A hét képe Cikkek: 301 - 320

Svalbard fentről

Svalbard fentrőlAz ESA több mint 14 éve pályán levő kísérleti műholdja, a Proba-1 fényképezte Európa legészakibb műholdkövető állomását a Spitzbergákon.

Születésnapi szappanbuborék

Születésnapi szappanbuborékA Hubble-űrteleszkóp 26. születésnapja alkalmából ismét egy égi tüneményt örökített meg, amely egy hatalmas kozmikus szappanbuborékra emlékeztet.

A Sentinel–3A első felvételei

A Sentinel–3A első felvételeiIndítása után két héttel a Sentinel–3A már ízelítőt adott abból, mire lesz képes, milyen felvételekkel gazdagítja majd az EU Copernicus programját.

Keleti-sivatag

Keleti-sivatagAz európai Sentinel-2A műhold segítségével Egyiptomnak a Nílus és a Vörös-tenger között elterülő vidékére látogatunk.

Összeállt a Webb-űrtávcső főtükre

Összeállt a Webb-űrtávcső főtükreMérföldkőhöz érkezett a Hubble-űrtávcső utódának szánt James Webb-űrtávcső (JWST) készítése: összeállították a 18 szegmensből álló főtükröt.

Botswanai gyémántbányák

Botswanai gyémántbányákA dél-afrikai ország az egyik legnagyobb termelője az ékszerkészítésre alkalmas gyémántnak.

Izgalmas spirál

Izgalmas spirálEz a galaxis szokványosnak tűnik a Hubble-űrtávcső képén, de valójában nem az!

Egy „holdi rejtéllyel” kevesebb

Egy „holdi rejtéllyel” kevesebbA Lunar Reconnaissance Orbiter felvételein megtalálták az Apollo-16 hordozórakéta-fokozatának becsapódási helyét a Hold felszínén.

A Tomszki terület télen

A Tomszki terület télenOrosz föld Szibériában, orosz műholdképen.

Holland radarmozaik

Holland radarmozaikA Sentinel-1A felvételeiből készült a Hollandiát bemutató kép és videó.

Hajóroncsok nyoma az űrből

Hajóroncsok nyoma az űrbőlA hajózásra veszélyt jelentő, a sekély tengerek fenekén nyugvó hajóroncsokat a világűrből is észlelni lehet, mert a roncs zavaró akadályt jelent az áramlás útjában.

Kelet-Indonézia, szokatlan nézőpontból

Kelet-Indonézia, szokatlan nézőpontbólJáva, Bali, Lombok, Sumba... így sorakoznak a szigetek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített fényképen.

Márciusi hó az Alpokban

Márciusi hó az AlpokbanA hónap közepén jelentős mennyiségű friss hó esett, a síelők (és a turizmusból élők) nagy örömére.

Mediterrán holdfény

Mediterrán holdfényA Nemzetközi Űrállomás lakói néha meghökkentő fényjelenségeket látnak: ezen a képen éppen a Hold fénye csillan meg a Tirrén-tenger vizén.

Az Amszterdam-sziget vulkánja

Az Amszterdam-sziget vulkánjaAz Indiai-óceánban, a semmi közepén fekszik az a kis sziget, aminek a vulkánjáról még azt is nehéz lenne kideríteni, ha hirtelen aktívvá válna.

Algavirágzás az Arab-tengeren

Algavirágzás az Arab-tengerenA monszun felkavarja a tenger vizét, a sivatag felől fújó szél pedig tápanyagokat hord a vízbe, ezért a téli időszak jellemzője az algák elszaporodása.

A tengerfenék térképe

A tengerfenék térképeMűholdas mérésekkel minden eddiginél pontosabban tudták feltérképezni a tengerfenék domborzatát, különös tekintettel a kéreglemezek határára.

Repedezett kráter

Repedezett kráterA Mars északi sarkvidékén található, 5 km átmérőjű kráter belseje és környéke az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter szonda felvételén.

Égő olajtározók Líbiában

Égő olajtározók LíbiábanMűholdfelvételeken is látszanak a több száz kilométeren át terjedő fekete füstfelhők.

Felhőkarcoló jéghegyek

Felhőkarcoló jéghegyekAz Antartktiszról leszakadó jéghegyek évekig sodródhatnak a Déli-óceánban. Mozgásuk és a környezetükre gyakorolt hatásuk műholdfelvételeken követhető.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 996 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022