Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 301 - 320

A perui műhold első képe

A perui műhold első képeA 70 cm-es felbontásra képes, szeptemberben indított PeruSat-1 máris elkészítette első látványos képét az ország déli részén fekvő, külszíni kitermelésű rézbányáról.

Áramszünet az űrből

Áramszünet az űrbőlÉjszakai műholdfelvételeken Puerto Rico szigete – egy nagyszabású áramkimaradás előtt és után.

Csillagszilánkok az Aranyhalban

Csillagszilánkok az AranyhalbanA Hubble-űrtávcső látványos felvétele a Nagy Magellán-felhő egy több ezer éves szupernóva-maradványáról.

Erdőtüzek Portugáliában

Erdőtüzek PortugáliábanA földmegfigyelő műholdak felvételein is jól látszódik a Portugáliában és a Madeirán pusztító erdőtüzek által okozott füst.

Tongatapu

TongatapuA Csendes-óceán déli részének szigetvilágába, Tonga legnagyobb szigetéhez látogatunk, a Sentinel-2A műhold segítségével.

Homokvihar a Vörös-tenger fölött

Homokvihar a Vörös-tenger fölöttA Sentinel-3A műhold képe július 25-én készült, amikor a szél jelentős mennyiségű homokot szállított Afrikából a Vörös-tenger fölött az Arab-félsziget irányába.

Párizs éjjel

Párizs éjjelA Nemzetközi Űrállomásról készített éjszakai felvételen a francia főváros nevezetességei könnyen azonosíthatók.

Felülről meglesve

Felülről meglesveA Nemzetközi Űrállomás ritka nézőpontból: egy fölötte keringő földmegfigyelő műhold felvételein!

Termőföldek Délnyugat-Ausztráliában

Termőföldek Délnyugat-AusztráliábanAusztrália egyik „éléskamrájába”, a Murray–Darling-medencébe látogatunk űrfelvétel segítségével.

Csillagfióka

CsillagfiókaA fiatal csillag épp kitörni készül szülőhelyéről. Mint egy madárfióka, amely próbálja feltörni a tojáshéjat, a csillag is „keresi” a kiutat a környező világegyetembe.

Kettős napfogyatkozás

Kettős napfogyatkozásSzeptember 1-jén reggel a NASA SDO napfizikai műholdja ritka jelenség, kettős napfogyatkozás tanúja lehetett. Nemcsak a Föld, hanem a Hold is eltakarta előle a Napot.

Megégett Madeira

Megégett MadeiraA Portugáliához tartozó szigeten augusztusban kiterjedt erdőtüzek pusztítottak, amelyek nyoma műholdfelvételeken is látható.

Erdőtüzek – Kaliforniában is

Erdőtüzek – Kaliforniában isEzúttal egy éjszakai Landsat-8 műholdképet mutatunk be a San Bernardino megyében tomboló tűzről.

Északi fény, kráterrel

Északi fény, kráterrelA Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik utasa készítette a fényképet Kanada fölött, amelyen az északi fény és egy 214 millió éves becsapódási kráter is látható.

A Rák-köd szíve

A Rák-köd szíveA Hubble-űrtávcső felvételeiből készített montázson a Rák-köd középponti vidékének eddig nem látott részletei tűnnek elő.

Sundarbans

SundarbansLátványos űrfelvételen a Banglades és India határán, a Gangesz és a Brahmaputra deltájában található mangroveerdő, a világörökség része.

Gyűrűkereszteződés

GyűrűkereszteződésMeghökkentő felvételt tettek közzé a Cassini űrszondától. Csaknem egymásra merőleges sávok látszanak a Szaturnusz gyűrűjében.

Tengiz-tó

Tengiz-tóKazahsztán északi részének sós vizű – és kalandos űrtörténeti vonatkozású – tava a Nemzetközi Űrállomásról készített fotón.

Újabb olimpiai helyszín

Újabb olimpiai helyszínMár hagyomány, hogy portálunkon bemutatjuk, milyennek látszanak a téli és nyári olimpiák helyszínei a világűrből. Rióval sem teszünk kivételt.

Galaxisok közel és távol

Galaxisok közel és távolA Hubble-űrteleszkóp egyik legújabb felvétele majdnem olyan mély, mint a híres Hubble Ultra Deep Field, amin több mint tízezer galaxis látható.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024