A hét képe Cikkek: 701 - 720

Bolygónk az űrből (6) – Aeroszolok a légkörben

Bolygónk az űrből (6) – Aeroszolok a légkörbenApró szilárd szemcsék vagy folyadékcseppek a levegőben – ha sok van belőlük, a Föld körüli pályáról is detektálhatók.

REJTVÉNY: Huygens és a művészet

REJTVÉNY: Huygens és a művészetA 17. századi csillagász Szaturnusz-leírásai nyomot hagytak a tudományos igényű illusztrációk művészetében.

Bolygónk az űrből (5) – Növényborítottság

Bolygónk az űrből (5) – Növényborítottság A globális növényborítás folyamatos műholdas megfigyelése lehetővé teszi a környezeti változások és az emberi tevékenység megfigyelését is.

Bolygónk az űrből (4) – Felhőtérkép

Bolygónk az űrből (4) – FelhőtérképOnnan kapjuk az esőt és a havat, de a Föld energia-háztartásának szabályozása szempontjából is igen fontos a felhőzet.

Hó Szíriában

Hó SzíriábanÚjév napján hó borította a közel-keleti ország területének legnagyobb részét.

REJTVÉNY: Kozmikus környezetvédelem

REJTVÉNY: Kozmikus környezetvédelemKi védi meg például a Holdat a modern kori gyarmatosítás hatásaitól?

MEGFEJTÉS: Az Europa óceánja

MEGFEJTÉS: Az Europa óceánjaAz amerikai és európai űrügynökségek arra készülnek, hogy 2020 körül közösen küldenek űrszondákat a Jupiter holdjainak kutatására.

Bolygónk az űrből (1) – Éjszakai fények

Bolygónk az űrből (1) – Éjszakai fényekÚj sorozatot indítunk, amelynek egyes részeiben a Földet más-más műholdas „szemüvegeken” keresztül mutatjuk be. Az első részben bolygónk éjszakai fényeit pillanthatjuk meg.

MEGFEJTÉS: Arecibo

MEGFEJTÉS: AreciboA Föld legnagyobb rádiótávcsövét ábrázoló postabélyeget 2000-ben az Amerikai Egyesült Államokban adták ki. A cikkből kiderül, ki nyerte a helyes megfejtésért a Typotex jutalomkönyvét.

Furcsa sarki fény a Szaturnuszon

Furcsa sarki fény a SzaturnuszonA Cassini infravörös felvételein látható kiterjedt fényjelenség pontos okát még nem tudják.

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészet

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészetMa már tudjuk: a Titan légköre olyan sűrű, hogy a hold felszínén állva nem láthatnánk a csillagos égboltot és a Szaturnuszt, amely körül az égitest kering.

Füstoszlop a tűzhányó fölött

Füstoszlop a tűzhányó fölöttA tavaly kitört chilei Chaitén-vulkán még mindig aktív, a belőle gomolygó füst űrfelvételeken is jól látszik.

MEGFEJTÉS: Kozmikus környezetvédelem

MEGFEJTÉS: Kozmikus környezetvédelemA Hold védelmét célzó 1979-es nemzetközi egyezményt csak néhány állam emelte jogrendjébe, s pont nem azok, amelyektől „féltenünk” kellene az égitestet...

Sípályák az űrállomásról

Sípályák az űrállomásrólAz USA Colorado államában, a Sziklás-hegységben levő lesiklópályák serege hálás fotótéma volt a Föld körül dolgozó űrhajósok számára.

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép A Földön a növények és állatok számára a legfontosabb édesvízforrás az esőzés, ami így alapvető az élet fenntartása szempontjából.

Bolygónk az űrből (2) – Hóborítottság

Bolygónk az űrből (2) – Hóborítottság Jó fényvisszaverő képessége miatt a hó fontos szerepet játszik a klíma szabályozásában is.

REJTVÉNY: Az Europa óceánja

REJTVÉNY: Az Europa óceánjaVan-e a Jupiter Europa nevű holdján felszín alatti óceán? Ha igen, lehet-e ott valamilyen élet?

Terjeszkedő Tripoli

Terjeszkedő Tripoli A líbiai fővárosról és környékéről 1976-ban és 2002-ben készült műholdfelvételek alapján jól látható, mennyivel nőtt a beépített terület.

REJTVÉNY: Arecibo

REJTVÉNY: Arecibo A SETI-kutatások egyik híres eszköze az arecibói rádióteleszkóp, amellyel kapcsolatban mostani kérdésünket feltesszük. A helyesen válaszolók egyike ismét egy Typotex-könyvet nyerhet.

MEGFEJTÉS: Asztro-részecskefizika

MEGFEJTÉS: Asztro-részecskefizikaA tudományág egyik jelentős kutatási támája a neutrínók asztrofizikai jelentőségének vizsgálata. Ebben Marx György is maradandó eredményeket ért el.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022