Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 581 - 600

MEGFEJTÉS: Felfelé néző antennák

MEGFEJTÉS: Felfelé néző antennákAz Egyenlítőhöz közel, 5°-os északi szélességnél felállított műholdvevő parabolaantennák árnyékából kellet kideríteni, hogy milyen napszakban készülhettek fényképeink.

REJTVÉNY: Felfelé néző antennák

REJTVÉNY: Felfelé néző antennákTermészetesnek vesszük, ahogyan itthon a műholdvevő tévéantennáink elhelyezkednek a házak tetején vagy oldalán. Miért állnak épp olyan szögben? Van-e, ahol nem úgy állnak?

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”Az Európát és Afrikát elválasztó Gibraltári-szorosról készült az Envisat radarképe, legutóbbi rejtvényünk főszereplője.

Űrrepülőgép emberekből

Űrrepülőgép emberekbőlA NASA alkalmazottai „elő űrrepülőgéppé” egyesültek.

A japán földrengés és cunami pusztítása műholdképeken

A japán földrengés és cunami pusztítása műholdképekenA Japán északkeleti részét sújtó március 11-ei földrengés és az azt követő szökőár következményei mesterséges holdakról is megfigyelhetők.

A Nemzetközi Űrállomás – képekben

A Nemzetközi Űrállomás – képekbenA Discovery űrrepülőgép utolsó küldetése során megörökítette a már csaknem végleges szerkezetű Nemzetközi Űrállomást.

MEGFEJTÉS: Tomboló

MEGFEJTÉS: TombolóRejtvény-űrfelvételünk segítségével az Atlanti-óceánban fekvő, a Kanadához tartozó Új-Fundland partjai közelében található Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoportra látogattunk.

REJTVÉNY: Tomboló

REJTVÉNY: TombolóEgy kis észak-amerikai szigetcsoportra látogatunk egy űrfelvétel segítségével. Hogy mi az a tomboló, arra mi válaszolunk. Hogy hol van, arra pedig rejtvényfejtőink.

A szerelmesek szigete

A szerelmesek szigeteAz Űrvilág sem maradhat ki a Valentin-napi divathullámból. Stílszerűen egy szív alakú szigetet mutató űrfelvételt mutatunk be.

MEGFEJTÉS: Megnyúlt árnyékok

MEGFEJTÉS: Megnyúlt árnyékokMilyen magas lehet az űrfelvételen megjelölt déli-sarkvidéki jéghegy? Ki nyerte ajándékkönyvünket? Mindkét kérdésre itt a válasz.

„Virágcsokor” Szomáliából

„Virágcsokor” SzomáliábólA kelet-afrikai ország délnyugati részéről készült a japán Daichi (ALOS) földmegfigyelő műhold hamis színezésű látható és infravörös űrfelvétel-kombinációja. A legfrissebb hírek szerint több mint valószínű, hogy a műhold végleg tönkrement.

Milyen festmény ez?

Milyen festmény ez?Nem is festmény, hanem űrfelvételek egy hamis színezésű kombinációja az Algéria délkeleti részén fekvő Taszilin-Ádzser hegyvonulatról.

Színes radarvilág

Színes radarvilágPolarizációs radarkép német műholdról, német területről, németországi Űrvilág-olvasóink tiszteletére.

REJTVÉNY: Radarkép „színesben”

REJTVÉNY: Radarkép „színesben”A több eltérő időpontban ugyanarról a területről készített műholdas radarfelvételek kombinálásával látványos, hamis színezésű képek állíthatók elő. Kérdésünk egyszerű: mit ábrázol a most bemutatott kép?

MEGFEJTÉS: Discovery, ISS, Leonardo

MEGFEJTÉS: Discovery, ISS, LeonardoHétfői rejtvénykérdésünkben azt kellett kitalálni, hogy hol repült a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Leonardo modul csatlakoztatása idején, és mi látszott épp akkor alatta, a Földön.

REJTVÉNY: Discovery, ISS, Leonardo

REJTVÉNY: Discovery, ISS, LeonardoVégleges helyére került a Nemzetközi Űrállomás (ISS) utolsó nagy modulja, a Leonardo. Most ezzel az eseménnyel kapcsolatosan teszünk fel kérdéseket és várjuk olvasóink válaszait.

Pöfékelő Stromboli

Pöfékelő StromboliA Tirrén-tengerből szigetként kiemelkedő híres, kúp alakú vulkáni hegy kisebb kitörései szinte folyamatosak.

Tiszta ég az Alpok fölött

Tiszta ég az Alpok fölöttAz Alpok íve a Földközi-tenger olasz-francia partvidékétől egészen Bécsig tart. A hegység egyetlen szép téli űrfelvételen látható.

Kairó, Tahrír tér

Kairó, Tahrír térEgyiptomban a jó két hete tartó tüntetések nyomán végül lemondott Mubarak elnök. A megmozdulások központja, a kairói Tahrír tér látható az itt bemutatott fél méteres felbontású űrfelvételen.

Vulkánkitörés Japánban

Vulkánkitörés JapánbanA legdélibb nagy szigeten fekvő, 1967-ben még egy James Bond-film természetes díszletéül is szolgált Sinmodake-vulkán 52 évig szunnyadt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024