Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 701 - 720

Késő tavaszi algaörvények az óceánban

Késő tavaszi algaörvények az óceánbanA Csendes-óceán északnyugati részén, a japán Hokkaido mellett szép mintákat örökítettek meg űrfelvételen.

Lerombolt híd Hondurasban

Lerombolt híd HondurasbanKözép-Amerikát erős földrengés rázta meg május végén. A hondurasi El Progreso városában levő híd egy szakasza is összeomlott, amint az egy friss műholdfelvételen is látható.

Buenos Aires az űrből

Buenos Aires az űrbőlArgentína fővárosát és környékét mutatja az európai Envisat földmegfigyelő mesterséges hold április elején készült felvétele.

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételen

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételenAz Envisat három időpontban készített radarképeinek kombinálásával a világ egyik legfontosabb vízi útvonala „színesben” látható.

Korallzátony a Csendes-óceánban

Korallzátony a Csendes-óceánbanA Francia Polinéziához tartozó Tetiaroa-szigetet a Nemzetközi Űrállomásról készült fényképen láthatjuk.

Hubble-kép közkívánatra

Hubble-kép közkívánatraA Hubble-űrtávcső elkészítette azt a felvételt, amelynek célpontját februárban az internetes szavazók választhatták ki.

A Mississippi deltája

A Mississippi deltájaNem csak a minap bemutatott kínai Sárga-folyó, de az észak-amerikai Mississippi is építi deltatorkolatát a Mexikói-öböl „rovására”.

Pleszeck felülről

Pleszeck felülrőlAz egyetlen európai űrrepülőteret mutatjuk be műholdképen. Innen indul rövidesen az ESA GOCE műholdja is.

„Jégörvények” Hokkaido mellett

„Jégörvények” Hokkaido mellettAz Ohotszki-tenger jege látványos alakzatot formázott februárban, Japán legészakibb szigetének partjainál.

REJTVÉNY: Huygens, az űrszonda

REJTVÉNY: Huygens, az űrszondaA Christiaan Huygensről szóló rejtvénysorozatunkat mi mással is zárhatnánk, mint egy olyan kérdéssel, ami a tudósról elnevezett európai űrszondával és a Szaturnusz Titan holdjával kapcsolatos.

Furcsa körök a Bajkál-tó jegén

Furcsa körök a Bajkál-tó jegénIdén április végén a Nemzetközi Űrállomásról készített fotókon különös, 4,4 km-es átmérőjű alakzat tűnt fel a tó jegén.

A komodói sárkány élőhelye az űrből

A komodói sárkány élőhelye az űrbőlAz 1980-ban alapított Komodói Nemzeti Park Indonéziában található.

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókon

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókonSikerült megörökíteni, ahogy a Földről nézve a két űreszköz elvonul a Nap fényes korongja előtt.

Ciklonok az Atlanti-óceán fölött

Ciklonok az Atlanti-óceán fölöttA NASA Terra műholdjának öt percébe került átrepülni a két ciklon fölött, az Atlanti-óceán déli részénél.

Szenzációs műholdkép az észak-koreai rakétáról

Szenzációs műholdkép az észak-koreai rakétárólA DigitalGlobe WorldView-1 műholdja emelkedés közben kapta lencsevégre az észak-koreai rakétát. Az indítóállást borító füstfelhő is jól látható.

Mesterséges luxusszigetek Dubai mellett

Mesterséges luxusszigetek Dubai mellettA Perzsa-öbölben kialakított, világtérképet formázó mesterséges szigetvilág az űrfelvételeken is jól látható.

A Sárga-folyó deltája

A Sárga-folyó deltájaMire képes a folyami hordalék? Huszonegy év változásai műholdfelvételeken.

MEGFEJTÉS: Huygens, az űrszonda

MEGFEJTÉS: Huygens, az űrszondaRejtvényünkben két, közel három évtizedes különbséggel készült felvételt helyeztünk egymás mellé. Csak az egyiknek volt köze a Huygens-szondához.

A félig befagyott Nagy-tavak

A félig befagyott Nagy-tavakAz Envisat műholdképén az észak-amerikai Nagy-tavak közül hármat láthatunk.

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérsékleteA tenger hőmérséklete nagy hatással van az időjárás és a klíma alakulására.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024