Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 101 - 120

Sarki fény jelzi a naptevékenységet

Sarki fény jelzi a naptevékenységetA NASA két űrszondája megfigyelte az új naptevékenységi ciklus első jelentős űridőjárási eseményét, annak következményét pedig a NASA műholdja és az ISS egyik űrhajósa is megörökítette.

Mozgó és zuhogó célpont

Mozgó és zuhogó célpontLátványos kép készült a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a Niagara-vízesésről és környékéről.

Galápagos a fénylő tengerben

Galápagos a fénylő tengerbenA bemutatott felvétel az ISS fedélzetéről készült a Galápagos-szigetekről. A kép különlegessége, hogy a tenger felszínén megcsillanó napfényben jobban láthatók a szigetek.

Változó jégív

Változó jégívA Jeges-tenger egyik dél felé nyíló kijáratát telente elzárja a jég, de nem minden évben egyformán.

Díszcsomagolás

DíszcsomagolásAz űreszközök külső borítása néha úgy fest, mintha karácsonyi ajándékcsomagot rejtene.

Kínai szelfi a Marsról

Kínai szelfi a MarsrólA Kínai Nemzeti Űrügynökség ma új képeket közölt a Mars felszínéről, köztük olyat is, amelyen mind a leszállóegység, mind a marsjáró egyszerre látható.

Gravitációs lencse a Hubble szemével

Gravitációs lencse a Hubble szemévelA Hubble-űrteleszkóp lélegzetelállító képet készített az Abell 2813 (vagy más néven ACO 2813) jelű galaxishalmazról.

Az olvasók kedvence

Az olvasók kedvenceA NASA Earth Observatory portál közönségszavazásra bocsátott 32, különösen látványos jelenséget megörökítő felvételt. Bemutatjuk a győztest.

Új tóvidék

Új tóvidékNémetországban a korábbi külszíni fejtésű bányagödrök helyén számos új tavat alakítottak ki, űrfelvételeken követhető a három évtized alatti változás.

Tíz év elteltével

Tíz év elteltévelÉppen egy évtized telt el a Japánt sújtó, 2011. március 11-i földrengés és az azt követő cunami óta.

Hamu és felhőgyűrűk

Hamu és felhőgyűrűkA La Palma szigetén történt vulkánkitörés egy gyakori és egy rendkívül ritka, különleges légköri kísérőjelensége látható a képeken.

Új-Zéland színei

Új-Zéland színeiA szigetország az utóbbi időben leggyakrabban az Electron rakéták startjai okán szerepelt portálunkon, magáról a szigetországról nem sokszor adtunk hírt. Most igyekszünk pótolni a hiányt.

Zöld és sárga

Zöld és sárgaÉvről évre megjelenik az algavirágzás a Sárga-tengeren, de idén rekord méretet öltött.

Berillium égen és földön

Berillium égen és földönA Landsat–8 felvételén a világ legjelentősebb berilliumbányája látható. Innen került ki a fém (ásványa), amelyből a James Webb-űrtávcső főtükre készült.

Galaktikus „erőmű”

Galaktikus „erőmű”A Hubble-űrtávcső képén látható NGC 3254 első pillantásra egy szokványos spirálgalaxisnak tűnik.

A Botteni-öböl jege

A Botteni-öböl jegeÁprilis közepén még csak töredezik a Balti-tenger legészakibb csücskében a jég, az öblökben viszont még szilárdan tartja magát a tél.

Hubble 31

Hubble 31A Hubble-űrteleszkóp indításának 31. évfordulója alkalmából a csillagászok egy ragyogó „celebcsillagot”, galaxisunk egyik legfényesebb csillagát örökítették meg, amelyet gázból és porból álló ragyogó köd vesz körül.

Űrszemét-történelem

Űrszemét-történelemA Föld körül keringő, mesterséges eredetű törmelék többsége valamilyen feldarabolódási esemény közvetlen terméke.

Művészi tengerrajzok

Művészi tengerrajzokAz árapály, a tengeráramlások és az emberi tevékenység együttes hatására festői szépségű minták alakulnak ki Kínában a Lejcsou-félsziget körül.

Szokatlan látvány

Szokatlan látványÉrdekes képet készített egy űrfelvételekről jól ismert tájról a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024