világűrből a Japán Hokkaidó szigetének keleti részén fekvő Konsen-fennsík.

A tűzhányó nyomában

A tűzhányó nyomábanNegyven éve egy műhold megfigyelte a Mount St. Helens kitörését, azóta korszerűbb utódai folyamatosan követik a táj regenerálódását.

Az Antilop-völgy pipacsai

Az Antilop-völgy pipacsaiAz itthoni helyzettől eltérően Kaliforniában csapadékos tavasz volt, a narancsszínű pipacsmező virágzása műholdképen is jól látható.

Hullámzó felhők

Hullámzó felhőkRitka légköri képződményt örökített meg a Terra műhold a Csendes-óceán fölött.

Művirág a tengerben

Művirág a tengerbenA kínai Hajnan szigettel gyakran találkozhatnak cikkeinkben, most azonban egy különlegességét mutatjuk be.

A bejrúti robbanás Pléiades műholdképeken

A bejrúti robbanás Pléiades műholdképekenÚjabb nagyfelbontású műholdfelvételek, amelyeknek nagy hasznát vehetik a katasztrófa utáni mentésben és helyreállításban is.

Banglades negyede víz alatt

Banglades negyede víz alattA monszunnal érkező, június eleje óta tartó esőzések idén a megszokottnál is nagyobb árvizeket okoztak a dél-ázsiai országban.

A NEOWISE-üstökös

A NEOWISE-üstökösA NASA Parker Solar Probe űrszondája éppen a megfelelő helyen járt ahhoz, hogy július 5-én látványos felvételt készíthessen az üstökösről.

Jégív

JégívA jégívnek nevezett képződmény a Nares-szorosban május végén még épségben volt, általában csak júniusban vagy júliusban szokott megolvadni.

Otthontalanok városa

Otthontalanok városaHaiti földrengésben súlyos károkat szenvedett fővárosa közelében új települést hoztak létre a fedél nélkül maradottak számára.

A Shkodrai-tó

A Shkodrai-tóA NASA Earth Observatory egyik „nap képét” az ISS legénysége készítette a Balkán-félsziget legnagyobb taváról.

Crew Dragonra vár a Maxar

Crew Dragonra vár a MaxarA SpaceX űrhajójának startelőkészítése – nagyfelbontású műholdszemmel.

Továbbra is alacsony a légszennyezés

Továbbra is alacsony a légszennyezésEurópa fölött tisztul a levegő, megtette a hatását a koronavírus-járvány.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024